Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prijateljstvo i pomoć na europskom putu

Autor: Velimir Brkić

11.05.2010. 22:00
Prijateljstvo i pomoć na europskom putu

Foto: Velimir BRKIĆ



Jedan od dobrih primjera suradnje je nesebična pomoć Moravskih Toplica pri nominiranju fondu EU za otvaranje TIC-a (turističkog info centra) u Biogradu na Moru vrijednog 850.000 eura, naglasio je biogradski gradonačelnik Ivan Knez
U povodu Dana Europe gradonačelnik grada Biograda na Moru Ivan Knez i župan općine Moravske Toplice Franc Cipot na prigodnoj su svečanosti potpisali Povelju o prijateljstvu ovih dviju hrvatsko-slovenskih lokalnih zajednica. Rezultat je to prijateljstva i suradnje započete protekle godine kad se u ovoj slovenskoj općini održavalo 56. svjetsko prvenstvo u oranju. Biograd na Moru je domaćin 59. prvenstva orača koje će se održati 2012. godine na najpoznatijem županijskom poljoprivrednom gospodarstvu, Vrana d.o.o. u Jankolovici.
Tijekom susreta dvojice gradonačelnika, odnosno gradonačelnika i župana i njihovih suradnika bilo je riječi o oblicima suradnje među ovim turističko-poljoprivrednim područjima te obostranim interesima koje proizlaze iz ovakvog vida suradnje. U tu svrhu, kao simbol suradnje i zajedničkog partnerstva u parku u Moravskim Toplicama posađeno je stablo crnog bora koje naraste i više od 40 metara.
Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem Povelje o suradnji i prijateljstvu Knez je rekao da ih ona sada i formalno obavezuje na suradnju i razmjenu u ostvarivanju zajedničkih interesa, prvenstveno na zajedničkim projektima koje financira Europska unija.
– Jedan od dobrih primjera suradnje je nesebična pomoć Moravskih Toplica pri nominiranju fondu EU za otvaranje TIC-a (turističkog info centra) u Biogradu na Moru vrijednog 850.000 eura, naglasio je Knez.
Moravskim Toplicama je ovo bilo prvo uopće potpisivanje Povelje o prijateljstvu, dok je gradu Biogradu na Moru ovo čak jedanaesto bratimljenje (Porto san Giorgio u Italiji, Bad Ischl u Italiji, Kressbonn am Bodensee u Njemačkoj, Stolac u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini te Grubišno Polje, Otočac, Dugo Selo, Zaprešić, Novska i Zagreb).
Pored poljoprivrede Moravskim Toplicama je temeljna razvojna grana zdravstveni turizam koji je zadnjih godina postigao iznimne rezultate. Nakon sviranja himni Hrvatske i Slovenije, predstavljene su ove lokalne zajednice kazavši da Biograd na Moru ima hladnu, a Moravske Toplice toplu vodu. Točnije njihov turistički potencijal su terme, a u njima se odvija uglavnom zdravstveni turizam. U kulturno-umjetničkom programu mjesni pjevački sastav pjevao je naizmjenično dalmatinske i slovenske pjesme.
– Ovo je još jedan dokaz moći kulture da obogaćuje, oplemenjuje i gradi najljepše mostove prijateljstva među ljudima s obje strane granice. Povelja bi trebala doprinijeti bržem, kvalitetnijem i jačem uspostavljanju veza i kontakata u svim sferama življenja između dvije sredine, naglasio je župan Cipot.
Uz gospodarsku suradnju obostrani interesi iskazani su i na turističkom, kulturnom i sportskom planu. Za predstavljanje općine Moravske Toplice u Biogradu na Moru rezerviran je zadnji vikend u mjesecu srpnju.
 


Oaza zdravlja


Moravske Toplice su naselje u Pomurju od oko 700 stanovnika i središte istoimene općine u sjevernoj Sloveniji, sedam kilometara sjeverno od Murske Sobote. Općina na granici s Mađarskom i sa 13 milijuna eura godišnjeg proračuna proteže se na 144 kilometara četvorna i ima čak 28 sela u kojima živi oko 6.500 stanovnika (6.000 Slovenaca i 500 Mađara). Od tri osnove škole jedna je dvojezična, slovensko-mađarska. Katolika ima 60 posto, a protestanata, odnosno evangelista 40 posto.
Protekle godine Moravske Toplice posjetilo je 120.000 turista koji su na 3.500 ležajeva ostvarili pola milijuna noćenja. Turistička djelatnost brendirana kao “Oaza zdravlja” gotovo se isključivo bazira na ljekovitim termalnim vodama. Veliki turističko-hotelski kompleks pored više bazena s “običnom” i crnom termalnom vodom nudi i veliko golf igralište, wellness centar, vodene užitke na toboganima od 170 i 140 metara sa slobodnim padom, a nudi i termalne vode u luksuznim hotelskim sobama u hotelu Terme 3000. Biogradsko izaslanstvo boravilo je u hotelu Vivat.