Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Luka Deković postao državni prvak

11.05.2011. 22:00
Luka Deković postao državni prvak


Na dvodnevnom natjecanju održanom u Solarisu sudjelovalo je 45 učenika iz 27 škola, a Deković se najboljim pokazao u kategoriji “Pomorski nautičar”. Prvo mjesto koje je osvojio izniman je uspjeh i za profesore Pomorske škole, kojima je ovo priznanje potvrda njihova uspješnog rada


Luka Deković, maturant Pomorske škole u Zadru,  prije nekoliko dana postao je  državni prvak na natjecanju srednjih škola u obrazovnom sektoru  “promet i logistika”. Na dvodnevnom natjecanju održanom u  Solarisu sudjelovalo je 45 učenika  iz 27 škola, a Deković se najboljim  pokazao u kategoriji “Pomorski  nautičar”. Važno je napomenuti  da se na natjecanjima strukovnih  škola ne ocjenjuje samo elementarno znanje, već i praktični  rad te prezentacija, što prvom  mjestu daje veću vjerodostojnost  nego klasična natjecanja u kojima  je bitnije “štrebanje”.
– Zadovoljan sam osvojenim  prvim mjestom u kategoriji pomorski nautičar, koja je na neki  način bila i najzanimljivija. Imali  smo teorijski i praktični dio te  prezentaciju na kojoj sam govorio  o utjecaju balastnih voda na ekosustav Jadranskog mora. Prezentirao sam općenito onečišćenje  mora balastnim vodama koje brodovi donose iz drugih luka i  ekosustava, s bakterijama, mikroorganizmima i algama opasnim za naše područje, a koje se  sve više razmnožavaju, kaže Deković ističući kako je posebno  zadovoljan činjenicom da mu je  prvo mjesto donijelo i direktan  upis na Pomorski fakultet.
Istaknuo je i da se za natjecanje  pripremao dosta dugo, a prije  toga osvojio je i prvo mjesto na  školskom natjecanju. Dosta dobar  uspjeh ostvario je i učenik Marin  Čohodarević, koji je u disciplini  “Špedicija i logistika” osvojio četvrto mjesto u dosta teškoj konkurenciji.
Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole, ponosan je na  uspjeh svojih učenika, a napomenuo je i kako na natjecanjima  redovno budu pri vrhu.
– Ovo je zaista izniman uspjeh,  konkurencija je bila jaka. U našoj  školi se trudimo sve učenike, koji  na školskim natjecanjima ostvare  rezultate, što bolje pripremiti za  prezentaciju. Posljednjih nekoliko  godina možemo se podičiti da su  naši učenici u samom vrhu, a i  2006. godine isto smo imali prvake. Uvjeti u kojima radimo su  slični s drugim pomorskim školama, a uspjeh ovisi o učeniku,  kaže Perković ističući kako će  Deković biti i laureat nagrade za  državne pobjednike 10. lipnja u  Zagrebu te će mu ovo ostaviti trag  i u biografiji.
Prvo mjesto koje je osvojio  Deković izniman je uspjeh i za  profesore, kojima je ovo priznanje potvrda njihova uspješnog  rada.