Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na našim quadovima svi uživaju u netaknutom i prirodnom ambijentu otoka, ugodnoj vožnji i najljepšim virskim stazama

12.04.2021. 12:00


Moćni quadovi lakoćom su se spustili niz prvu veću makadamsku nizbrdicu ispod brda Bandira. Dok se istom lakoćom uspinju do podnožja stjenovitog Barbenjaka lagano nestajući u daljini, prizor netaknutog virskog ambijenta oduzima dah. Teren prošaran niskim mediteranskim raslinjem postepeno se mijenja u nijansama zelenkastih, rumenih i žuto-sivih tonova da bi se utopio u gustom nanosu otvorenog plavetnila Virskog mora. Ovaj očaravajući pogled na dio otoka kojega na najnižim dijelovima okružuje Virski prsten, dok je na višim dijelovima umrežen brojnim održavanim protupožarnim putovima, samo je djelić doživljaja kojega turistima, izletnicima i gostima otoka Vira nude Zvonimir Lukić i Ivan Šunjić. Ovaj poslovni par poduzetnih Virana investirao je oko 250.000 kuna u pet quadova, motornih četverokotača CF Moto 450 kubika marke Goes, koje sada iznajmljuju turistima za razgledavanje autentičnog i prirodnog otočnog ambijenta. Lukić i Šunjić ujedno su i vodiči na tom virskom safariju na četverokotačima, kako bi vožnja otokom bila što sigurnija, dinamičnija i sadržajnija. Njihova ponuda vožnje quadovima i razgledavanja otoka Vira u njegovom nedirnutom prirodnom ambijentu novost je za otok Vir i novi otočni turistički proizvod.


Ture od sat ili dva
– Već smo imali nekoliko vožnji i svi su bili jako zadovoljni. Vozili smo se s Hrvatima iz Austrije i Njemačke te Nijemcima i Mađarima, ali smo u jednom slučaju vozili i ekipu iz Zadra. Krenuli smo od Bandire, vozili se uz brda i nenaseljene dijelove otoka te cijelim ambijentom Crvenih stijena uz morsku obalu do Velike Slatine. Prizori Vira zaista su spektakularni – kaže Ivan Šunjić, rođeni Mostarac koji već sedam godina živi na otoku u naselju Brdonja. Rute koje na svojim quadovima kao vodiči organiziraju Šunjić i Lukić traju jedan sat vožnje (20 kilometara) i dva sata (33 kilometra), a cijena izvan sezone više je nego prihvatljiva za doživljaj koji se nudi: 300 kuna za jednu osobu, odnosno 400 kuna ukoliko je riječ o vozaču i suvozaču (za 20 kilometara) te 500 i 600 kuna za dužu dionicu.
– Quadovi se iznajmljuju s vodičem kako bi turistima omogućili da uživaju u najboljim i najljepšim virskim stazama i potpuno prirodnom ambijentu. Drugi je razlog vožnje s vodičima činjenica da bi oni koji unajme quadove mogli zalutali do plaža na kojima mogu smetati drugim turistima. Oko Virskog prstena i na protupožarnim stazama nikomu ne smeta buka – dodaje Zvonimir Lukić, Viranin koji je prije pokretanja biznisa sa Šunjićem radio u općinskim poduzećima Vir zaštita i Fitness centar Vir. Šunjić je s druge strane vlasnik palačinkarnice Marvel na zadarskoj Relji i ronilac koji je radio u Zadar Sub, tvrtki koja se bavi podvodnim radovima i uslugama na moru. Turizam je za njih nova priča, oko koje se na otoku okreće najveći novac, ali se istovremeno gostima nudi najbolji doživljaj Vira. Zato je realno, ističu obojica, da turisti koji dolaze na Vir žele upoznati otok u njegovom najprostranijem i najljepšem izdanju, a ne u vožnji asfaltiranim dijelom otoka uz obiteljske kuće ili krcate plaže. Uostalom, modeli quadova koje imaju Šunjić i Lukić spadaju u sam vrh ponude i najviše odgovaraju zahtjevima prirodnih staza na otoku Viru.


Idealni za brdske uvjete
– Željeli smo imati robustne motore na kojima bez problema mogu stati dva čovjeka, odnosno vozač i suvozač. Naši quadovi su komforni i stabilni, idealni za vožnju u brdskim uvjetima – ističu. Virani su ovaj safari biznis s quadovima pokrenuli prije nekoliko mjeseci, a sve dodatne informacije, fotografije i promotivni materijal mogu se pronaći na njihovom webu www.dalmatiaquad.com, odnosno na Dalmatia Quad Instagram profilu i FB stranici, piše Virski list.




Po Viru bismo se mogli voziti cijeli dan
– Kada smo razmišljali o pokretanju posla s quadovima, pitali smo se hoćemo li uspjeti ispuniti sat vremena vožnje otokom Virom, no kada smo pregledali staze i odlučili se za turističke rute, vidjeli smo da bismo se mogli cijeli dan voziti po Viru. Organizirali smo se poput safarija, pa uz samu vožnju otokom turistima nudimo i razgledavanje. Prizori su zaista lijepi i nesvakidašnji – kaže Šunjić, koji ističe kako istražujući otok na quadovima stalno pronalazi nove staze i rute.
– Predah u vožnji koristimo za osvježenje, a naši gosti vole iskoristiti svaku priliku za fotografiranje. S najviših vrhova na otoku vidi se sve: cijeli ambijent Vira, susjedni otoci u Virskom moru, kanal Nove Povljane, otok Pag i Velebit – dodaje Lukić.