Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Štićenici oduševljeni životom u lokalnoj zajednici

11.04.2012. 22:00
Štićenici oduševljeni životom u lokalnoj zajednici


Uređenjem stana za organizirano stanovanje psihički bolesnih odraslih osoba u Zemuniku Donjem, Dom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik je kao treća institucija u Hrvatskoj otvorio vrata jednom relativno novom obliku skrbi osoba s poteškoćama u mentalnom zdravlju.
Kako je prilikom današnjeg svečanog otvorenja objekta naglasila ravnateljica Doma Nataša Petrušić, stan za organizirano stanovanje psihički bolesnih odraslih osoba uređen je u sklopu projekta “Život u lokalnoj zajednici” koji se s ciljem postizanja određenog stupnja deinstitucionalizacije u zemuničkom Domu provodi već sedmu godinu.
Destigmatizacija psihičkih bolesti
– Riječ je o programu kojim se uvode novi oblici skrbi o psihički bolesnim odraslim osobama, s tim da se od 2010. godine provodi i Program samostalnog stanovanja uz podršku. Za tu je namjenu rekonstruiran i dograđen Peti paviljon koji se nalazi u sklopu Doma i u kojemu je gotovo dvije godine živjelo sedmero naših korisnika mlađe i srednje životne dobi, pripremajući se na taj način za još veći oblik samostalnosti, odnosno za povratak životu u lokalnoj zajednici, rekla je Nataša Petrušić naglasivši da Dom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik kroz Program samostalnog stanovanja ostvaruje više specifičnih ciljeva.
– Postiže se tako humanizacija života psihički bolesnih osoba, potiču se njihove sposobosti, podupire destigmatizacija psihičkih bolesti, a što je također jako važno, pomažući im da se integriraju u lokalnu zajednicu podiže se kvaliteta života osoba s poteškoćama u mentalnom zdravlju, rekla je Petrušić te zahvalila svima koji su pomogli realizaciju projekta – Ministarstvu socijalne politike i mladih, Zadarskoj županiji, Općini Zemunik i Domu zdravlja Zadarske županije.  
Nakon prezentacije Programa samostalnog stanovanja uslijedio je obilazak dvosobnog stana za organizirano stanovanje uređenog na katu zgrade Doma zdravlja u Zemuniku Donjem.
U stanu od ožujka živi četvero korisnika – dvije žene i dva muškarca, koji, kako je naglasio radni terapeut Josip Vidov, nisu odabrani prema njihovim dijagnozama već prema osobinama koje ih krase.
Veći stupanj samostalnosti
Da je odabir bio sretan potvrdila nam je i jedna od korisnica naglasivši da se svi stanari dobro slažu i međusobno nadopunjavaju.
– Svi znamo kuhati i svi smo u tome dobri. Također sami čistimo stan te peremo suđe i odjeću, a važno je da nema nikakvih problema oko raspodjele poslova, rekla je naša sugovornica koja kao najveću prednost života u stanu ističe veći stupanj samostalnosti.
– Imamo i kontrolu, ali možemo puno toga što prije nismo mogli. Tako ja koja sam vjernica, imam crkvu nadohvat ruke i uvijek mogu otići na misu. Ako želim, uz dopuštenje socijalnih radnika i terapueta, mogu autobusom i u Zadar. Također mi se sviđa što sam upoznala nove ljude, ali uvijek mogu i do Doma “podružiti” se sa starim prijateljima, ispričala je druga stanarka objekta za organizirano stanovanje.
Kako nas je informirala socijalna radnica Liana Miloš stanare stana u Zemuniku svakodnevno nadgleda i posjećuje jedan multidiciplinarni tim sastavljen od radnog terapeuta, socijalne radnice, fizioterapeuta, psihologa, medicinske sestre i njegovateljice.
Kroz razgovore sa stanarima i članovima stručnog tima zaključujemo tako da je prvi mjesec od preseljenja u stan ispunio očekivanja i jednih i drugih čime se potvrdila održivost ideje o deinstitucionalizaciji ustanova socijalne skrbi i povratku štićenika životu u lokalnoj zajednici.
A to je u svakom slučaju dobar podstrek nastavku projekta “Život u lokalnoj zajednici”. Naime, Dom za psihički bolesne osobe Zemunik neće stati na samo jednom stanu te već traži i prikladan stan u Zadru u koji bi se preselilo još nekoliko štićenika.
Ovaj projekt Dom namjerava realizirati uz financijsku podršku Soroš donacije koja bi osigurala novac za plaćanje stanarine stambene jedinice u Zadru.