Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Domdjoni: Zlato je bilo pitanje vremena

Autor: Viktor Bogut

11.05.2008. 22:00
Domdjoni: Zlato je bilo pitanje vremena


Imam osjećaj da sam ovim zlatom skinuo veliki pritisak sa sebe. Iskreno, nisam očekivao da ću već sada doći do njega. Vjerovao sam da ću iduće godine na Europskom prvenstvu u Zagrebu dostići vrhunac sportske forme. No, ovako je ispalo još bolje – istaknuo je Danil Domdjoni
Danil Domdjoni je prošli vikend napravio ono što je bilo samo pitanje vremena. Mladi Biograđanin je postao europski prvak u karateu u kategoriji do 60 kg. Tako je, nakon dvije uzastopne bronce, napokon došao do najsjajnijeg odličja i napravio veliki sportski pothvat za Biograd i cijelu županiju. Domdjoniju će estonski glavni grad Tallin ostati u izrazito dobrom sjećanju.
– Imam osjećaj da sam osvajanjem zlata skinuo veliki pritisak sa sebe. Iskreno, nisam očekivao da ću već sada doći do njega. Vjerovao sam da ću iduće godine na Europskom prvenstvu u Zagrebu dostići vrhunac sportske forme. No, ovako je ispalo još bolje – objasnio je Domdjoni, istaknuvši da se u Tallinu osjećao iznenađujuće smireno.
Zlatna smirenost – Nikada do sada nisam bio toliko smiren, gotovo nonšalantan. Znao sam da ću ili napraviti odličan rezultat, ili kiksati. Ispalo je odlično. Shvatio sam da je ta smirenost došla kao posljedica iskustva koje sam stjecao tijekom svih ovih godina natjecanja. Možda je baš to nedostajalo da i prije dohvatim zlato.
Biograđanin je na protekla dva Europska prvenstva osvajao brončana odličja, što su također bili odlični pothvati. Nerijetko su ga, kaže Domdjoni, i suci znali zakinuti.
– Hrvatska još nije velika sila u karateu i sigurno da nemamo toliki kredit kod sudaca kao veće nacije. Ponekad trebaš biti i tri puta bolji od protivnika da ga pobijediš. Imam osjećaj da se to meni događalo baš na ovom prvenstvu.
No, europski prvak bi ipak trebao sada dobiti dodatni kredibilitet.
– Nadam se tomu. Vjerojatno je ovo bila jedna vrsta prekretnice u mojoj karijeri, ali i kod mog položaja kod sudaca.
Europsko prvenstvo u Talinu natjecanje je koje je prepuno odličnih karatista. Autsajdera gotovo da i nema, stoga je put prema finalu Domdjonija bio poprilično trnovit.
– Kako sam bio postavljen kao jedan od nositelja, prvo kolo sam bio slobodan. U drugome me čekao iskusni Austrijanac hrvatskog podrijetla Glavaš. Radi se o odličnom borcu, koji je u svojoj karijeri odradio niz jakih mečeva. Čovjek je to koji jednostavno sve zna. Ta borba nije bila lagana. Uvijek je prva borba najteža. Moraš se priviknuti na tatani, uvjete, suce, treba te probiti znoj (sportski žargon). Na sreću, dobro sam to odradio i slavio s 2:0.
Španjolac zapljeskao Nakon toga Domdjoni je izbacio njemačkog pa u polufinalu nizozemskog predstavnika, da bi ga u finalu čekao Španjolac David Luque Camache.
– On je legenda svjetskog i europskog karatea. Čovjek koji je osvojio sve što se osvojiti može. Slobodno se može reći da je Camache jedan od najboljih svjetskih boraca.
Pobjeda je došla nakon produžetka.
– Želio sam doći do produžetka. Na taj način smo trener i ja dogovorili borbu. Krenuo sam u dvoboj opreznije. Nisam želio ulaziti u otvoren fight s njime. Iskreno, pribojavao sam se sudaca. Kako je on mnogo veće ime od mene, nisam znao hoće li sve biti u redu. Jer u otvorenoj borbi, suci slobodno mogu pripisati poen njemu, iako sam ga ja osvojio. Zato sam želio doći do tog produžetka i u tome sam uspio. U produžetku sam krenuo mnogo čvršće, agresivnije, borbenije i to mi se isplatilo.
Čišćenje, udarac u glavu, za konačnih 2:0.
– Finale se igra na zlatni bod. Znači, tko prvi osvoji bod, pobjednik je. Ja sam ga i prije tog čišćenja uspio udariti, no suci mi nisu željeli dati taj bod. Ipak, uspio sam odmah nakon toga. Prvo je došlo čišćenje nogama, na koje se nadovezao udarac u glavu, za ta dva boda. Čak su se i tada suci predomišljali, ali je sam Camache zapljeskao mom potezu, nakon čega su i svi suci dignuli zastavicu, što je značilo da mogu početi slaviti.
SP u Japanu Domdjoni će, nakon trijumfa na Europskom prvenstvu, dobiti nekoliko dana odmora.
– Neću se mnogo odmarati. Tek nekoliko dana. Nakon toga ću nastaviti s aktivnim odmorom, u kojemu ću se baviti ostalim sportovima i raditi lakše karate treninge, a već početkom srpnja krenut ćemo s pripremama za novu sezonu.
U kojoj vas očekuje i Svjetsko prvenstvo u Japanu.
– Sigurno da želimo tempirati formu na taj način da na tom natjecanju dođe do vrhunca. Svjetsko prvenstvo je poseban doživljaj. Konkurencija je znatno jača nego na Europskom prvenstvu. Karate je rasprostranjen u mnogo zemalja i jasno je da će se svi oni najbolji naći u studenome u Japanu.
Nakon toga slijedi i obrana zlatne medalje s Europskog prvenstva, ali ovaj put pred svojim navijačima. Domaćin idućeg Europskog prvenstva je Zagreb.
– Uvjeren sam da će Zagreb odlično organizirati tu manifestaciju te da će hrvatska reprezentacija imati odličnu podršku. To je, na neki način, i pritisak, ali i čast braniti zlato u svojoj državi. Sada ne osjećam preveliki imperativ, jer sam uhvatio to zlato, ali siguran sam kada krene to natjecanje da će se stvoriti određen pritisak na meni.
Mrvičić: Zaslužio je – Već 13 godina radim s Danilom i mogu reći da su me prevladale emocije kada sam slušao hrvatsku himnu i vidio da on prima zlatnu medalju. Zaista ju je zaslužio. Radi se o odličnom momku i sportašu, koji je u tih 13 godina propustio svega nekoliko treninga i svaki od njih opravdano. Samo je bilo pitanje vremena kada će osvojiti zlato – istaknuo je trener Danila Domdjonija i Karate kluba B Svemir Mrvičić.
Još nema sluha Nažalost, odlični rezultati Danila Domdjonija za sada nisu prepoznati. Europski prvak je dobio jednokratnu financijsku pomoć Grada Biograda (10 tisuća kuna) te Sportske zajednice (10 tisuća kuna), no stipendija koju dobiva od Biograda definitivno nije dovoljna.
– Od Grada dobivam 1.200 kuna stipendije. HOO me kategorizirao kao vrhunskog sportaša, što znači da sam u prvoj kategorizaciji. U većini gradova imao bih minimalno 4-5 tisuća kuna stipendije mjesečno. Smatram da bi se trebao promijeniti odnos Grada prema klubu – istaknuo je Domdjoni. Karate klub B već je osvojio više od 900 medalja na domaćoj i međunarodnoj sceni. Njegovi borci 28 puta su postajali prvaci Hrvatske, a 20 puta viceprvaci. Samo Domdjoni već ima dvije europske seniorske bronce, a sada i zlato.
– Nadam se da će sada ipak biti više sluha za naše rezultate – dodao je Domdjoni. Unatoč činjenici da kod nas nije prepoznat vrhunski rezultat i kvaliteta Danila Domdjonija, u drugim državama je.
– Već su nam Švicarci i Slovenci nudili da dođemo kod njih. Mi to ne želimo. Želimo za Hrvatsku osvajati medalje – istaknuo je trener Mrvičić.