Jurin: Zbog sustava veza činilo se da je gašenje na Kornatu loše vođeno

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
mladen jurin
Vedran SITNICA
Mladen Jurin

Zbog lošeg sustava veza akcija gašenja  požara na otoku Kornatu cijelo je vrijeme percipirana kao  loše vođena - rekao je u svom  trosatnom svjedočenju jučer  na Županijskom sudu u Zadru, u nastavku suđenja protiv  Dražena Slavice, Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik RH i pomoćnik ravnatelja za vatrogastvo Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Jurin je prepričao kako je  tog tragičnog 30. kolovoza  2007. godine zajedno sa svojim pomoćnikom za priobalje  Tomislavom Vukom bio angažiran u gašenju požara na  otoku Hvaru, a za požar na  otoku Kornatu je dobio informaciju oko 12 sati te je po  proceduri koja je propisana  tamo trebalo poslati helikopter koji će prebaciti gasitelje.

- To je bio prvi kontakt i  moja prva saznanja o tome.  Cijelo vrijeme sam bio s Vukom i zapravo je on bio taj koji  je izravno komunicirao s Operativnim centrom u Šibeniku i  Divuljama, ali ja sam cijelo  vrijeme bio tu i sve sam čuo.  Prva saznanja da se na Kornatu nešto događa saznao sam  oko 14.30 sati i da se traži  kanader, a on je u to vrijeme  bio na otoku Hvaru i gorivo  mu je bilo pri kraju, pa smo  odlučili da  preleti Kornat i  baci nekoliko "bombi". Ja ne  znam je li pilot najprije išao po  gorivo, pa na Kornat. U  međuvremenu je još izbio  požar i u zaleđu Vodica, a mi  smo kanader poslali Draženu  Slavici kako bi on koordinirao  - pričao je tijekom svog svjedočenja pred prepunom sudnicom Županijskog suda,  Mladen Jurin.

Za tragediju  saznao oko 17 sati

O samoj tragediji, odnosno  o činjenici da na Kornatu ima  ozlijeđenih vatrogasaca, Jurin  je saznao oko 17 sati pa su,  kako je rekao, na otok Kornat  bile upućene "sve raspoložive  snage". Jurin se zbog toga s  otoka Hvara vratio trajektom  do Splita, a sve dodatne informacije o razmjerima nezapamćene vatrogasne tragedije saznavao je upravo na  trajektu između Hvara i Splita.

- Na šibensko sam područje  stigao tog dana oko 20 sati. I  čak ni tada se još uvijek nije  sasvim pouzdano znalo što se  na Kornatu dogodilo. Zbog  toga su i informacije prema  medijima bile "dozirane" i  "škrte". Mi nismo pratili požar  na Kornatu jer je za to bio  nadležan županijski vatrogasni zapovjednik. Mi smo se bavili požarom na Hvaru. Vuko i  ja smo, dakle, oko 20 sati došli  u Javnu vatrogasnu postrojbu  u Šibeniku i tada su još uvijek  informacije bile oprečne, ali ja  sam o svemu što sam tada  znao obavijestio sve nadležne,  ministra i bivšeg premijera. U  zračnoj luci u Zemuniku smo  održali sastanak i taj je sastanak trajao do 3 sata u noći -  pričao je Jurin.

Pojasnio je kako su tada na  raspolaganju imali samo jedan  kanader, a pilot se protivio  premiještanju kanadera s Kornata na Vodice, a Slavičina je  procjena bila drugačija. Prema Jurinovim tvrdnjama, Slavičina je procjena bila da je  kanader potrebniji u Vodicama jer su tamo bile ugrožene  kuće, a kako je naglasio Jurin,  zapovjednik požarišta koordinira kanaderom.

Nije znao za  maloljetnike

Jurin je još pojasnio kako  nigdje nije navedeno i propisano što je prioritet u  gašenju, ali kako je naravno  "jasno i logično" da se najprije  spašavaju ljudi i imovina.

Potom su uslijedila, već po  običaju, bezbrojna pitanja  tužitelja Zvonka Ivića i odvjetnika obitelji stradalih Mara Mihočevića koje je sudac  Boris Babić bio prisiljen stalno  upozoravati da se usredotoče  na ono što je bitno i da postavljaju pitanja koja su vezana uz tragediju koja se dogodila i odgovornost optuženog Dražena Slavice.

Jurin je tako odgovorio i  kako mu nije poznato da na  požarište idu maloljetnici.

S obzirom na to da je Mladen Jurin svjedočio puna tri  sata, Sudsko je vijeće odlučilo  da neće dalje saslušavati i Tomislava Vuku jer rasprava ne  bi završila do kraja radnog  vremena suda. Tako će Tomislav Vuko koji se jučer uredno odazvao raspravi i čekao  svoj red, svjedočiti početkom  lipnja, a suđenje se dalje nastavlja saslušanjem novih svjedoka sredinom ovog mjeseca.

 

"Misteriozni" sastanak u Zemuniku
Odvjetnik stradalih obitelji Maro Mihočević inzistirao je na pitanjima  vezanim uz sastanak koji se te noći održao u Zračnoj luci u Zemuniku, na  što ga je sudac Babić upozorio kako to nije bitno za postupak, jer je to  nešto što se odigravalo "post festum". Mihočević je potom ustvrdio kako  je i taj, kako je rekao "misteriozni" sastanak bitan, na što mu je sudac već  pomalo i iznervirano rekao kako će onda u nastavku suđenja pozvati kao  svjedoke i sve sudionike tog sastanka, ali da će biti problema jer je jedan  od njih - nedostupan, misleći pritom na bivšeg premijera Sanadera.
Tko je poslao kanader u Grčku?

Slavičin odvjetnik upitao je Jurina tko je odlučivao da se tih dana uputi kanader u pomoć Grčkoj gdje su bjesnili veliki požari, na što mu je Jurin odgovorio kako je to odlučeno na Vladinoj telefonskoj sjednici.

- Ja sam tada kontaktiran samo u vezi trenutačnog stanja u RH, a u tom trenutku mi u Hrvatskoj nismo imali nekih većih požara. Prodanović ga je potom upitao je li provjerio da tada ima na raspolaganju četiri kanadera kako je mislio, a Jurin je rekao kako u tom trenutku kada je poslan kanader u Grčku, Hrvatska jest imala četiri raspoloživa kanadera. Još je pojasnio kako su vatrogasne postrojbe pod lokalnom samoupravom, a da je on jedino odgovoran po zapovjednoj odgovornosti. Na pitanje tužitelja Ivića kome odgovara županijski vatrogasni zapovjednik, Jurin je odgovorio kako on odgovara županu, jer ga je on i imenovao na to mjesto, a da on čak ne daje ni suglasnost za njegovo imenovanje, a ne može ga ni sankcionirati za eventualne greške.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno