Olib ima najstarije matične knjige na svijetu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
Mons. Pavao Kero kazao je kako je sada "Olipsko petoknjižje" dostupno svima koji se bave znanošću

Olipsko petoknjižje, naslov je izdanja predstavljenog jučer u prostorijama Stalne izložbe crkvene umjetnosti. Riječ je o dijelu Monumenta Glagolitica Archidioecesis Iadertinae kojom se predstavljaju matice iz Zadarske nadbiskupije. Samo dvije godine nakon odredbe tridentskog Sabora o vođenjuj matica Olib piše svoje matice. Radi se, dakle, o najstarijoj sačuvanoj matici u Zadarskoj nadbiskupiji, no isto tako i u Hrvatskoj pa i u svijetu.

Tridentski sabor naredio je da se u svakoj župi moraju voditi matične knjige. Općenito je poznato da je svakom društvu potrebno neko vrijeme da bis e zakonske odredbe provele u život. Godine 1565., dakle samo dvije godine nakon završetka koncilskih zasjedanja u Tridentu, počele su se voditi matične knjige na Olibu.

- Pojava matične knjige već 1565. godine u Zadarskoj nadbiskupiji i na Olibu zadivljujući je crkveni i kulturni događaj, istaknuo je mons. Pavao Kero, voditelj SICU dodavši kako su se u samom Zadru, središtu nadbiskupije, matične knjige počele se voditi poslije one na Olibu.

Na Olibu je vrijedio nepisani zakon da u matici mora biti na početku zapis krštenja muškog djeteta. Matica je crkveni i kulturni spomenik najviše kategorije. Ta je knjiga posebno značajna kao glagoljski spomenik.

Matične knjige čuvaju se u Državnom arhivu u Zadru čiji je ravnatelj Ante Gverić prisustvovao jučerašnjoj promociji. Zadarsku županiju, u okviru čijih se Dana priredila promocija, predstavljao je pročelnik Ivan Šimunić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno