Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vidaković: “Imali smo fantastičnu sezonu, ali sada moramo izvući najbolje iz najgoreg”

12.04.2020. 10:03


Rajko Vidaković, trener pretkadeta Zadra, već neko vrijeme radi u KK Zadar i može se reći da je pravi vojnik kluba. U jednom trenutku je preuzeo i kormilo prve momčadi, kada je spasio Zadar i ostao u ABA ligi, a redovito je sa svojim momčadima (kadeti, pretkadeti) sudionik Final foura te je za Zadar osvajao i medalje na omladinskim natjecanjima. Na žalost trenutno su treninzi stali, dvorane i sportski centri su zaključani i svi su više-manje zaključani u svoja četiri zida, ili barem u svojim dvorištima.
– Da. Na žalost sada svi moramo ostati u svoji domovima, tako i ja i moja obitelj – rekao je Vidaković, koji se, kako kaže, vratio u vrijeme svog dida.
-Inače sam s Ugljana i tu provodim vrijeme. Bavim se poljoprivredom, sadim, kopam. Idem na ribe. Kao da sam se vratio u didovo vrijeme. Eto, može se reći da sam izvukao nešto kvalitetno te sam osjetio kako se onda živjelo.
A sa svojim igračima se redovito čuje.


Treninzi kod kuće
– Naravno. U početku su poruke išle u smjeru nekakve sigurnosti. Prenosio sam im što nam je HKS slao o ponašanju u ovom razdoblju. Ali kada je postalo jasno da će ovo trajati duže, naravno da je i komunikacija išla u drugom smjeru.
…u smjeru treninga i održavanja forme.
– Krenuo sam davati informacije o treninzima i o načinu na koji se mora kod kuće trenirati. U početku dok se još moglo pristupati sportskim centrima, rekao sam im da što više budu na košu, da driblaju, da šutiraju. A kada se i to zabranilo, jedino je ostao rad na fizičkom pripremi. Sugerirao sam im koje vježbe da rade, imaju pristup svim programima koje smo odrađivali u sezoni i sada se mora izvući najbolje iz loše situacije.
Dob pretkadeta je senzibilna dob i sigurno ima neke svoje zakonitosti što se tiče razvoja fizičke pripreme?
– Rad s težinom vlastitog tijela je dominantan, a može se koristiti i lagana opterećenja koja su prilagođena njihovom uzrastu. Sugerirao sam im, ako imaju mogućnosti, da idu vani trčati, jer im je to potrebno da održe aerobni kapacitet i izdržljivost.
Imali ste zaista fantastičnu sezonu i bili ste na najboljem putu da izborite Final four pa i napadnete pretkadetsku titulu. Uvjerljivo ste bili prvi u jedinstvenoj pretkadetskoj ligi s omjerom od sedam pobjeda bez poraza i koš razlikom od +350. Čini se da ove sezone nećete imati priliku osvojiti titulu?
– Nedavno je HKS odlučio poništiti sve lige, tako da je cijela sezona na neki način ukinuta. Javio sam igračima da smo ostali bez prilike za nastavak sezone, barem kako sada stoje stvari. Ne znam hoće li se nešto promijeniti.
Šteta…


Titula
– Zaista šteta, jer smo imali neponovljivu sezonu. Igrali smo fantastičnu košarku i bili smo bez poraza u cijeloj sezoni. I u prijateljskim utakmicama, osvojili smo turnire i u Hrvatskoj i međunarodne. Uvjerljivo smo bili prvi u Pretkadetskoj ligi Hrvatske, a raritet je da smo igrali s pretkadetima i međužupanijsku kadetsku ligu gdje smo također bili prvi bez poraza. Osim toga nam je prosječna koš razlika svih utakmica bila +50, a Cedevitu, koja je prije sezone bila kandidat za titulu, smo dobili s 33 razlike, što nam je pobjeda s najmanje razlike u cijeloj sezoni.
Koliko teško pada igračima činjenica da neće se sezona nastaviti?
– Sigurno bi potencijalno osvajanje titule mnogo značili njima, ali i klubu da dokažemo da je i u omladinskom pogonu stasao dobar rad, da ima dosta momaka koji vole raditi i trenirati i sutra bi mogli napraviti ozbiljne karijere. Ali rekao sam igračima da ne trebaju žaliti. Neka im svaki trening i svaka utakmica ostane kao trajna kvaliteta u kojoj su uživali i napredovali. Rekao sam im neka nastave trenirati i sada i da iz svakoga zla se mora izvući nešto dobro. Svakako da je ono dobro što može izaći iz ove situacije činjenica da bi igrači mogli osjetiti da je i njihov rad individualni i pristup izuzetno važan. Svaki veliki igrač je dokazano trenirao i sam i napredovao i tako. Ako tako igrači krenu razmišljati i tako krenu trenirati, mogu izvući maksimum iz ove situacije.
Ipak, zaista će dugo vremena igrači biti bez dvorane, lopte i koša?
– Dogodit će se jedna rupa i u tehničko-taktičkom i u fizičkom smislu i teško je to svakako nadoknaditi. Mi treneri imamo uzrečicu da svaki propušteni trening se ne može nikada više nadoknaditi. Ali ako igraču budu svjesni i budi radili na svom tijelu kod kuće i budu trenirali sami, svakako će lakše prebroditi ovaj period. I onda tijekom ljeta krenuti punom parom i trenirati dva puta dnevno. Ako se to sve odradi, možemo dosta dobro nadoknaditi ovaj prazan hod.
 
 




Omladinski pogon raste


I ostatak omladinskog pogona radio je dobre stvari?
– Kao i za nas, isto se odnosi i za kadete koji su igrali fantastično i dominirali su nad svim protivnicima u Hrvatskoj. Tako da se nije dogodila jedna generacija kako to obično biva. Vidimo da cijeli omladinski pogon raste. Uprava također radi dobar posao na skautingu. Igrači poput Buljana, Beljana i Kormana odlično napreduju i kucaju na vrata prve momčadi – istaknuo je Vidaković, koji smatra da juniori imaju velik potencijal.
– Sve je prekinuto dok su juniori još igrali Dalmatinsku ligu, tako da nisu niti stigli se boriti s konkurencijom u Hrvatskoj. Njima će najviše od ove sezone ostati polufinalni turnir ABA lige. No, ne treba zaboraviti da je u cijeloj juniorskoj momčadi samo jedan igrač izlazno godište i da su igrali s mlađim igračima, tako da se iduće sezone njihov roster gotovo i neće promijeniti.
 
 


Cibona vidi spas u Vladinim mjerama za pomoć sportskim organizacijama


Odluka Vlade RH da odobri mjere za pomoć sportskim organizacijama pružila je nadu Košarkaškom klubu Cibona koji je prije deset dana otpustio sve radnike iz radne zajednice što je posljedica pandemije izazvane koronavirusom. Otkaze je tada dobio deset zaposlenika,a direktor Cibone Domagoj Čavlović je kazao da se na taj potez odlučio kako bi mogli ostvariti pravo na novčanu naknadu od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Sada će prema vladinoj odluci klubovi za svoje radnike moći zatražiti naknadu za plaće u iznosu do 3.250 kuna za mjesec ožujak te do 4.000 kuna za mjesec travanj i svibanj. Tom mjerom planira se obuhvatiti oko 3.000 korisnika za što je prenamjenom sredstava koja su bila rezervirana za natječaje osigurano oko 40 milijuna kuna.
Uvjeti dobivanja mjera još uvijek nisu poznati, no, ukoliko ih KK Cibona bude ispunjavala, obnovit će se ugovori s radnom zajednicom, objavljeno je na stranicama zagrebačkog kluba, kazao je Čavlović.
»S ovom mjerom je vrlo izvjesno i moguće da vratimo radnu zajednicu u radni odnos. Još nisu poznati uvjeti dobivanja ovih mjera, no ukoliko ih budemo ispunjavali povući ćemo radnike s burze. Vjerujem kako je naš potez da pošaljemo radnu zajednicu na burzu koji je imao glasan odjek u javnosti, pripomogao donošenju ovakvih mjera. Pozdravljam ovu odluku i vjerujem da će to imati veliki utjecaj na to da se sport spasi i da ostane bitna grana«, izjavio je Čavlović.