"Đavolji odvjetnik" poslan u zatvor na 15 mjeseci

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Davor Buljan sproveden u Remetinec
Za Buljanom je raspisana potraga kad su mu presuda i rješenje za izvršenje zatvorske kazne postali pravomoćni, a koncem ožujka je uhićen i sproveden na izdržavanje kazne
Fabio ŠIMIĆEV
Buljan je trenutačno na Odjelu za dijagnostiku u Remetincu

Bivši odvjetnik Davor Buljan (66), poznat pod nadimkom "đavolji odvjetnik", nalazi se iza rešetaka Remetinca od 22. ožujka ove godine. Tu je završio nakon što je 14. veljače ove godine Županijski sud u Zadru raspisao potragu za njim, a temeljem pravomoćne presude opoziva uvjetne osude koja mu je bila izrečena presudom Općinskog suda u Zadru, potvrdio nam je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, sudac Hrvoje Visković. Buljan je trenutačno na Odjelu za dijagnostiku u Remetincu, a nakon toga utvrdit će se gdje će služiti zatvorsku kaznu koja mu je praktično već počela.

Zahtjev za opozivom

Presudom Općinskog suda u Zadru, koja je pravomoćnom postala 31. srpnja 2012. godine, Buljan je proglašen krivim za kazneno djelo prijevare dvojice američkih Hrvata te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju jedne godine i tri mjeseca zatvora, uz primjenu uvjetne osude s rokom kušnje od četiri godine, a na temelju prihvaćenog imovinsko-pravnog zahtjeva oštećenika. Buljanu je uz uvjetnu kaznu naložena i posebna obveza da u roku od jedne godine obešteti oštećenike i isplati Anti Ljubičiću iznos od 87.500 USD, kako mu je naloženo pravomoćnom presudom iz 2005. godine te oštećeniku Michaleu Pranjiću iznos od 87.500 USD kako mu je naloženo pravomoćnom presudom iz 2007. godine.

Oštećenik Ante Ljubičić po opunomoćeniku Senadu Vukoviću, odvjetniku iz Rijeke, tražio je opoziv uvjetne osude u rujnu 2013. godine, a u studenom iste godine zahtjev za opozivom su ponovila oba oštećenika jer im Buljan nije vratio dug. Presudom Općinskog suda iz 2014. godine rok za ispunjenje posebne obveze produžen mu je za još šest mjeseci. Međutim, kako on ni u dodatnom roku nije ispunio obvezu, 2015. godine zaprimljen je novi zahtjev za opoziv uvjetne presude.

Inozemna primanja

Buljan se na sudu pravdao kako ništa nije isplatio oštećenicima jer nije imao materijalnih sredstava pa im se nije ni javljao, a iz razloga što zbog ovog kaznenog postupka nije više mogao obavljati poslove odvjetnika. Sve je potkrijepio prijavama poreza na dohodak za 2013. i 2014. u kojem je vidljivo gomilanje gubitaka i izostanak prihoda. Buljan je sudu priložio i specijalnu punomoć iz travnja 2015. godine kao Ugovor o mandatu kojim ga je kao svog nalogoprimca angažirao Antonino Giarruso iz Italije da mu vodi i upravlja investicijski projekt vrijednosti 19.000.000 USD u RH, a za što bi Buljan, nakon prijenosa sredstava iz banke u Londonu na banku u RH, trebao dobiti bonus u iznosu 150.000 eura. Za Općinski sud bilo je sporno što će banka u Londonu osloboditi sredstva svom klijentu nakon što mu dostavi dokumentaciju, a nije bilo razvidno kada bi to moglo biti, kao niti hoće li uopće doći do isplate provizije od 150.000 eura. Također u presudi suda u kojem se opoziva uvjetna osuda stoji kako je Buljan prvotno tvrdio kako nije imao materijalnih sredstava da podmiri oštećenike, međutim pred sucem izvjestiteljem rekao je da je u međuvremenu počeo raditi za jednu luksemburšku banku pa da planira podići kredit i tako namiriti oštećenike u roku od 5-6 mjeseci. Naveo je da su njegova primanja u inozemstvu između 3.000 i 4.000 eura mjesečno. Stoga je sud utvrdio je prijedlog za opoziv uvjetne osude osnovan.

Raspisana potraga

- Iako je osuđenik tvrdio da nije bio u financijskoj mogućnosti isplatiti oštećenike pa je u prilog tome dostavio prijave poreza na dohodak za 2013. i 2014. godinu, iz njegovog iskaza na sjednici vijeća održanoj 30. travnja 2015. godine proizlazi da je Buljan u međuvremenu ostvarivao prihode i to, kako on to sam kaže, od 3.000 do 4.000 eura mjesečno kao pravni savjetnik u inozemstvu, pa je stoga okrivljenik izvan Hrvatske ostvarivao određene prihode koji nisu zanemarivi po visini, i po mišljenju vijeća osuđenik je mogao, da je to htio, barem djelomično do danas isplatititi oštećenike i tako pokazati dobru volju i namjeru da postupi po pravomoćnoj presudi. Međutim, upravo suprotno, Buljan do danas nije niti stupio u kontakt sa oštećenicima, a niti s njihovim punomoćnikom, nije niti opravdao razloge zbog kojih ih do sada nije barem djelomično isplatio, jer je ipak ostvarivao prihode u inozemstvu, što zapravo ukazuje na to da on i nema namjeru ispuniti posebnu obvezu i obeštetiti oštećenike, stoji u obrazloženju presude. Na ovu presudu Buljan se žalio, međutim Županijski sud u Splitu odbacio je žalbu i potvrdio presudu čime je ona postala pravomoćna i izvršna pa je splitski sud Županijskom sudu u Zadru uputio nalog za izvršenje kazne. Za Buljanom je potom raspisana potraga te je koncem ožujka uhićen i sproveden na izdržavanje kazne.

Novac uzeo, tvornicu nije kupio

Buljana je tužiteljstvo teretilo da je 11. prosinca 2002. godine s Antom Ljubičićem i Michaelom Pranjićem, Hrvatima koji žive i rade u Americi, ugovorio kupnju tvornice TVIK d.d. Knin koja je tada bila u stečaju, ali da on tvornicu nije kupio, već da je muškarce prevario i "uzeo" im 175 tisuća američkih dolara. Po navodima optužnice, on se u njihovo ime javio na prvi natječaj za kupnju TVIK-a na Trgovačkom sudu u Šibeniku, no on je kasnije bio poništen. Na drugi natječaj objavljen nešto kasnije nije se javio, a američke je Hrvate držao u uvjerenju kako je njihova kupnja tvornice još uvijek izvjesna, iako je na tom natječaju TVIK već kupio Div d.o.o. iz Samobora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno