Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ljepote i kultura kojima se treba klanjati

11.05.2011. 22:00
Ljepote i kultura  kojima se treba klanjati


Knjiga Ljepote hrvatskog Jadrana, koja je predstavljena u sklopu zadnjeg  Morskog utorka Gradske  knjižnice Zadar, na 400 stranica teksta i atraktivnih fotografija otkriva zašto svi vodeći  inozemni turistički mediji hrvatsku obalu reklamiraju kao  neotkriveni biser Sredozemlja  i destinacija koju svakako vrijedi posjetiti. Autor teksta je  dr. sc. Neven Šerić, a fotografije je snimio Darijo  Žagar.
– Inicijalna ideja prilikom  izrade ove knjige bila je pokušajmo ljepote hrvatskog Jadrana predstaviti kao brand.  Ovo je knjiga koja bi trebala  predstaviti naš identitet, pokazati Europi kad pričamo o  krajobrazima, kulturno-povijesnoj baštini da smo mi veliki,  a oni mali. Mi se ne trebamo  klanjati Europi, nego oni kad  vide sve ovo moraju se pokloniti nama, kaže Neven  Šerić.
Knjiga obuhvaća sva značajnija turistička odredišta na istočnoj obali Jadrana, ali i neke  manje poznate destinacije koje  su čitateljima približene zahvaljujući vrlo lijepim fotografijama. Zastupljeni su sva veća  urbana središta, gotovo svi veći  otoci, svi nacionalni parkovi i  parkovi prirode na prostoru  Primorske Hrvatske, kao i svi  spomenici koji se nalaze na  UNESCO-ovu popisu svjetske  kulturne baštine. Dinamičan  izgled prijeloma također pridonosi atraktivnosti ovoga naslova. Podijeljena je u pet cjelina – Istra, Kvarner, Sjeverna  Dalmacija, Srednja Dalmacija  i Južna Dalmacija. Nakon uvodnog dijela o svakoj pojedinačnoj regiji slijedi upoznavanje regionalnog središta (Pula,  Rijeka, Zadar, Split i Dubrovnik), a potom predstavljanje  manjih mjesta od sjevera prema jugu. Ukupno je u knjizi  obrađeno 64 lokacija između  Savudrije i Prevlake.
Knjiga se već prevodi na slovenski, a u planu je njeno prevođenje i na engleski jezik kako bi bila pristupačnija stranim  čitateljima.
– Ovo je suvenir koji će  većina stranaca rado ponijeti  kućama s naše obale, kaže  Šerić.