Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Odaziv žena nadmašio očekivanja

11.05.2011. 22:00
Odaziv žena nadmašio očekivanja


U Preku, Sv. Filipu i Jakovu i Pakoštanima svi su termini bili popunjeni, a jedino je u Sukošanu ostalo nekoliko nepopunjenih mjesta, kazala je dr. Ljilja Balorda, istaknuvši da se žene u općinama u kojima će se najprije obaviti iduće snimanje, odnosno u Poličniku, Viru, Ninu i Ražancu, još do danas u 15 sati mogu prijaviti na besplatan telefon 0800 200 157


U suradnji s  jedinicama lokalne samouprave Zavod za javno zdravstvo  Zadar kroz ovaj mjesec u različitim mjestima Zadarske  županije organizira rad pokretnog mamografa. Riječ je o  akciji “Pokretni mamograf u  Zadarskoj županiji”, koja se  tijekom svibnja održava u  ukupno 11 općina.
Snimanje je organizirano tijekom tri produžena vikenda i  to u onim mjestima gdje je  uočen slabiji odaziv žena na  snimanje inače organizirano u  Općoj bolnici Zadar. Uglavnom se radi o mjestima s rubnih dijelova županije, a do sada je snimanje obavljeno u  Preku, Sukošanu, Sv. Filipu i  Jakovu i Pakoštanima, dok će  prvo sljedeće snimanje biti  obavljeno sutra u Poličniku, na  igralištu ispred Osnovne škole  Poličnik. Nakon Poličnika snimanje će biti obavljeno još i u  Ninu u subotu 14. svibnja na  parkiralištu kod zgrade Turističke zajednice grada Nina; u  Viru u nedjelju 15. svibnja pored zgrade Općine Vir; u  Ražancu u ponedjeljak 16.  svibnja ispred mjesne knjižnice u Ražancu; u Obrovcu u  petak 20. svibnja na parkiralištu kod Osnovne škole Obrovac; u Benkovcu u subotu 21.  svibnja na Trgu Domovinske  zahvalnosti (ispod Konzuma)  te u Stankovcima u nedjelju 22.  svibnja ispred zgrade ambulante u Stankovcima. U svakom mjestu može biti snimljeno najviše 40 žena, a kako  navodi dr. Ljilja Balorda, iz  Službe za socijalnu medicinu i  javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar, odaziv  žena je nadmašio očekivanja.
– Snimanja koja smo do sad  obavili protekla su bez problema, a u Preku, Sv. Filipu i  Jakovu i Pakoštanima svi su  termini bili popunjeni, a jedino  je u Sukošanu ostalo nekoliko  nepopunjenih mjesta. Rekla  bih da je, kao što nam je i bio  cilj, ova akcija najbolje odjeknula u rubnim mjestima županije, dok je odaziv u onim  općinama koje su bliže gradu  bio slabiji, poput Sukošana, jer  vjerujem da tamošnje žene  smatraju da će lakše stići na  snimanje u Opću bolnicu Zadar, kazala je Balorda, istaknuvši da se žene u općinama u  kojima će se najprije obaviti  iduće snimanje, odnosnu u Poličniku, Viru, Ninu i Ražancu,  još do danas u 15 sati mogu  prijaviti na besplatan telefon  0800 200 157, a po nekoliko  mjesta je ostalo još u Viru,  Ninu i Ražancu, dok je u Poličniku odavno sve popunjeno.
Što se tiče ostalih mjesta,  odnosno Obrovca, Benkovca i  Stankovaca, dr. Balorda napominje da je najviše iznenadio Obrovac, u kojemu su već  sva mjesta popunjena, iako je  snimanje tek za desetak dana,  zbog čega će se Zavod za javno  zdravstvo Zadar potruditi da  tamo već na jesen omogući još  nekoliko termina za ponovni  dolazak pokretnog mamografa.
– Zadovoljni smo odazivom,  jer čini se da su i žene iz udaljenijih mjesta konačno razvile  svijest o važnosti preventivnog  djelovanja. To osvještavanje je  uistinu dugotrajan proces, što  je normalno, jer nitko ne voli  razmišljati o bolesti ako to nije  nužno. Ali upravo su preventivni pregledi ono što mi u  Zavodu preporučujemo, jer  oni postižu puno veći uspjeh u  liječenju nego kad se kod oboljele osobe već jave simptomi,  zaključila je dr. Balorda.