Predstavljeno zajedničko umjetničko djelo Mirjane Mrkela i Silvijane Dražović

Slika korisnika valentinam
Koto u urom - otok u moru
"Koto u urom - otok u moru" je univerzalni priručnik o otoku za djecu i odrasle. Broji 30 priča popraćenih s 30 nadahnutih, otkačenih i prije svega maštovitih likovnih priloga, poezija u prozi sjedinjena s nadahnutim likovnim obradama, univerzalni priručnik za domaće i turiste, za djecu, mlade i odrasle, kazao je Mirko Jamnicki Dojmi
Marin GOSPIĆ
Autorice Mirjana Mrkela i Silvijana Dražović

 Što se događa kada se udruže dvije umjetnice, jedna peru, a druga kistu sklona? Bez zadrške - umjetničko djelo, konkretno književno-likovna mapa "Koto u urom - otok u moru" zadarske spisateljice Mirjane Mrkela i zadarske slikarice Silvijane Dražović, predstavljena javnosti u utorak u Muzeju antičkog stakla. Publikacija je izdata u nakladi Matice Zadrana i Naklade Nika, a osim samih autorica o djelu su govorili i Damir Mišlov, predsjednik Matice, Ivo Fadić, ravnatelj MAS-a, obadvojica izrazivši veliko zadovoljstvo što imaju priliku biti dio projekta te liječnik i pjesnik Mirko Jamnicki Dojmi kao i predsjednik Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Zadru Dragan Jelavić.

Ulomke iz knjige je čitala Gabrijela Meštrović Maštruko, a okupljeni su bili u prilici uživati i u nastupu violončelistice Lidije Ledinić.

Poezija u prozi

- "Koto u urom - otok u moru" je univerzalni priručnik o otoku za djecu i odrasle. Broji 30 priča popraćenih s 30 nadahnutih, otkačenih i prije svega maštovitih likovnih priloga, poezija u prozi sjedinjena s nadahnutim likovnim obradama, univerzalni priručnik za domaće i turiste, za djecu, mlade i odrasle, štorija o Južnom moru, žudnja za utopijom, rezimirao je djelo Jamnicki Dojmi, čestitavši autoricama na izdanju.

Jelavić se, pak, između ostalog, osvrnuo na svoj prvi susret sa Silvijanom kada je, tek došavši iz Splita u Zadar, dobio fotografiju murala koji je umjetnica naslikala po cijeloj fasadi jedne zgrade u Varoši, što ga je, kako je dodao, toliko impresioniralo da je odmah krenuo u grad potražiti zgradu.

- Silvijana je umjetnica cijelim svojim bićem, za nju je sve umjetnost, zaključio je predsjednik HDLU-a, također pohvalivši knjigu.

Gabrijela Meštrović Maštruko je čitala sebi najdraže djelove knjige ne zaboravivši naglasiti i svoju povezanost s otocima, kao žene porijeklom s Drvenika i Ugljana, zahvalivši se autoricama što su ju pozvale da bude dio predstavljanja.

Objašnjavajući zašto se prihvatila posla i napisala priče Mrkela je naglasila kako je često bila u susretu s djecom kojoj nikako nije išlo čitanje lektire pa se ona odlučila napisati nešto drugačije, svojevrsnu parodiju/šalu na lektiru. Isto tako Mrkela je okupljenima prenjela neke svoje impresije otocima koji su joj od djetinjstva intrigirali maštu, pozvavši okupljene da se ukrcaju zajedno sa Silvijanom i njom u "maštoplov", kako je nazvala te večeri predstavljenu književno-likovnu mapu.

Silvijana je istakla da je odmah po čitanju priča točno znala što će i kako naslikati.

Otočni suvenir

- Odmah sam vidjela kako će ilustracije izgledati, a onda, nakon što sam ih napravila odnjela sam ih Mirjani i kako je slijepa potanko sam joj opisivala što sam naslikala. A ona je sjedila, slušala me i uživala i sigurna sam da je "vidjela" što sam napravila, prisjetila se Dražović i dodala kako knjigu namjeravaju prevesti i na engleski jezik, kako im je u planu da postane otočni suvenir.

- Kao umjetničko djelo, ova publikacija udovoljava visokim standardima struke, te bi mogla postati originalan i zanimljiv kulturni proizvod, literatura, suvenir i reprezentant našeg nacionalnog, mediteranskog i svjetskog bogatstva. S ovom knjigom nećete imati nikakvih problema s poklonima narednih godinu dana. Tu je 30 priča i 30 ilustracija. Dovoljno je uzeti po jednu za svaki poklon i mirni ste neko vrijeme, nasmijala je okupljene zadarska umjetnica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)