Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Crveni križ sve potrebniji

Autor: Jelica Farkaš

11.05.2010. 22:00
Crveni križ sve potrebniji


Jedna od aktivnosti jest i akcija prikupljanja odjeće, obuće, knjiga i igračaka, kazala je Branka Kulaš, ravnateljica biogradskog Gradskog društva Crvenog križa, dodajući da ova akcija neće prestati nakon ovog tjedna već bi trebala prerasti u stalnu aktivnost, jer se pokazala potrebnom
Biogradsko Gradsko društvo Crvenog križa organizirat će niz prigodnih aktivnosti kojima se obilježava Međunarodni tjedan Crvenog križa od 8. do 15. svibnja.
– Jedna od aktivnosti jest i akcija prikupljanja odjeće, obuće, knjiga i igračaka koju smo organizirali u suradnji s Gradskom knjižnicom, kazala je Branka Kulaš, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru, dodajući da ova akcija neće prestati nakon ovog tjedna već bi trebala prerasti u stalnu aktivnost, budući da se pokazalo kako za nju ima potrebe, a i senzibiliteta građana.
– U ovu akciju, a i obilježavanje tjedna, uključili su se i najmlađi, točnije učenici četvrtog razreda osnovne škole iz Svetog Filipa i Jakova. Oni su s učiteljicom Draženom Strpić crtali na spomenutu temu, a neki od njihovih uradaka stavljeni su na pano s kojim pozivamo građanstvo na sudjelovanje u dobrotvornoj akciji za potrebite. Isto tako u sklopu ovog tjedna planiramo održati i posebnu akcija dragovoljnog darivanja krvi koju uobičajeno provodimo svake godine u ovo vrijeme. Naime, učenici završnih razreda biogradske srednje škole uključuju se u akciju te mnogi ostaju dragovoljni darivatelji krvi, kazala je Branka Kulaš, dodajući da mogu biti zadovoljni dosadašnjim aktivnostima na planu dragovoljnog darivanja krvi i drugim aktivnostima.
Tako je primjerice, tijekom protekle godine organizirano 18 akcija darivanja krvi u sedam aktiva koji djeluju pri ovom društvu. Uz Biograd, tu su aktivi Pakoštane, Drage, Sveti Filip i Jakov, Turanj, Sveti Petar i Tkon na otoku Pašmanu, a gdje je prikupljeno ukupno 460 doza krvi, dok su se obitelji dragovoljnih darivatelja pridružila 44 nova člana.
– Valja napomenuti da je tijekom protekle godine prigodno obilježen Dan darivatelja krvi i to prijemom kod župana te su tom prigodom dodijeljena priznanja darivateljima iz naših aktiva za 35 i 50 davanja krvi. Svakako valja naglasiti stalnu aktivnost u radu s mladima. Svaki od programa prilagođen je uzrastu, a uz njihovo sudjelovanje provode se akcije prve pomoći, sudjeluju u natjecanju mladih u pružanju prve pomoći, međužupanijskom natjecanju mladeži CK, dobrosusjedske pomoći te akciji solidarnost na djelu, dok je njihovo sudjelovanje neizostavno i prilikom obilježavanja svih datuma iz kalendara Crvenog križa. Uz standardne humanitarne programe koji se kontinuirano provode, ove godine pod nadležnost Gradskog društva Crvenog križa prešao je i program “Pomoć u kući starijim osobama”. Riječ je o projektu Ministarstva obitelji i međugeneracijske solidarnosti, a za 200-tinjak takvih žitelja s područja Biograda i susjednih općina skrbi se ekipa od 12 osoba.
Upoznavanje s opasnošću od mina također je jedna od redovitih aktivnosti Društva.