Mamićevi janjci donose 450.000 kuna

Slika korisnika admin
Autor: 
Branimir Paić iz Rodaljica sa stadom u masliniku

Na samo uskrsno jutro, sivo i tmurno izvana, ali toplo i ispunjeno iznutra u svakom kršćaninu - katoliku i onom koji je mogao poći na službu Božju ali i onom koji je morao poći sa stadom na pašnjak, Branimir Paić iz Rodaljica je izabrao ono drugo.

- Moja supruga i djeca su pošla, a važno je da netko iz kuće ide i donese blagoslov i za one koji to ne mogu, opravdava Branimir svoj izbor i dodaje:- Ali, kako vidite ja sam tu u masliniku, na 50 metara od kuće, a u vatrenici se okreće janje i kada se moji vrate sa mise janje će biti pečeno i posluženo. A da nemao svoje ovce i da im neomogućujemo dostatno držanje ne bi bilo niti ovakve gozbe.

Pečeno ispod 10 kg

 Na primjedbu da su na ispaši same ovce bez iti jednog janjića, je li to znači da ne idu na ispašu ili ih je već prodao, Branimir pojašnjava da je sve veće, tj. one koji su postigli tržišnu težinu, a ta je cca 23 kg žive vage prodao, a oni s manjom težinom su u toru i čekaju majke da ih podoje. Za uskršnji ručak svoje obitelji uzeo je janje ispod 20 kg težine jer oni preferiraju manju janjad za ražanj. Na pitanje kako se odlučio na takav trošak Branimir je jednostavno rekao da je to tradicija obitelji za velike blagdane žrtvovati po jedno janje.

Samo stotinjak metara dalje, na gospodarstvu Ante Kambera isti događaj, u vatrenici se okreće janje. Vatrenica je puna dima koji štipa oči, ali bez obzira na to veoma je ugodno biti uz vatru i promatrati kako janje dobiva zlatno žutu boju i iščekivati slastan zalogaj.

Na komentare da je u Antinoj kući više od deset osoba ( djeca i unučad), a pečeno janje će biti ispod 10 kg, Ante sa smiješkom na licu pojašnjava da je to delicija kojom on obilježava najveći kršćanski blagdan i da treba biti umjeren. Uostalom, dodaje Ante nije bitna količina, bitna je kvaliteta, a najbitnije je da se svi okupimo, skupa pomolimo za nas koji jesmo i za one kojih više nema među nama, blagujemo i družimo se jer sve je manje toga. Samo pogledajte mlade, upire Ante prstom na svoju unučad, sve odreda tinejdžeri svako sa svojim mobitelom i ne primjećuju da se o njima priča, ali ja sam jako sretan jer su mi došli, puno je mladih koje ništa pa ni pečeno janje s ražnja ne može privući na selo.

Ante je navršio 81 godinu, ali još uvijek drži stado od 60 grla ovaca i koza i svakodnevno ide za njima kilometrima na ispašu, a za vlastite potrebe godišnje iskoristi čak 1/3 podmlatka.

- Veći dio prodam i nemam problema s prodajom jer tko jednom proba i ne samo moju janjad nego inače domaće namirnice iz Rodaljica taj se ponovno vraća. Također ne razmišljam kod potrošnje za vlastite potrebe jer zašto bih ja kupovao po mesnicama, tko zna kakvog podrijetla meso kada sam u svoje siguran, kaže Ante.

Helena zna s blagom

Na OPG - u Marka Mamića u Lišanima Ostrovičkim od petero djece na drugi dan Uskrsa samo jedno, kćer Helena. Svi su bili i upravo otišli za svojim obavezama, a i Helena će sutra, pojašnjava Marko i dodaje.

 - Svi rade u Zadru, a ja ne želim utjecati na njihov izbor. Kada je neophodno dođu i pripomognu, Helena je pak svaki vikend ovdje, ne samo da bi nama pomogla već zato što jako voli naše ovce i jako dobro zna s njima. Primjerice, kada je ona na ispaši s ovcama nikada nema štete od vuka, a jesmo li žena ili ja redovito je šteta. - Stvar je u tome što ja neprekidno trčem za njima, vičem, pjevam i što me psi slušaju, kaže Helena i dodaje. Mater bole noge i puno se izmori dok sve sredi u kući i staji i naravno da ne može izdržati takav tempo i na pašnjacima. Poglavito iz razloga što zbog dobre ispaše stado vodimo preko brda u Dobropoljce, prema Brgudu ili Bjelini, a to su velike udaljenosti, prosječno 6 km u jednom smjeru. Osim toga stado je cca 600 grla i stvarno treba biti jako koncentriran, dobro zapažati i brzo reagirati kada zatreba, a to mater ne može kao ja, kaže Helena. Majka Jasna podržava kćer i sretna je samo vikendom, jer kako kaže suprug nema takvo razumijevanje, a traži da sve bude u po njegovim pravilima.

Od prosinca kada su počela janjenja na gospodarstvu Jasna prosječno spava pet sati i stoga jedva čeka, kako kaže Veliku Gospu do kada će sva janjad biti prodana.

Sedam kategorija janjadi

Naime, trenutno je na gospodarstvu sedam kategorija janjadi prema starosnoj dobi, u sedam prostorija i svaka ta skupina zahtjeva poseban tretman. Kategorija tromjesečnjaka broji oko stotinu grla, a prodano je iz te kategorije za Uskrsne blagdane 17 grla. Na pitanje je li možda cijena od 33,00 kn po kg žive vage, koju svi uzgajivači preferiraju, uzrok slaboj potražnji, Marko kaže da sumnja jer je to realna, tržišna cijena i kupcima nije upitna, te je ustvrdio: - Naša janjetina je specifičan proizvod dobiven primjenom starih tradicijskih tehnologija, a takvi bi proizvodi trebali na tržištu postizati višu cijenu od onih dobivenih industrijskom proizvodnjom.

 Nešto mlađa kategorija je 150 grla pa slijede četiri različite skupine mlađih grla i na koncu tek ojanjene ovce na Veliku subotu. Hvala Bogu, kaže Jasna, s njima je završio period janjenja, makar znam da će se dio ovaca pariti već nakon prodaje janjića i da će biti janjenja krajem ljeta. Najteži period u uzgoju ovaca je ipak iza nas kaže Jasna i pojašnjava:

 - Najveći broj se ojanjio tijekom siječnja i veljače kada su i najkraći dani, a obično se janje tijekom noći. Dakle, budem s njima na cjelodnevnoj ispaši, ako stignem nešto skuhati, ne stignem pojesti, moram u staju i kontrolirati. Oko stotinu ovaca se obliznilo i tada moram svako janje prinijeti majci da ga osjeti i prihvati, odnosno podoji i dežurati kako bi janjad doista posisala prvo mlijeko - kolostrum. Zato su naša janjad zdrava i dobro napreduju, ali veliki je to napor i velika su odricanja. S druge strane ne mogu se žaliti jer i volim to zanimanje i živimo od toga i pomažemo djecu i napredujemo. Nisu u pravu oni koji kažu da se od poljoprivrede ne može živjeti, itekako se može samo ovisi koliko tko očekuje i koliko se predaje poslu, zaključila je Jasna i odjurila pripremiti staju za dolazak ovaca sa ispaše jer danas je njezin sretan dan, na ispašu je išla Helena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno