Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Država nema pojma koliko će je koštati dolazak Pape

11.05.2011. 22:00
Država nema pojma koliko  će je koštati dolazak Pape


Mediji barataju iznosom od 42 milijuna kuna, što je iznos procijenjen temeljem iskustava drugih zemalja koje su u posljednje vrijeme ugostile Papu


Do dolaska pape Benedikta  XVI. u Hrvatsku ostala su samo tri i pol  tjedna, a država nema blagog pojma koliko će porezne obveznike stajati njegov  dvodnevni boravak u Zagrebu. Ili barem  tako tvrde.
U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), koje sa  strane države koordinira pripreme za  doček Pape, kažu da je “u ovom trenutku  još rano dati procjene” o troškovima posjeta. Unatoč tome što ne znaju koliko će  novca izdvojiti za Papin boravak, uvjereni  su da će koristi biti veće od troškova.
Velik značaj
“Svakako treba imati u vidu da sam  dolazak Svetog Oca u Republiku Hrvatsku i značaj ovog posjeta uvelike nadmašuje troškove takvog posjeta. U svakom slučaju želimo istaknuti da će se o  svim sredstvima poreznih obveznika voditi računa da budu utrošena racionalno i  transparentno”, napominju na Zrinjevcu.
Mediji, pak, barataju cifrom od 42 milijuna kuna što je iznos procijenjen temeljem iskustva drugih zemalja koje su u  posljednje vrijeme ugostile Papu. Primjerice, britanski BBC lani je objavio da će  ukupni troškovi Papina četverodnevnog  posjeta Velikoj Britaniji biti oko 15 milijuna funti, bez troškova policije i osiguranja, od čega je polovicu plaćala  država, što znači da je tamošnje porezne  obveznike Papin dolazak stajao više od 50  milijuna kuna. Troškovi jednodnevnog  boravka Benedikta XVI. u Španjolskoj,  pak, prema agenciji Reuters, bili su procijenjeni od 3,7 milijuna eura, odnosno  oko 26 milijuna kuna. 
Pozivajući se na te procjene, predsjednik Udruge “David” Boris Stanojević  najavljuje prosvjed protiv dolaska Pape,  koji će se održati dan uoči prvog dana  posjeta, 3. lipnja, na zagrebačkom Cvjetnom trgu.
Mirni prosvjed
– Mi želimo mirni prosvjed i zato nismo  organizirali skup za vrijeme Papina boravka u Zagrebu. Ali, želimo poslati poruku. Država tvrdi da će nam Benedikt  XVI. pomoći oko ulaska u Europsku  uniju što je obična floskula. A ako ga  poziva Katolička crkva, onda ona treba  platiti njegov dolazak, ističe Stanojević,  koji smatra da je organizacija Papina  dolaska razbacivanje novcem u vrijeme  kad je puno ljudi u zemlji siromašno. No,  anketa koju je proveo portal Križ života  još tijekom veljače i ožujka pokazala je da  jedna trećina onih koji su sudjelovali u  ispitivanju doista smatra da bi posjet Benedikta XVI. trebala financirati Crkva.  Deset posto misli da bi troškove trebala  platiti država, a većina od 55 posto da  financije trebaju ići i iz crkvenog i iz  državnog proračuna. A urednik Križa  života Hrvoje Cirkvenec nada se barem  da će država dati završni račun. “Troškovi  se ne mogu znati u lipu, ali svatko iole  ozbiljan mora znati koliko će ga to otprilike koštati, ističe Cirkvenec koji vjeruje da država ima nekakvu procjenu, ali  je ne želi javno iznijeti.
– Prije 16 godina nikome nije palo na  pamet pitati koliko košta posjet Pape. No,  društvo napreduje i od države očekujem  da u ovom slučaju bude transparentna jer  se to tiče njezinih građana, poreznih obveznika, zaključuje naš sugovornik.