Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ovcama pasoš za Europu

11.05.2011. 22:00
Ovcama pasoš za Europu


Kako nam je ispričao ovčar iz jednog manjeg mjesta na sjeveru Hrvatske, koji je već obavezan svoje stado ovaca obilježiti na ovaj način, riječ je o izrazito traumatičnom iskustvu i za njega, i za životinje


Sukladno pravilima EU-a, hrvatski će  ovčari i uzgajivači koza, koji  drže ukupno 966.812 životinja, morati uskoro početi  životinje, osim markicama na  uhu, označavati i tzv. bolusima – keramičkim uređajima  obloženim silikonom, dužine  nekoliko centimetara, koji se  životinji uguravaju u usta, i  “šalju” u predželudac. Pretežak da iz predželuca izađe,  bolus tamo ostaje do kraja  života životinje, a u sebi nosi  deveteroznamenkasti broj,  koji se očitava posebnim  čitačima, sprečava manipulacije životinjom, i nosi podatke  o njoj. U sve ovce i koze  starije od šest mjeseci, koje  moraju biti obilježene i na  ovaj način, bolusi su trebali  biti “uvedeni” već od siječnja  prošle godine, no primjena je  prolongirana, i ozbiljnije će  krenuti do kraja ove godine.  Za sada boluse u životinje  stavljaju samo ovčari u sjevernim, kontinentalnim dijelovima Hrvatske, dok u, primjerice, Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj ili Istarskoj  županiji ovčari dopis od nadležnih, koji im nalaže  uvođenje bolusa, još nisu dobili.
Kako je našem listu ispričao, međutim, ovčar iz jednog manjeg mjesta na sjeveru Hrvatske, koji je već  obavezan svoje stado ovaca  obilježiti na ovaj način, riječ je  o izrazito traumatičnom iskustvu i za njega, i za životinje. Keramička, teška ampula, veličine je, ilustrira,  šminke za usta, i životinju je  jako teško natjerati da ju proguta. Osim toga, navodi, životinja nakon “ugradnje” bolusa  slabije napreduje, pri čemu je  riječ o ovcama namijenjenim  rasplodu, koje bi trebale biti u  dobroj “formi”. Prema  mišljenju ovčara, životinje je  trebalo čipirati potkožnim  čipovima, no nipošto ovako,  brutalno. S tim se ovčarom  slaže i Luka Oman iz “Prijatelja životinja”, koji napominje kako je najjednostavniji  način obilježavanja životinja  čipiranje u kožu ispod vrata,  kao što se radi u slučaju pasa,  dok će se traumatiziranje  životinje u slučaju bolusa izbjeći samo ako uređaj u životinju uvodi stručna, educirana  osoba. Ne prođu li ovčari i  uzgajivači potrebne edukacije, neće dobro proći niti životinje.
Veterinari iz Hrvatske  agencije za poljoprovredu,  koja vodi označavanje životinja, u bolusima ne vide ništa  sporno, niti brutalno. Kako,  primjerice, napominje veterinar Davor Korečić iz Gospića, predstojnik Hrvatske  agencije za poljoprivredu za  Ličko-senjsku županiju, ovakvo je čipiranje jednostavno, za  životinju nije bolno, i garantira gotovo stopostotni ostanak u organizmu.


Markice ispadaju




Kako se može čuti, markice na ušima kod životinja koje lutaju  pašnjacima mogu otpasti, pa će bolusi, sukladno uredbama EU-a,  umjesto markica, uskoro postati prvo sredstvo obilježavanja ovaca i  koza u Hrvatskoj. Bolusi će stočare koštati oko dvadeset kuna za komad,  dok kupnja čitača neće biti njihova obaveza.