Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar pobjeđuje radnički

11.04.2012. 22:00
Zadar pobjeđuje radnički


Koliko god je situacija na tablici pred utakmicu sa Zagrebom izgledala neugodno pa i pomalo zabrinjavajuće, toliko je sada ljepša i nudi dosta optimizma. Umjerenog, dakako, jer samo jedan krivi korak opet bi sve vratio na početak


Obrana i skok su jedini put do pobjede. To je ono što su nebrojeno puta proteklih dana i tjedana u najavama utakmica isticali svi igrači i trener Zadra. Napadačka igra iz nekog razloga ne funkcionira kako bi svi oni priželjkivali. U igri pet na pet teško se dolazi do otvorenih šuteva, a kada se i dođe, oni se često promašuju. Da ne govorimo o slobodnim bacanjima. Zato je, da bi se došlo do bodova, nužno igrati čvrstu, agresivnu i koncentriranu obranu svih četrdeset minuta, uz kontrolu skoka, što je ove sezone Zadrova jača strana. Otprilike tako je ostvarena i važna pobjeda protiv Jollyja na Baldekinu, s tim da je momčad Aleša Pipana ponovno odigrala dva različita poluvremena.
Prvo za zaborav, drugo za pohvalu
Zadar je dobro otvorio utakmicu i poveo pet razlike, ali čim su mu Šibenčani s nekoliko lakših koševa malo poremetili obrambeni koncept, došlo je do preokreta. U trinaest minuta Jolly je napravio trinaest razlike i na veliki odmor otišao s lijepom prednošću od osam poena. U prvih dvadeset minuta Zadrani su šutirali 1-10 za tri poena, 10-20 slobodna bacanja, postigli su samo osam koševa iz igre, te izgubili bitku u skoku (15-14), što se dobro oslikalo i na razlici u valorizaciji 31-16.
Kada je u drugom poluvremenu, umjesto slabog Abdullahija Kuse, Pipan u igru poslao Franka Kaštropila, dobio je potpunu kontrolu situacije u reketu, prije svega što se tiče skoka, ali i novo oružje u napadu. Kaštropil je odigrao baš ono što se od njega očekuje, postigao je 10 poena, a što je još važnije, uhvatio je 11 skokova, od čega šest napadačkih. Još je šest odbijenih lopti pokupio Ive Ivanov, devet Ante Delaš (obojica su na kraju imali dvocifren broj skokova), a po četiri Ivan Batur i DeWayne Reed.
Tako je Zadar u drugom poluvremenu dvostruko nadskakao protivnika, 34-17. Pritom je odigrao gotovo besprijekornu obranu, primivši samo 19 poena u 20 minuta. Mogla je ta brojka biti i manja da domaći nisu vezali dvije trice na početku posljednje četvrtine, nakon što je sudačka zviždaljka prekinula nekoliko uzastopnih zadarskih napada. Jolly je u 33. minuti došao čak u minimalno vodstvo, ali to nije poremetilo odličan zadarski ritam.
Do kraja su domaći zabili samo jedno jedino slobodno bacanje, a gosti odjurili na konačnih +13. Po dobro poznatom receptu, kada je obrana prava, otvorilo se i u napadu. Delaš je stavio važnu tricu, Zadnik i Ivanov su u ključnim trenucima bili mirne ruke s penala, a Kaštropil je zakucavao sve što je mogao. Hrvoje Vlašić je kasnije kazao kako su njegovoj momčadi mnogo nedostajali ozlijeđeni Puljko i Režić, no i Zadar je bio bez važnog oružja u napadu, Karla Vragovića. U svakom slučaju, svi su se složili da je pobjeda Zadrana apsolutno zaslužena.
Kod Zaboka po pobjedu
Aleš Pipan je i ovaj put istaknuo da nema razloga za neko posebno veselje nakon pobjede, kao ni za tugovanje nakon poraza, ali se na njegovom i na licima igrača nakon utakmice jasno vidjelo koliko im je značila ova pobjeda. Jer koliko god je situacija na tablici pred utakmicu sa Zagrebom izgledala neugodno pa i pomalo zabrinjavajuće, toliko je sada ljepša i nudi dosta optimizma. Umjerenog, dakako, jer samo jedan krivi korak opet bi sve vratio na početak. Sada je Zadar sam na četvrtom mjestu, sa pobjedom manje od trećeg Splita i pobjedom više od petog Zagreba. I pred sobom ima niz utakmica u koje ulazi kao favorit.
U deset dana, od 14. do 24. travnja, odigrat će četiri utakmice, u kojima može napraviti veliki korak prema zacrtanom cilju. U subotu gostuje kod Zaboka, potom u utorak dočekuje Split pa sljedeće subote gostuje u Slavonskom Brodu, nakon čega na Višnjik dolazi Cedevita, koju četiri dana kasnije očekuje polufinale ABA lige protiv Partizana u Tel Avivu.
Na papiru, mora se priznati, izgleda jako lijepo, no to je onaj dio priče kojim se mogu baviti novinari i navijači, a nipošto igrači. Za njih riječi raspored i tablica ne postoje. U ovom trenutku za njih postoji samo Zabok. Robert Lež, Domagoj Bašić, Filip Kraljević, Saša Janković, Ivan Tomas, Ivan Perinčić i ostali, koji su i bez ozlijeđenog Filipa Krušlina, u prošlom kolu odigrali vrlo dobru utakmicu protiv Cedevite. Prije toga su kući igrali produžetak sa Zagrebom, a u gostima pobijedili Jolly, dakle, zaslužuju respekt. Zadar u Bedekovčini, gdje Zagorci igraju domaće utakmice, mora napraviti ono što nije prvom dijelu sezone, osvojiti dva boda kako god zna i umije.
Na ovaj ili onaj način, jednostavno mora pobijediti i nastaviti niz započet protiv Zagreba i Jollyja. Jer to je jedna od utakmica, koja odlučuje o sudbini kluba sljedeće sezone.