RATNA SJEĆANJA Svjedočanstva 19 dragovoljaca, stvarnih heroja

Slika korisnika mkvanja
U Zadru predstavljena knjiga dr. Josipa Jurčevića
Knjiga donosi 19 svjedočanstava stvarnih heroja koji su ostali nepoznati i prešućeni i koji su do devedesetih godina prošlog stoljeća živjeli običnim i neprimjetnim životom, ali koji su se izložili životnoj pogibelji da bi obranili domovinu od neprijatelja, kaže prof. dr. sc. Jurčević
Arif SITNICA
Marko Čulina, Josip Jurčević, Tado Oršolić i Ante Gverić

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Zadar i Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade jučer je u Izložbenoj dvorani zadarske Znanstvene knjižnice predstavljena knjiga "Heroji hrvatskoga Domovinskog rata - svjedočanstva" autora prof. dr. sc. Josipa Jurčevića.

Knjiga ovog poznatog hrvatskog povjesničara, znanstvenika i dragovoljca Domovinskog rata sadrži iskaze 19 dragovoljaca koji su prošli ratišta od Vukovara do Kupresa. U knjizi Jurčević kroz sudbine 19 dragovoljaca progovara o hrabrosti, požrtvovnosti, kao i neizmjernoj ljubavi prema Hrvatskoj, branitelja-dragovoljaca koji su se odmah stavili u obranu domovine i bez kojih bi teško bila ostvarena hrvatska sloboda i neovisnost.

U knjizi su, kako ističe autor, sadržana svjedočanstva dragovoljaca, među kojima i jedne žene, te jednog stranog državljanina, koji su stali u obranu napadnute domovine u vremenu kada Hrvatskoj nitko nije davao izglede za obranu.

Ljubav prema domovini i zajednišvo

- Knjiga donosi 19 svjedočanstava stvarnih heroja koji su ostali nepoznati i prešućeni i koji su do devedesetih godina prošlog stoljeća živjeli običnim i neprimjetnim životom, ali koji su se izložili životnoj pogibelji da bi obranili domovinu od neprijatelja, kaže prof. dr. sc. Jurčević, te naglašava kako su ta svjedočanstva, koja je uglavnom prikupio do 1995. godine, ujedno i uzorak odnosno simbol mnogih prešućenih dragovoljaca Domovinskog rata koji su bili različite dobi, zanimanja i životnih sudbina, a koje je povezala ljubav prema domovini i zajednišvo u obrani od srpskog agresora.

- Knjiga je moj doprinos širenju istine o Domovinskom ratu, da se ne zaboravi kolika je bila hrabrost tih ljudi, njihovo veliko srce i herojstvo u obrani Hrvatske, što je i bit poruke koju knjiga šalje, kaže autor knjige i dodaje da su danas vrijednosne poruke o Domovinskom ratu izokrenute, te kako je to također jedan od važnih razloga zbog kojih ljudi danas napuštaju Hrvatsku. Ovom knjigom, istaknuo je još Jurčević, želi se potaknuti i druge da zapišu svjedočanstva o dragovoljcima Domovinskog rata kako bi se ta sjećanja sačuvala za buduće naraštaje.

Na predstavljanju su o knjizi, uz autora, govorili izv. prof. dr. sc. Tado Oršolić, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru i pukovnik Marko Čulina, prvi zapovjednik 112. brigade i predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade.

Nakon uvodne riječi predsjednika HKD Napredak Zadar dr. sc. Ante Gverića, koji je naglasio kako je riječ o vrijednom svjedočanstvu iz perspektive običnog čovjeka i ratnika, te kako knjiga predstavlja relevantan povijesni izvor, prvi je ovo publicističko djelo predstavio izv. prof. dr. sc. Tado Oršolić.

On je najprije istaknuo veliku i neprocjenjivu ulogu koju su dragovoljci odigrali na samom početku krvave srbočetničke agresije na Hrvatsku jer, kako je kazao, da su čekali poziv Hrvatska bi bila zaposjednuta.

Kako se branio Zadar

- Knjiga donosi istinu o Domovinskom ratu i o važnosti dragovoljaca koji su je branili kad još Hrvatska nije postojala, odnosno nije bila međunarodno priznata, i kad ju je napao daleko nadmoćniji agresor. Iako su mnogi hrvatski krajevi, pa tako i zadarsko područje, trpljeli velika razaranja, najveće uništenje je doživio grad heroj Vukovar, pa knjiga započinje i završava s herojskom obranom Vukovara, kazao je, među ostalim, Oršolić i istaknuo da je misao vodilja Jurčevićeve knjige poticanje daljnjih svjedočanstava heroja koji još žive među nama, pa tako i onih koji su branili Zadar i zadarsko područje.

- Mi čitatelji knjige možemo im samo izraziti poštovanje i veliko hvala, kazao je još Oršolić.

Marko Čulina u svom se izlaganju prisjetio početaka rata na zadarskom području, još kroz ljeto 1991. kada su prve bojišnice bile u Kruševu i Jasenicama.

- Na zadarskom prostoru rat je započeo vrlo rano, kada smo protiv sebe imali jednu od najvećih vojnih sila i kada su upravo dragovoljci uspjeli zaustaviti nepredovanje neprijatelja. Nisu protiv nas bili, kako se to nekad može čuti, pijani četnici, već topništvo i tenkovi bivše JNA, ali i veliki dio pripadnika srpske zajednice koji su digli pušku na tek stvorenu hrvatsku državu, kazao je Čulina i istaknuo da se kroz svjedočanstva u Jurčevićevoj knjizi može vidjeti u kakvim uvjetima se morala Hrvatska, pa tako i Zadar braniti, suočeni s UN-ovim embargom na oružje.

- Srećom, iz zadarskih smo se vojarni uspjeli domoći naoružanja i obraniti Zadar u tim najgorim danima rata za naš grad od 1. do 6. listopada 1991. kako ne bi postao "najveća srpska luka", kao što je planirao neprijatelj, prisjetio se Čulina i naglasio kako osobno poznaje ili je poznavao - neki među njima su danas nažalost pokojni, mnoge od dragovoljaca iz knjige, među njima i Irca Toma Thomasa Crowleya koji se borio na mnogim hrvatskim bojištima, pa i u Škabrnji, a koji je poginuo 1995. godine.

Knjiga Josipa Jurčevića trajno je sjećanje na ljude koji su obilježili teško razdoblje hrvatske povijesti i koji su, uz mnoge nezabilježene i nepoznate pojedince, najzaslužniji za hrvatsku slobodu i neovisnost.

Navedimo još kako je knjiga "Heroji hrvatskoga Domovinskog rata - svjedočanstva" Josipa Jurčevića izišla 2017. u nakladi Dokumentacijsko-informacijskog središta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)