Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Uhićen kapetan Dragan

Autor: Sergej Abramov

11.05.2010. 22:00
Uhićen kapetan Dragan

Foto: AP



Dragan Vasiljković, koji je uhićen na području Novog Južnog Walesa bit će zadržan u ekstradicijskom pritvoru, do donošenja odluke australskog ministra unutarnjih poslova o izručenju Hrvatskoj
Australska savezna policija jučer je uhitila Dragana Vasiljkovića, na području Novog Južnog Walesa, gdje se skrivao jer su australske vlasti odlučile izručiti ga Hrvatskoj gdje se protiv njega vodi postupak zbog ratnog zločina.
Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske primilo je obavijest da je Australska savezna policija 12. svibnja (oko 17 sati po lolanom vremenu) uhitila Dragana Vasiljkovića u Novom Južnom Walesu. Dragan Vasiljković nalazio se u bijegu od 30. ožujka ove godine, kada je Vrhovni sud Australije donio odluku kojom je usvojena žalba koju je 22. veljače 2010. u ime Republike Hrvatske podnio Ravnatelj Javnog Tužiteljstva Commonwealth-a protiv odluke Vijeća Federalnog suda Australije od 2. rujna 2009. te je odobrio izručenje Dragana Vasiljkovića Republici Hrvatskoj.
Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan, bit će zadržan u ekstradicijskom pritvoru, do donošenja odluke australskog ministra unutarnjih poslova o izručenju Hrvatskoj. U domaćem ministarstvu pravosuđa uvjereni su da će australski ministar potpisati odluku o izručenju Vasiljkovića, s obzirom da je australski sud već ustanovio kako nema zakonskih prepreka da kapetan Dragan bude izručen Hrvatskoj.
Povrh toga, ministarstvo pravosuđa stoji na raspolaganju australskim vlastima ukoliko bude potrebna dostava dodatnih podataka ili dokumentacije koji bi ubrzali izručenje.
Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović iz New Yorka je poručio da “Vasiljković nema više načina za bijeg od hrvatskog pravosuđa”.
– Na odluku Vrhovnog suda Australije Vasiljković nema pravo žalbe, ali za njegovo izručenje potrebna je saglasnost ministra unutarnjih poslova Australije. Na ministrovu saglasnost Vasiljković se može žaliti, ali samo po osnovu slabog zdravlja ili sličnih razloga, objasnio je Šimonović.
Ocijenivši da je Vasiljkoviću ostalo vrlo malo manevarskog prostora, ministar je rekao da će, Vasiljković uskoro biti izručen Hrvatskoj.
Za Draganom Vasiljkovićem traga se od 30. ožujka, kad je australski Vrhovni sud donio odluku kojom je odbio njegove argumente protiv izručenja. Vasiljković je nestao s prijavljene adrese, a da se nije javio policiji, premda uz tu obvezu i pušten iz ekstradicijskog pritvora.
Vasiljković se bori protiv izručenja od 2006. godine, kad je uhićen temeljem Interpolove tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. Pred Županijskim sudom u Šibeniku protiv Dragana se vodi postupak zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika počinjen 1991. godine na području Benkovca i Knina, te 1993. godine u napadu na Glinu.
Od mogućeg izručenja branio se tvrdnjama da mu u Hrvatskoj neće biti omogućeno nepristrano suđenje. U Australiji je živio pod imenom Daniel Snedden, prehranjujući se kao instruktor golfa.


Od Knindži do “crvenih beretki”


Dragan Vasiljković jedan je od ratnih zapovjednika zloglasnih “crvenih beretki”, specijalne postrojbe pod kontrolom Službe državne bezbednosti Srbije. Kao zapovjednik “crvenih beretki” Vasiljković je u Hrvatskoj operirao na području Vukovara, Zadra i Knina, te Brčkog, Zvornika i Zavidovića u Bosni i Hercegovini. U Knin je došao još devedesete godine, te se svako toliko vraćao tamo, da bi 1993. godine formirao i kamp za obuku budućih pripadnika specijalnih postrojbi. Zbog geografskog položaja, Draganova postrojba u svom začetku zvala se i Knindže, a imala je i naziv Munje. Vojnici obučeni u njegovom kampu kasnije su poslužili kao jezgre specijalnih jedinica raznih naziva, ali s jednim zajedničkim i prepoznatljivim obilježjem – crvenom beretkom – te vezom sa SDB-om. Na području Vukovara bio je pod zapovjedništvom Vojislava Šešelja i Željka Ražnatovića Arkana, a još sredinom devedesetih optuživalo ga se za zločine od Vukovara do Knina. UN raspolaže podacima da je identificiran kao osoba koja je spalila ljudsko tijelo na vukovarskom Veleprometu, kako bi prisilila civilnog zatvorenika da oda informacije, odnosno kao osoba koja je pretukla jednu žensku zarobljenicu. Na području Tovarnika u rujnu 1991. godine, navodno je sudjelovao u odvođenju stotina Hrvata u zarobljeništvo u Šid. Bio je i istražitelj narodnih vojnih sudova koji su sudili zarobljenim pripadnicima HV-a, a na području Knina sudjelovao je u etničkom čišćenju, opet zajedno s jedinicama Arkana i Šešelja.