Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zavod osniva laboratorij za analizu maslinovog ulja

11.05.2011. 22:00
Zavod osniva laboratorij za  analizu maslinovog ulja


Trenutačno sa Županijom radimo na projektu osnivanja laboratorija za analizu maslinovog ulja kao i na nabavi plinsko-masenog kromatografa, kojim ćemo moći provoditi analizu maslinovog ulja, a koji košta oko 1,5 milijuna kuna. Naime, na području naše županije registrirano je oko 760.000 maslina, a pretpostavlja se da ih je još toliko neregistriranih, kaže Škrgatić


Tijekom sljedećeg  četverogodišnjeg mandata na  mjestu ravnatelja Zavoda za  javno zdravstvo Zadar, u suradnji sa zaposlenicima provest ću brojne projekte, kao i  nadogradnju postojećeg sustava, a nadamo se i preseljenju u  nove, veće prostore gdje bi mogli još bolje obavljati svoj posao, rekao je Zoran Škrgatić,  koji je nedavno ponovo izabran  za ravnatelja Zavoda za javno  zdravstvo Zadar.
Analiza vode i hrane
On je naveo brojne projekte  koje su započeli i koje planiraju  dovršiti u budućnosti. Istaknuo  je da je Služba za ekologiju  nedavno dobila vrijedno priznanje u obliku rješenja Ministarstva poljoprivrede, ribarstva  i ruralnog razvoja kojim je Zavod za javno zdravstvo Zadar  postao službeni laboratorij za  analize i službene kontrole  hrane koju obavlja Sanitarna  inspekcija. Ovim rješenjem  ovlašteni su za 45 analiza voda  za piće i 17 analiza hrane. Zajedno s Veterinarskim zavodom u Splitu nadležni su za sve  dalmatinske županije, kao i  Ličko-senjsku županiju.
 – Osim ovog priznanja, moram istaknuti dobru suradnju  sa Županijom, koja nam je osnivač, i Gradom Zadrom, koji  nas podržavaju u našem radu.  Trenutačno sa Županijom radimo na projektu osnivanja laboratorija za analizu maslinovog ulja kao i na nabavi plinsko-masenog kromatografa,  kojim ćemo moći provoditi  analizu maslinovog ulja, a koji  košta oko 1,5 milijuna kuna.  Naime, na području naše županije registrirano je oko 760.000  maslina, a pretpostavlja se da  ih je još toliko neregistriranih.  Zbog sve veće potrebe maslinara i proizvođača maslinovog ulja na području Zadarske  županije, potrebno je osposobiti kvalitetan laboratorij koji  će biti u mogućnosti analizirati  sve pokazatelje u maslinovom  ulju da bi se ulje stavilo na  tržište. Osim kemijskih analiza, da bi se maslinovo ulje svrstalo u određenu kategoriju  kvalitete i da bi se stavilo na  tržište, potrebna je i senzorska  analiza maslinovog ulja, za što  je potrebno osposobiti panel  senzorskih ocjenjivača. Ovim  bi maslinari Zadarske županije  imali laboratorij koji će obavljati kompletnu analizu maslinovog ulja, objasnio je Škrgatić. Objasnio je da bi s plinsko-masenim kromatografom  bilo moguće obaviti i analize  kad je potrebna visoka osjetljivost mjerenja određenih  spojeva, a može se koristiti pri  analizi hrane, vode za piće, površinskih i podzemnih voza,  mora, sedimenta i otpada. Također, žele poboljšati suradnju  s vinogradarima, jer na području županije ima preko milijun panja vinove loze.
Službe Zavoda
Osim službe za ekologiju u  svom su radu aktivne i ostale  službe Zavoda: Služba za epidemiologiju, Služba za socijalnu medicinu i javno zdravstvo,  Služba za školsku medicine,  Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i  mentalno zdravlje te Služba za  mikrobiologiju i parazitologiju.
Služba za mikrobiologiju i  parazitologiju ima međunarodnu akreditaciju kojom se potvrđuje da ta služba radi u skladu s normama i normativima  koji su propisani te da svi nalazi  odgovaraju propisanim standardima.
 – Međunarodnom, kao i  akreditacijama Hrvatske akreditacijske agencije osposobljeni smo prema zahtjevima norme: HRN EN ISO/IEC 17025  za ispitivanje odabranih  značajki hrane, voda, mora i  eluata otpada, te HRN EN  ISO 15189 za odabrana ispitivanja iz područja virologije i  parazitologije. I ove godine, u  rujnu će nas ocjenjivati hrvatska i europska akreditacijska  agencija i nadamo se dobrim  rezultatima. Na dosadašnjim  ocjenjivanjima imali smo manjih zamjerki koje smo riješili u  nekoliko dana. Moram istaknuti da su akreditacije zasluge i  prijašnjeg rukovodstva Zavoda, a ja sam imao sreću da ih  dobijemo tijekom mog mandata, rekao je Škrgatić. Kao  velik problem prilikom dobivanja akreditacija Škrgatić je  naveo nedostatak prostora.  Naime, Zavod se trenutačno  smjestio u 1.000 četvornih metara u staroj zgradi na Kolovarama. Ipak, dovršenjem  zgrade poliklinike Zavod bi  dobio cijeli kat površine 4.000  četvornih metara, što će im biti  dovoljno za njihove potrebe,  kao i za provođenje novih projekata. Naime, Škrgatić namjerava nastaviti s povećanjem  broja akreditiranih metoda,  kao i unaprijediti kvalitetu i  brzinu identifikacije bakterija i  određivanje osjetljivosti bakterija na antibiotike. Također želi  proširiti broj seroloških pretraga te proširiti područje molekularne dijagnostike PCR  testovima, za što je potrebna  nabava aparature.
Osim ove dvije službe Škrgatić je istaknuo velik preventivni program koji provodi  Služba za prevenciju ovisnosti  “Trening životnih vještina”, a s  kojim su krenuli prošle godine.  U projektu surađuju s Gradom  i Županijom te sa 30 škola i  1.627 učenika. Projekt se  odrađuje u šestim razredima  osnovnih škola, a osigurali su  novce i za sljedeću godinu, kad  će ga odrađivati u novim šestim, te sedmim razredima. Istaknuo je da je u školama odaziv bio izvanredan te da upravo  dovršavaju s ciklusom predavanja.
Terapija za ovisnike o  alkoholu
 – Planiramo započeti s  pružanjem usluga i skrbi i u  Benkovcu, Obrovcu, Biogradu, Pagu i Gračacu. Moram  istaknuti da inzistiram na povezivanju službi, pa smo tako  vezali Službu ovisnosti, Školsku medicinu i Socijalnu medicinu i javno zdravstvo. Naime, imamo velik problem s  ovisnicima koji se javljaju na  liječenje tek u kasnim dvadesetima, kad su već teško oboljeli, imaju psihičke smetnje i u  teškom su stanju. Zbog toga  već u osnovnoj školi moramo  započeti s programima prevencije, jer velik broj djece upravo  u osnovnim školama krene u  ovisnost, bilo da je riječ o nikotinu, alkoholu ili lakim drogama. Povezivanjem službi  želimo što ranije detektirati  potencijalne ovisnike i djecu  koja bi mogla imati problema i  provesti prevenciju. Ovo je  moguće isključivo u suradnji sa  školama, ali i s roditeljima, rekao je Škrgatić i najavio da u  iduće četiri godine namjeravaju ući u škole, biti dostupni  učenicima, roditeljima i školama.
Također su, u suradnji s OB  Zadar započeli grupnu terapiju za ovisnike o alkoholu, te  se trude da služba za ovisnost  uvijek radi u dvije smjene kako  bi bili dostupni.
 – Za ove uspjehe i rezultate  moram istaknuti kvalitetu kolektiva. Naime, primjerice, nemamo dovoljno mjesta i tri liječnice mikrobiologije imaju  jednu sobu u kojoj rade. Odrekle su se jedne sobe zbog dobivanja akreditacija. Ipak, one  nemaju prostor za presvlačenje, ali nitko se ne žali.  Bez timskog rada ne bismo  imali ovaj uspjeh koji smo postigli. Imamo 129 djelatnika,  od kojih 115 žena, ali broj zaposlenih varira jer zbog velikog  broja žena imamo i velik broj  trudnoća, što podržavamo. Također 14-orici zaposlenika  plaćamo školovanje, više i visoke škole te doktorate, jer će  se ulaganje u znanje naših zaposlenika i nama isplatiti, pojasnio je Škrgatić.
Za kraj je dodao da je Zavod  za javno zdravstvo prošle godine imao ukupnu dobit od oko  dva milijuna kuna. Istaknuo je  da je 50 posto poslovanja Zavoda na tržištu, gdje su unatoč  krizi ostvarili oko 14 milijuna  kuna, što je za 20 posto više  nego u 2009. godini. Također,  kazao je Škrgatić, došlo je i do  izmjene zakona o PDV-u pa su  morali određena sredstva odvojiti za aparaturu, ali uspjeli  su premostiti sve prepreke i  poslovati pozitivno.