Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Vrtlari Nasada uredili i išćanske šetnice

11.04.2012. 22:00
Vrtlari Nasada uredili  i išćanske šetnice


Zasadili su uz more na išćanskim šetnicama nove mlade tamarise, ružmarine i artiplexe, te su zasadili i brojne sadnice sezonskoga cvijeća. Sve sadnice potječu iz vlastitoga, Nasadovog rasadnika Cerodol


Stiglo je proljeće, čak i s malo kiše i većinu građana konačno odvuklo u prirodu, koja se probudila iz dugoga zimskog sna. Tako i vrtlari komunalne tvrtke Nasadi po cijele dane uređuju okoliš, zelene javne površine. Ovih su dana, među ostalim “terenima”, ovi vrtlari bili i na Istu, jednome od sedam gradskih otoka. Ist je također jedan od zadarskih najljepših otoka i najurednijih, a njegovoj ljepoti pridonose i radnici Nasada, koji su i sada uređivali postojeće zelenilo, čistili su stabla, orezivali krošnje i sjekli suhe grane. Osobito je bilo posla na tamarisima i pirusima, ali su istodobno išćanske jarule popunili novim nasadima. Zasadili su uz more na išćanskim šetnicama nove mlade tamarise, ružmarine i artiplexe, te su zasadili i brojne sadnice sezonskoga cvijeća. Sve sadnice potječu iz vlastitoga, Nasadovog rasadnika Cerodol, u kojemu se godišnje proizvede daleko više od stotinu tisuća novih sadnica. Ima tamo uzgojenih na tisuće ljetnica, penjačica, grmova, trajnica, ali i stabala, pa kaktusa, začinskoga bilja i mnogih drugih vrsta našega mediteranskog podneblja.
Inače, vrtlari Nasada ovih dana rade puno i na zelenom uređivanju grada. Osim što diljem grada sade ljetnice, koje će uljepšavati Zadar u predstojećim mjesecima, oni uređuju i mnogobrojna ukrasna stabla. Tako su, uz ostalo, protekloga tjedna uredili i crnike na Istarskoj obali. Njihove su krošnje oblikovali na poseban način, pa su osim izgleda “kišobrana” ove crnike s jedne strane dobile zelene listove, a s druge bijele. Te crnike na Israskoj obali su prvi “zeleni dodir” sa Zadrom mnogobrojnim turistima koji u naš grad dolaze s mora.