Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hoće li banke klijentima koji traže moratorij na otplatu kredita natovariti i dodatne troškove javnih bilježnika?

12.04.2020. 19:25
Hoće li banke klijentima koji traže moratorij na otplatu kredita natovariti i dodatne troškove javnih bilježnika?


Tragom informacije da će građani koji od banaka budu tražili moratorije za kredite zbog korona-krize morati potpisati aneks ugovora i solemnizirati ga kod javnog bilježnika, a što je dodatni trošak od barem par stotina kuna, ovisno o vrijednosti ugovora, čini se da je praksa različita od banke do banke, ali ovisi i o vrsti kredita. Kako se može neslužbeno čuti, online obrada zahtjeva većinom se provodi neometano te se od većine klijenata ne traže dodatne posjete javnom bilježniku. Inače, trošak solemnizacije ovisi o visini ugovora, izražava se u bodovima koji se "preračunavaju" u kune, a prema dostupnim informacijama kreće se od 250 kuna do čak 3.000 kuna ili više.
To je dakle nezanemariv fiksni trošak u startu, pa sve skupa dovodi u pitanje i sam smisao ove mjere, pogotovo za veće kredite, koji su, ako ćemo pravo, i najveće opterećenje za klijente pa bi stoga njihova odgoda bila i najpotrebnija. Bankama, nekoliko njih, uputili smo upit, no odgovorile su tek OTP i Erste. Većina većih banaka uopće se dakle nije izjasnila.
I OTP i Erste tvrde da solemnizacija u većini slučajeva nije potrebna, a u tom pravcu, inače, ide i preporuka Hrvatske narodne banke. No, dok u OTP banci tvrde da uopće neće tražiti solemnizaciju aneksa ugovora, te da klijenti neće morati plaćati taj trošak, u Erste banci otkrivaju da će se dio ugovora kod njih ipak morati solemnizirati, i to oni većih vrijednosti i ročnosti, a to su mahom stambeni krediti, na koje se međutim odnosi tek petina zahtjeva.
 
Različite prakse
U OTP banci tako ističu da su od 1. travnja putem aplikacije na internet stranici banke započeli s prikupljanjem prijava klijenata koji procjenjuju da će trenutna situacija utjecati na njihovu sposobnost urednog plaćanja njihovih kreditnih obveza.
– Faza prikupljanja samih prijava još traje, a možemo reći da se nakon prvih dana intenzitet prijava smanjio. Kako je cijeli proces jako zahtjevan još traje finalizacija izrade konačnih modela pomoći, ali nakon podrobnih konzultacija i analiza vezanih za pravne mogućnosti provedbe sa sigurnošću možemo izjaviti kako naši klijenti koji budu zadovoljili potrebne uvjete odobrenja moratorija neće imati nikakve dodatne troškove obrade kredita. Dakle, banka neće tražiti ni solemnizaciju aneksa ugovora i klijenti neće trebati plaćati javnobilježničke troškove, poručuju u OTP banci. Dodaju i da je klijent naravno obavezan, kada se za to stvore uvjeti, dakle popuste mjere prevencije, doći u poslovnicu i s bankom potpisati aneks ugovora.
U Erste banci pak pojašnjavaju da je izmjene ugovora koji su inicijalno sklopljeni u formi solemnizirane isprave potrebno solemnizirati kako bi se omogućila ovršnost dodatka osnovnom ugovoru. Dodaci ugovorima koji nisu sklopljeni u toj formi ne trebaju biti solemnizirani.
Pokrivanje rizika
– Solemnizirane su, u pravilu, isprave kojima se zasniva založno pravo na nekretninama u korist banke kao osiguranje plaćanja obveza dužnika po većim iznosima i duže ročnosti (često i do 30 godina), odnosno kod kojih zbog izrazito dugog roka ili drugih relevantnih okolnosti mogu postojati veći rizici. Shodno tome, u ukupnom kreditnom portfelju građana, solemnizirani ugovori većinom se odnose na stambene kredite, a u manjem dijelu na gotovinske. U ukupnom broju kredita građana, takvi ugovori čine manji broj. Također, i u ukupnom broju dosad pristiglih zahtjeva za odgodom plaćanja kredita, oko 20 posto se odnosi na stambene kredite. Važno je naglasiti da je banka, prema postojećim regulatornim propisima i pravilima, dužna održavati kolateralnu pokrivenost svojeg portfelja kredita, kojima osigurava naplatu svojih potraživanja te, na taj način, stabilnost vlastitog poslovanja. U nedostatku drugačijeg zakonodavnog ili regulatornog rješenja, u situacijama kad se produljuje rok otplate kredita, u slučajevima kada je uz kredit vezana nekretnina koja je dana kao zalog, nije moguće drugačije rješenje. Dodatno, banka ne određuje visinu tarife javnih bilježnika niti pristojbe koju država naplaćuje za solemnizaciju, tumače u Erste banci.
Kažu da na konkretnim modelima odgode otplate kredita intenzivno rade, oni su trenutačno u fazi finalne razrade te će detalji dostupnih opcija biti poznati kroz koji dan. Online putem dosad smo zaprimili oko 4.000 zahtjeva građana za odgodom otplate, zaključuju u Erste banci.
 


Solemnizacija se odnosi na manji broj ugovora


Iz Hrvatske udruge banaka poručuju da su banke u Hrvatskoj proaktivno iznijele niz prijedloga gospodarskih mjera te na taj način reagirale pravovremeno i prije no što je bio slučaj u većini europskih zemalja.
– Također, važno je naglasiti da je solemnizacija aneksa ugovora nužni korak koji je potrebno provesti samo u onim slučajevima kada je inicijalni ugovor solemniziran. Solemnizirani ugovori većinom se odnose na stambene kredite, što znači da je takvih kredita ipak manji broj u ukupnom kreditnom portfelju banaka. Hrvatska udruga banaka smatra kako je u ovom trenutku važno da svi dionici nastupaju konstruktivno i da svatko u okviru svojih domena i nadležnosti pruži aktivni doprinos s ciljem ublažavanja posljedica krize. Stoga HUB ovim putem poziva nadležne institucije da razmotre mogućnost snižavanja troškova solemnizacije dodataka ugovora o kreditu u trenutačnim okolnostima, kako bi se ukupni trošak za građane dodatno smanjio, ističu u HUB-u.