Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Upisi u Glazbenu školu nakon subotnje audicije

Autor: Petra Mičić

11.05.2010. 22:00
Upisi u Glazbenu školu nakon subotnje audicije

Foto: Sebastian GOVORČIN



Sve prijave zaprimaju se radnim danom u tajništvu škole od 9 do 13 sati. Audicija će se održati 12. lipnja 2010., također u prostorijama škole. Upis u glazbenu školu vrši se nakon audicije, odnosno nakon prijemnog ispita. Na audiciji se provjeravaju sposobnosti učenika kao što su sluh, glazbena memorija i ritam
Glazbena škola “Blagoje Bersa” svojim srednjoškolskim i osnovnoškolskim učenicima nudi razne programe, od glazbenika klavirista, violinista, violončelista, gitarista, flautista, klarinetista, trubača, pjevača, orguljaša, glazbenika teoretskog smjera, programe plesa, baleta i suvremenog plesa kao i pripremni razred osnovne glazbene škole s učenjem solfeđa bez učenja instrumenta.
Prijave za upis u glazbenu školu započele su 3. svibnja, a svi zainteresirani mogu se prijaviti do 11. lipnja 2010. godine. Sve prijave zaprimaju se radnim danom, u tajništvu škole od 9 do 13 sati.
Audicija će se održati 12. lipnja 2010., također u prostorijama škole.
Za upis u glazbenu školu održat će se audicija, odnosno prijemni ispit.
Na audiciji se provjeravaju sposobnosti učenika kao što su sluh, glazbena memorija i ritam.
Djeca koja pohađaju prvi razred opće osnovne škole mogu se upisati u pripremni razred osnovne glazbene škole i tada uče solfeđo bez učenja instrumenta, a tijekom školske godine se u dogovoru s roditeljima odredi instrument koji će učenik učiti u prvom razredu osnovne glazbene škole. U pripremni razred prima se trideset učenika.
– Što se tiče upisa u osnovnu glazbenu školu, osim pripremnog razreda, za djecu postoje dvije mogućnosti. Prva mogućnost je upis nakon završenog prvog ili drugog razreda opće osnovne škole. Druga opcija je upis nakon završenog šestog razreda opće osnovne škole, kada učenici pohađaju dvije pripremne godine za srednju glazbenu školu te mogu nastaviti sa srednjom glazbenom školom, kazao je Mladen Amulić, tajnik Glazbene škole “Blagoje Bersa”.
Ipak, djeca koja se upišu u glazbenu školu nakon šestog razreda opće osnovne škole, u srednjoj glazbenoj školi mogu se prijaviti jedino za neki od puhačkih predmeta, pjevanje ili glazbenu teoriju. Ostale predmete u koje spadaju gudački, klavir, gitara i flauta mogu učiti samo oni koji upisuju srednju glazbenu školu, a imaju završenu osnovnu glazbenu školu. Za upis u srednju glazbenu školu, potrebno je položiti prijemni ispit, a kako doznajemo, pohađanje srednje glazbene škole rezervirano je samo za najbolje učenike u osnovnoj glazbenoj školi.
Učenici koji upišu pripremni razred, imaju prednost biranja instrumenta, pred učenicima koji se upišu u prvi razred osnovne škole. Inače, učenici za glazbene instrumente najčešće biraju klavir i gitaru.
– Ima mnogo faktora pri upisu u osnovnu ili srednju glazbenu školu. Naime, kod pjevača se glas može izmijeniti nakon puberteta i to ima veliki utjecaj na kvalitetu glasa. Pristup učenicima u školi te pri samom upisu veoma je individualan, naglasio je Amulić.
Uvjet za upis u prvi razred osnovne plesne škole je završen prvi ili drugi razred opće osnovne škole. Po završetku prvog razreda osnovne plesne škole učenici se usmjeravaju na klasični balet ili suvremeni ples, a ponekad se, prema sposobnostima, usmjeravaju odmah na prijemnom ispitu.
– Osnovnu plesnu školu pohađa oko dvjesto učenika, a mogućnost srednje škole za plesače, nažalost, ne postoji. Uvođenje srednje plesne škole je u planu, no pitanje je kada će se srednja plesna škola uistinu i realizirati, ističe Mladen Amulić.