Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

TISUĆU KORAKA Prva organizirana šetnja privlačkom obalom uime zdravlja

12.04.2019. 14:45
TISUĆU KORAKA Prva  organizirana  šetnja  privlačkom  obalom uime  zdravlja


U povodu Svjetskog dana zdravlja i Dana županije u Privlaci se u organizaciji Saveza športske rekreacije Šport za sve i DŠR Relax  iz Zadra (udruga predsjednice Katje Pijaca), održala akcija pod nazivom  "1000 koraka kroz 1000 ulica". Akcija čiji su pokrovitelji Općina i Turistička zajednica prvi put se organizirala u ovom općinskom središtu.
– Na početku druženja, svim sudionicima podijeljene su majice. Start  je bio kod Osnovne škole Privlaka odakle se krenulo u šetnju do Kolišta i  natrag Ulicom Ivana Pavla II. do škole gdje se nastavilo druženje, kazala  je Iva Zorić, direktorica TZO Privlaka.
– Cilj ove akcije bio je potaknuti svijest o kretanju jer kretanje je zdravlje, ističe Zorić.
Hodanje umjerenim tempom u trajanju od 30 minuta na dan produžuje život i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
– Hodanje je najlakši i najjednostavniji način fizičkog kretanja. Dokazano je da hodanje popravlja raspoloženje, štiti zdravlje te pomaže u  mršavljenju i održavanju željene tjelesne težine, navodi Zorić.
Ukoliko se odlučite za redovito hodanje, ako je vjerovati stručnjacima,  produžujete život za čak četiri godine i odgađate kardiovaskularne bolesti za tri i pol godine. Ne samo to, hodanje štiti od stresa, pozitivno utječe na višak kilograma i poboljšava ukupno raspoloženje.
– Rekreacija je potreba, a ne gubljenje vremena. Najgore od svega je  zavući se u kuću, treba misliti na svoje zdravlje i pokrenuti se. Bitan je samo voljni moment, rekla je Ana Šango iz TZO Privlaka, sudionica akcije  "1000 koraka kroz 1000 ulica".
Nakon ugodne, prve organizirane šetnje privlačkom obalom s kratkim  zadržavanjem na Kolištu za selfije za uspomenu te povratkom glavnom  ulicom do škole, u suradnji s ovdašnjom ordinacijom opće medicine  održano je besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi.
– S ciljem promicanja zdravlja i prevencije dijabetesa kontrolu tlaka i  šećera predvodili su dr. Adrijan Perović i medicinska sestra Josipa Užarević, kaže Šango.
Druženje se nastavilo uz kavu i kolače, koje su spremile vrijedne privlačke domaćice, kao i zabava uz boćanje i odbojku.


Uskrsni stol našeg malog mista
Nakon prve organizirane akcije "1000 koraka kroz 1000 ulica" Općina Privlaka i  Turistička zajednica u suradnji s Dječjim vrtićem Sabunić, OŠ Privlaka, DSR Tintilinić i Župom Rođenje BDM organizira i prvu manifestaciju "Uskrsni stol našeg mista". Događanje će se održati u OŠ Privlaka na Veliku srijedu, 17. travnja 2019. Od 8  do 9 sati su prijave za natjecanje za izbor najbolje pogače.
Drage mještanke, prijavite se za izbor najbolje pogače jer vas očekuje nagrada poklon košarica. U 9 sati u multimedijalnoj dvorani održat će se predstava za djecu  Ružno pače. Potom slijede dječje igre, traženje jaja i potezanje konopa. Dođite i pridružite nam se za uskrsnim stolom našeg mista. Svi ste dobrodošli, pozvala je Iva  Zorić.