Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Čišćenjem podmorja sačuvati Jadran od ozbiljnijih onečišćenja

12.04.2021. 11:41


U sklopu projekta »Korak bliže prirodi« koji je protekle godine pokrenuo trgovački lanac Studenac, a s ciljem očuvanja prirode, u Biogradu na Moru je održana akcija čišćenja podmorja.
– Akciju je predvodio Ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja koji je stalni partner na ovom projektu, a realizirana je u suradnji sa Županijskom lučkom upravom Zadar, Međunarodnim Centrom za podvodnu arheologiju Zadar, Gradom Biogradom i gradskom komunalnom tvrtkom Bošana, kazala je Nina Mimica, direktorica marketinga u Studencu.
Akcija koja se odvijala u staroj gradskoj jezgri na biogradskoj rivi privuka je Biograđane, koji su bili podrška roniocima i djelatnicima Studenca u njezinom provođenju.


Naučiti nešto više
– Naš projekt »Korak bliže prirodi« okuplja zaposlenike vodećeg maloprodajnog lanca na Jadranu i ronioce kluba Sveti Roko iz Bibinja u čišćenju podmorja. Ponosna sam i sretna što su se moje kolege i ove godine prijavili za sudjelovanje u novoj ovogodišnjoj akciji čišćenja i što prepoznaju vrijednost našeg zajedničkog projekta, rekla je Nina Mimica, te je nastavila:
– Zbog epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen, ali svi koji smo došli u Biograd maksimalno smo se potrudili za taj još jedan korak bliže prirodi, istaknula je Mimica.
Uklanjanje otpada iz morskih dubina, ne bi bilo moguće, kaže ona, bez ronioca ronilačkog kluba Sveti Roko, te im se i ovom prilikom zahvalila na sudjelovanju.
– I današnja akcija čišćenja ima za cilj da naučimo nešto više o zaštiti okoliša što daje nadu da ćemo dugoročnim zalaganjem ipak uspjeti sačuvati Jadran od ozbiljnijih onečišćenja, zaključila je Nina Mimica.


Više računa o prirodnom okolišu
Akcija je usmjerena na čišćenje našeg prelijepog mora od posljedica nesavjesnog ponašanja prema tom našem prirodnom bogatstvu.
– S radošću smo se odazvali ovoj akciji u Biogradu. Naime, kao veliki zaljubljenici u more moji kolege ronioci i ja trudimo se uz čišćenje provoditi i edukacije a sve kako bismo budućim generacijama ostavili čisti Jadran, poručio je Đani Iglić, predsjednik ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja
U 20-ak metara kubičnih otpada bilo je automobilskih guma, stolova s obližnjih terasa, metalnih konstrukcija, akumulatora, plastičnih boca, ribarskih mreža, konopa i slično.
– Tko zna, možda i ovo bude upozorenje građanima ali i turistima da povedu malo više računa o prirodnom okolišu a posebno podmorju, reći će Đani Iglić.




Tri dječje radonice
Ovu akciju su podržali Grad i Turistička zajednica grada Biograda na Moru.
– Briga o moru kao i briga za očuvanje okoliša za grad Biograd koji je poznata turistička destinacija u srcu Jadrana itekako važan faktor, naglasio je Ivan Knez, gradonačelnik.
Tijekom akcije čišćenja podmorja ispod šatora postavljenih na biogradskoj rivi odvijale su se tri radionice namijenjene djeci i odraslima. Radilo se o arheološko-restauratorskoj radionici, malakoškoj i biološkoj radionici.
Bila je to prigoda za naučiti nešto više, a samim tim i cijeniti malo više, ne samo more već i prirodu oko nas.