Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ovo ljeto dva panoramska autobusa u Zadru

Autor: Anamarija Bilan

11.05.2010. 22:00
Ovo ljeto dva panoramska autobusa u Zadru


Zanima me kako su iz Liburnije mogli potpisati ugovor s trećom stranom bez da su uopće vidjeli autobus uživo?! Taj se autobus tek završava i pitanje je hoće li proći ateste, a u Liburniji su već potpisali ugovor za njega. Nama su rekli da naš autobus ne zadovoljava estetske kriterije, a ovaj još nisu ni vidjeli, ogorčen je Tonči Matulić
Ovog bi ljeta, kako se čini, turiste po gradu mogla voziti čak dva panoramska autobusa.
Naime, Liburnija je već potpisala ugovor o prijevozu turista panoramskim autobusom s obrtnikom Ivicom Ramićem iz Starigrada, vlasnikom Neoplanova “double deckera”, a prijevoznički obrt Gaz-bil najavljuje da će svojim crvenim panoramskim autobusom također prevoziti turiste.
Cijena karte 70 kuna
Edvin Šimunov, direktor gradskog prijevozničkog poduzeća Liburnija, rekao je da bi Ramićev panoramski autobus uskoro mogao početi s radom, odnosno prijevozom turista po gradskim ulicama.
To je potvrdio i Ivica Ramić koji je dodao da je autobus gotov te se čeka dovršenje potrebnih dozvola i atesta pa bi na zadarskim cestama mogao voziti već krajem ovog mjeseca. Ramićev autobus je Neoplanov “double decker” sa 54 sjedeća mjesta na katu i 20 na prvoj razini. U autobusu bi trebao biti i vodič te slušalice s multilingualnim sustavom. Cijena karte će biti 70 kuna za odrasle, od sedam do 18 godina će biti 40-ak kuna, a za djecu do sedam godina će biti gratis.
– I prije sam se bavio prijevozom putnika, a ovaj sam projekt planirao zadnje dvije i pol godine. Kroz to sam vrijeme pratio situaciju u drugim gradovima, u Hrvatskoj i inozemstvu, i razmišljao kakav bi autobus najbolje odgovarao našem gradu. Tako sam se odlučio na ovaj panoramski autobus, rekao je Ivica Ramić.
No osim ovog autobusa, gradskim bi ulicama turiste trebao prevoziti i panoramski autobus u vlasništvu Tončija Matulića i Marinka Mršića, suvlasnika prijevozničkog obrta Gaz-bil. Oni se također više godina pripremaju na posao prijevoza putnika panoramskim autobusom, u što su uložili veći dio svoje imovine te su podigli brojne kredite. Kako su već bili rekli, oni su prvi podnijeli zahtjev za prijevoz turista panoramskim autobusom, ali nitko im nije odgovorio na njega. Prema njihovim riječima, javili su se u Gradsku upravu odakle su ih uputili na Liburniju. Mršić i Matulić ističu da im nije jasno zašto su ih uputili tamo kad oni ne predstavljaju nikakvu konkurenciju Liburniji već će oni pružati drugačije usluge prijevoza putnika. Ipak, javili su se Liburniji, ali tamo su im rekli da im njihov autobus ne odgovara. Matulić i Mršić su dodali da sumnjaju da je Liburnija na osnovi njihovih ideja odlučila organizirati panoramski autobus od treće strane.
Crveni autobus
– Zanima me kako su iz Liburnije mogli potpisati ugovor s trećom stranom bez da su uopće vidjeli autobus uživo?! Taj se autobus tek završava i pitanje je hoće li proći ateste, a u Liburniji su već potpisali ugovor za njega. Nama su rekli da naš autobus ne zadovoljava estetske kriterije, a ovaj još nisu ni vidjeli, ogorčen je Tonči Matulić.
Ipak, izgleda da su uspjeli naći načina kako spasiti svoj posao, odnosno prevoziti turiste po gradu. Naime, Matulić je rekao da bi uskoro trebali sklopiti dogovor s Omladinskim hostelom i MO Puntamika oko prijevoza turista. Njihov bi crveni panoramski autobus prevozio putnike od Puntamike do starog autobusnog kolodvora na Poluotoku.
– Nadamo se da ćemo uskoro finalizirati naše dogovore s hostelom i MO Puntamikom oko prijevoza turista od Puntamike do Poluotoka. Ako sve bude prema planu, već bi sljedećeg tjedna trebali početi s prijevozom putnika. Također planiramo i prijevoz putnika od Nina i Zatona do Zadra, rekao je Matulić. Dodao je da u Zatonu i Ninu ima mnogo zainteresiranih turista koji bi htjeli doći u Zadar na razgledavanje tako da će za njih najvjerojatnije uvesti dvije do tri linije dnevno. Što se tiče cijena, prijevoz mladih bi bio 10 kuna, dok bi za turiste cijena karte u jednom smjeru iznosila 20, a povratna 30 kuna. Povratna karta iz Nina bi bila 50 kuna. Matulić je dodao kako su tijekom susreta Katoličke mladeži prevozili mlade cijelim gradom za deset kuna, a tko nije novaca nije ni trebao platiti.
I u Gradskoj upravi su potvrdili da prijevoznički obrt Gaz-bil može voziti turiste kao izvanredna linija i za to im ne treba dozvola grada.
Turisti će moći odabrati između vožnje u crvenom panoramskom autobusu Gaz-bila ili Neoplanovu “duoble deckeru” Ivice Ramića. Cijena karte, kao i ruta kojom će autobusi voziti bit će različita pa će sve moći prilagoditi svojoj želji i financijskim mogućnostima.