Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Homoseksualni parovi uskoro bi mogli registrirati svoje partnerstvo

11.05.2012. 22:00
Homoseksualni parovi uskoro bi mogli registrirati svoje partnerstvo


Ne vidim ništa loše u donošenju tog zakona. U Zadru je bilo homoseksualaca, takve pojave su se događale i o tome se znalo, pa taj papir to neće promijeniti – Nevena Petani, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova


Premijer Zoran Milanović najavio je kako je pokrenuta “inicijativa za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama”. Tim činom bi homoseksualni parovi uskoro mogli registrirati partnerstvo te na taj način ostvariti prava koja do sada nisu imali, poput onih na posjet partneru u bolnici ili na imovinu preminulog partnera, a eventualno i na posvojenje partnerovog biološkog djeteta. Ipak, ovaj zakon neće ući u obiteljski i priznavanje zajednice neće biti isto što je i brak, ali je korak naprijed u ostvarivanju prava homoseksualaca.
Zadarska politička scena, kao i političari u Saboru, dvoji o ovoj inicijativi.
Nevena Petani, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova istaknula je kako je njen osobni stav da se treba zalagati za sva ljudska prava, pa tako i na pravo izbora.
– Ne vidim ništa loše u donošenju tog zakona. U Zadru je bilo homoseksualaca, takve pojave su se događale i o tome se znalo, pa taj papir to neće promijeniti, kazala je Petani ističući kako je sigurna da u Zadru neće biti problema kod donošenja ovog zakona, ali i da bi u županiji moglo biti.
Sabina Glasovac napomenula je kako ne vidi razlog zbog kojega homoseksualci ne bi imali prava koja nikog drugog ne ugrožavaju.
– Ovo je osjetljivo društveno pitanje. Međutim, ukoliko želimo živjeti u društvu koje jamči poštivanje ljudska prava, osigurava građanske slobode i bori se protiv svakog oblika diskriminacije, moramo biti spremni napraviti iskorake i otvoreno raspravljati o njemu. Svaki pojedinac ima pravo na slobodu izbora svog životnog stila i partnera. Nedopustivo je da se bilo koga zbog njegove različitosti tretira kao građanina “drugog reda”. Homoseksualne osobe i istospolni parovi u društvo postoje, to je činjenica pred kojom ne možemo zatvarati oči. Ne vidim razloga zašto im se ne bi dala neka prava koja nikog od nas koji ne pripadamo toj manjini ne ugrožavaju, kao primjerice, pravo na bolničke posjete, odlučivanje u hitnim medicinskim slučajevima i pravo nasljedstva zajedničke stečevine, kazala je Glasovac.
Iako bi donošenje Zakona o registriranom partnerstvu pojednostavilo većinom pravna pitanja osoba homoseksualne orijentacije, većina saborske oporbe, osim Hrvatskih laburista, protivi se ovakvim zakonskim izmjenama jer su, kako tvrde, u suprotnosti s njihovim svjetonazorom. Podsjetimo kako se o ovakvom Zakonu pričalo već godinama, a pokrenuli su ga prije desetak godina Lučin i Banac. Neki od političara koji su sada na vlasti godinama su se borili za prava osoba homoseksualne orijentacije, pa je tako Radimir Čačić prošetao na gay prideu, a sadašnja ministrica Vesna Pusić je čak dobila i titulu “homofrendice desetljeća” na prošle godine. Zakon je u pripremi, a kako je najavio premijer, o njemu će se još raspravljati.


Grgurović: Država se ne bi trebala miješati u takve stvari




Za razliku od Petani i Glasovac, zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović smatra da država ne bi trebala donositi takve zakone.
– Apsolutno sam za to da svaki pojedinac u Hrvatskoj može svoju seksualnu orijentaciju iskazati javno, bez stigmatiziranja i posljedica, ali smatram i da se država kroz zakone ne bi trebala miješati u takve stvari, a ni u kojem slučaju na usvajanje djece, kazao je Grgurović dodajući kako bi posvajanje moglo slijediti iz donošenja takvog zakona ili nakon njega.