Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U “Zadar čita” uključeno 17 institucija, 29 škola i 10 narodnih knjižnica

11.04.2012. 22:00
U “Zadar čita” uključeno 17 institucija, 29 škola i 10 narodnih knjižnica


Prije četiri godine bacili smo grudvicu koja se sada pretvorila u lavinu pa se manifestacija tako prije dvije godine proširila na cijelu Zadarsku županiju,m a od ove smo godine službeno postali i dio Županijskih dana 2012., rekao je Ivan Pehar
Manifestacija promicanja čitanja “Zadar čita”, u organizaciji Gradske knjižnice Zadar, održava četvrti put zaredom, u tjednu od 16. do 20. travnja, rekao je danas u uvodu konferencije za medije ravnatelj knjižnice Ivan Pehar.
– Prije četiri godine bacili smo grudvicu koja se sada pretvorila u lavinu pa se manifestacija tako prije dvije godine proširila na cijelu Zadarsku županiju,m a od ove smo godine službeno postali i dio Županijskih dana 2012., rekao je Pehar i dodao da je Zadarska županija prvi put i glavni pokrovitelj manifestacije “Zadar čita”.
Helena Novak Penga rekla je kako se ove godine uključio rekordan broj sudionika, i to 17 institucija iz Zadra, 29 osnovnih i srednjih škola te deset narodnih knjižnica.
“Zadar čita” počinje u ponedjeljak 16. travnja predstavljanjem knjige  ”Dalmacija hrvatska ruža svjetova”, a ovaj jedinstveni kulturni projekt predstavit će Nenad Cambi, Ivica Maštruko i Tonko Maroević, a voditelji programa koji počinje u 11 sati bit će Jakša Fiamengo i Ante Mihić. Istog dana u 20.00 sati bit će održan i književni susret s Igorom Zidićem, predsjednikom Matice hrvatske. Kako je podsjetio ravnatelj Pehar, u prostoru Gradske knjižnice u tijeku je i izložba “170 godina Matice hrvatske” pa je i Zidićevo gostovanje vrlo prigodno, budući da je riječ o vrlo značajnoj izložbi, koju preporučuje svim učenicima i studentima.
U utorak 17. travnja, na programu je finale književnog kviza Knjigoteka. Nives Tomašević u srijedu 18. travnja predstavit će književnu teoretičarku Dubravku Oraić Tolić. U četvrtak 19. travnja na programu je okrugli stol na temu ”Što i kako čitamo danas” koji će se u 11 sati održati na zadarskom Sveučilištu, a u njemu sudjeluju Srećko Jelušić, Mirko Petrić, Jadranka Stojanovski i Nives Tomašević. Istoga dana, u 19 sati u Muzeju antičkog stakla, kazališna udruga ”Igrajmo se” odigrat će predstavu ”Iznad oblaka”. U petak 20. travnja, u 12 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice započinje okrugli stol Etika novinarstva te predstavljanje knjige ”Profesionalno novinarstvo i samoregulacija”, a u 17 sati u muzeju antičkog stakla na rasporedu je pripovjetka “Dobri princ” u izvođenju Kazališta lutaka Zadar.
Novak Penga istaknula je kako na manifestaciji “Zadar čita” prvi put sudjeluju i Državni arhiv Zadar, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Zadarski plesni ansambl, Zajednica Talijana Zadar i središnjica Matice hrvatske.
Nada Radman najavila je brojne programe za djecu koji će se svakodnevno održavati u Gradskoj knjižnici i njenim ograncima, ali i na Odjelu pedijatrije u zadarskoj Općoj bolnici. Čitanja će biti priređena i u Arheološkom muzeju te Domu za starije i nemoćne. Tijekom manifestacije bit će održano i nekoliko izložaba poput već spomenute izložbe Matice hrvatske, zatim izložba “Što su čitali naši stari kad su bili mali?” u Znanstvenoj knjižnici, a u novoj zgradi Kazališta lutaka ”Bjesovi” autora Markice Perića. U Novom kampusu održat će se Bookcrossing, odnosno besplatna razmjena knjiga, a tijekom manifestacije za zadarske će srednjoškolce biti organiziran posjet Državnom arhivu.
– Nažalost, Ministarstvo kulture još nije prepoznalo važnost ove manifestacije, koju nismo mi izumili, jer ona je dio kulturne strategije cijele europe. Tako, primjerice, imate manifestacije “Njemačka čita” ili “Francuska čita”, a eto mi smo se već uspjeli prošitriti i izvan Zadarske županije pa će dogodine vrlo vjerojatno ova manifestacija u drugim županijama biti paralelno održana s našom manifestacijom “Zadar čita”, rekao je na kraju Ivan Pehar