Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nadahnuta propovijed i molitva za obitelj i mlade

Autor: Branko Božić

11.05.2010. 22:00
Nadahnuta propovijed i molitva za obitelj i mlade


Uz svećenike htio bih večeras posebno moliti za naše očeve i majke, stare nemoćne i bolesne, naše obitelji uz geslo “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi” te posebno za naše mlade. Prosim te, Gospo, naših ratara i mornara štiti našu mladež, dio je nadahnute propovijedi mons. Puljića
Dugo se već nije u drevnom starohrvatskom gradu Ninu na jednom mjestu okupilo toliko vjerničkog i hodočasničkog Božjeg naroda, kao što je to bilo u ponedjeljak navečer za vrijeme trajanja završnog dvodnevnog liturgijskog slavlja održanog u čast ninske zaštitnice Gospe od Zečeva.
Prvostolnica Sv. Anselma bila je jednostavno pretijesna za rijeku vjernika i hodočasnika. Pored toga što su došli s molbama i željama tražiti Gospin zagovor, ali i zahvaliti joj za snagu i darovane milosti, mnogi su došli kako bi prvi put vidjeli i čuli te primili Božji blagoslov novoustoličenoga zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića. Mons. Puljiću te braći svećenicima, vjernicima i hodočasnicima na početku euharistijskog slavlja pozdrave i riječi dobrodošlice uputio je dekan ninskog dekanata i nadžupnik don Šime Kevrić.
– Dobro nam došli oče nadbiskupe. Došli ste u prvi hrvatski kraljevski grad, u katedralu slavnih ninskih biskupa Teodozija, Grgura, Divnića i još njih 78, koliko ih je ovdje stolovalo do 1827. godine kada je ninska biskupija pripojena Zadarskoj nadbiskupiji. Ovog svečanog trenutka želio bih vam uručiti lik i repliku Grgura Ninskog da vas trajno podsjeća na ovoj prvi posjet gradu Ninu, rekao je don Kevrić.
Mons. Puljić osvrnuo se na svoj dolazak u Zadar i Nin.
– Nakon moga uvođenja u službu zadarskog nadbiskupa u katedrali Sv. Stošije u Zadru prije dva tjedna te predvođenja liturgije Susreta mladih u subotu na Višnjiku, ovo je moj drugi pastoralni pohod jednoj župi u zadarskoj nadbiskupiji. Ovaj moj pohod Gospi od Zečeva i ovoj starohrvatskoj prijestolnici, koja je već u 7. stoljeću postala prvo hrvatsko kulturno i vjersko središte, a za vrijeme hrvatskih narodnih vladara i prijestolnica i važna trgovačka i ratna luka, ne događa se slučajno, rekao je mons. Puljić.
– Uz svećenike htio bih večeras posebno moliti za naše očeve i majke, stare nemoćne i bolesne, naše obitelji uz geslo ‘Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi’ te posebno za naše mlade. Prosim te, Gospo, naših ratara i mornara štiti našu mladež da ostanu na tragu tvog sina Isusa Krista jedinog pravog njihovog prijatelja. Ustani, Gospo, i pohitaj u naša sela i gradove u župe po našoj nabiskupiji. Utječemo se pod tvoje okrilje. Želimo čuti tvoj glas i pozdrav, onaj isti glas s kojim si se javila udovici Jeleni na otočiću Zečevu 5. svibnja daleke 1516. godine, rekao je na kraju svoje nadahnute propovijedi mons. Želimir Puljić.
Završetak ovogodišnje svetkovine blagdana Gospe od Zečeva svojim nastupom i tradicijskim nošnjama sredina iz kojih su došli, na ninskim ulicama i trgovima uveličali su KUD-ovi iz Privlake, Škabrnje, Debeljaka, Vrsi, Sv. Filipa i Jakova, Lišana Ostrovačkih, Kukljice i Zemunika. Posebnu pozornost Ninjana i njihovih brojnih gostiju također je svojim pjevanjem i sviranjem plijenio čuveni narodni guslar Dane Jurić.