Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Cilj je olimpijsko zlato u Tokiju

12.04.2021. 07:39


Valent i Martin Sinković opet su europski prvaci u dvojcu bez kormilara! Trofejna hrvatska braća jučerašnju su finalnu utrku na Europskom prvenstvu u Vareseu odveslali za 6:23.47 minuta i osvojili svoje peto europsko zlato, treće u dvojcu bez kormilara nakon Glasgowa 2018. i Luzerna godinu dana kasnije. Prije šest mjeseci u Poznanu su osvojili srebro, jučer su u Vareseu još jednom pomeli konkurenciju. Srebro su osvojili Talijani Matteo Lodo i Giuseppe Vicino (6:24.72), bronca je pripala veslačima Srbije Martinu Mačkoviću i Milošu Vasiću (6:25.58), dok su prošlogodišnji osvajači europskog zlata, Rumunji Marisu-Vasile Cozmiuc i Ciprian Tudosa, ostali bez medalje i zauzeli četvrto mjesto.
– Predivno je opet biti europski prvak nakon što su nas prošle godine Rumunji iznenadili. Ovo je posebna medalja, a posvetit ću je mojem nedavno rođenom sinu Karlu. Puno nam znači, pogotovo nakon prošle godine, za nju smo puno i naporno radili. Osjećaj je predivan, teško je to opisati riječima. Bili smo sigurni u sebe i još jedno zlato je tu – rekao je Valent Sinković, stariji član trofejne hrvatske braće, koja je odmah od starta kontrolirala utrku, a njihov ritam konkurencija jednostavno nije mogla pratiti. Koliko su dominirali utrkom najbolje govori podatak da su već nakon prvih 1.000 metara imali dužinu i pol čamca prednosti, koja je uoči posljednjih 500 metara utrke iznosila čak 3.5 sekunde.


Tajna veza
– Utrka je bila stvarno jako dobra. U finale smo ušli puni samopouzdanja, plan nam je bio izdvojiti se od konkurencije odmah na startu, ali nismo očekivali da ćemo imati tako veliku prednost. Pred sam cilj smo malo smanjili tempo jer smo znali da nam je i to dovoljno za pobjedu – dodao je Valent Sinković.
Varese i Sinkovići očito imaju neku tajnu vezu. Trofejna hrvatska braća upravo su u ovom talijanskom gradu osvojila svoju prvu titulu europskih prvaka 2012. godine, ali u dvojcu na pariće, ovdje su doveslali i do dviju pobjeda u Svjetskome kupu, a jučer su se okitili europskim zlatom. Valent i Martin Sinković upotpunili su tako svoju bogatu kolekciju odličja i nastavili zapažen niz uspjeha na velikim natjecanjima. Ovo je njihovo peto europsko zlato, u dvojcu na pariće europski su prvaci bili i 2016. godine u Brandenburgu.


Trofejni niz
Svoj su trofejni niz započeli 2010. godine kada su u četvercu na pariće zajedno s Damirom Martinom i Davidom Šainom osvojili zlato na Svjetskom prvenstvu na Novom Zelandu. Od tada su osvojili čak 17 odličja na velikim natjecanjima. Još pet puta bili su svjetski prvaci, 2013. u četvercu na pariće, 2014. i 2015. u dvojcu na pariće, te 2018. i 2019. godine u dvojcu bez kormilara. U svojoj kolekciji odličja imaju i svjetsko srebro u dvojcu bez kormilara 2017. godine i svjetsku broncu u četvercu na pariće 2013. godine. Vlasnici su olimpijskog zlata iz Rio de Janeira 2016. godine u dvojcu na pariće, kao i olimpijskog srebra iz Londona 2012. godine u četvercu na pariće, a čak 19 puta slavili su na utrkama Svjetskoga kupa. Sve svoje uspjehe ostvarili su s trenerom Nikolom Bralićem, koji zbog operacije bubrega nije s njima odradio završne pripreme za Varese, ali ga je uspješno zamijenio njegov pomoćnik Marko Banović.
– Još jedna pobjeda, još jedna predivna utrka. Dominirali smo od početka, nadali smo se tome. Stvarno nam ide bolje nego svih ovih godina prije u dvojcu. Protekla tri, četiri tjedna imali smo odličan osjećaj. No, sezona je tek počela, a znamo što nam je cilj. Olimpijsko zlato u Tokiju – rekao je Martin Sinković.




Olimpijske igre
• zlato u dvojcu na pariće 2016.
• srebro u četvercu na pariće 2012.


Svjetska prvenstva
• zlato u dvojcu bez kormilara 2019.
• zlato u dvojcu bez kormilara 2018.
• zlato u dvojcu na pariće 2015.
• zlato u dvojcu na pariće 2014.
• zlato u četvercu na pariće 2013.
• zlato u četvercu na pariće 2010.
• srebro u dvojcu bez kormilara 2017.
• bronca u četvercu na pariće 2011.


Europska prvenstva
• zlato u dvojcu bez kormilara 2021.
• zlato u dvojcu bez kormilara 2019.
• zlato u dvojcu bez kormilara 2018.
• zlato u dvojcu na pariće 2016.
• zlato u u četvercu na pariće 2012.
• srebro u dvojcu bez kormilara 2020.
• srebro u četvercu na pariće 2010.


Damir Martin i sestre Jurković peti
Damir Martin osvojio je peto mjesto u finalu samaca (6:57.35). Osvajač olimpijskog srebra u Rio de Janeiru već je samim plasmanom u finale ispunio cilj i nakon ozljede i operacije kuka vratio se u veslačku elitu. Zlato je osvojio Nijemac Oliver Zeidler (6:48.86). Ivana i Josipa Jurković ostvarile su najveći uspjeh karijere u seniorskoj konkurenciji osvojivši peto mjesto u finalu dvojca bez kormilara (7:10.25). Sestre s Korčule za cilj imaju nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju koje će pokušati vizirati na Svjetskom kupu u Luzernu. Titulu europskih prvakinja osvojile su Britanke Helen Glover i Polly Swann (7:02.73).
Hrvatski četverac bez kormilara, u sastavu Marko Ukropina, Anton Lončarić, Patrik Lončarić i Ivan Piton, zauzeo je posljednje, šesto mjesto u B finalu (6:16.18), jednako kao i Goran Mahmutović i David Šain u C finalu dvojca na pariće (6:42.73).