Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I ja ću biti Olimpijac

11.05.2012. 22:00
I ja ću biti Olimpijac


Ovogodišnji Olimpijski festival dječjih vrtića, koji nosi slogan “I ja ću biti olimpijac” okupio je na Višnjiku 440 predškolaca, djevojčica i dječaka iz 11 dječjih vrtića u Zadarskoj županiji


Paljenjem olimpijskog plamena i podizanjem olimpijske zastave uz intoniranje hrvatske himne u Sportskom centru Višnjik u Zadru otvoren je 11. olimpijski festival dječjih vrtića Hrvatske na razini Zadarske županije. Ovogodišnji Olimpijski festival dječjih vrtića, koji nosi slogan “I ja ću biti olimpijac” okupio je na Višnjiku 440 predškolaca, djevojčica i dječaka iz 11 dječjih vrtića u Zadarskoj županiji. Iz svakog vrtića, Cicibana, Jazina, Maslačka, Smiljevca, Bilog briga, Grigora Viteza, Voštarnice i Vruljice iz Zadra te Bubamare iz Benkovca, Biograda iz Biograda i Obrovca iz Obrovca na Olimpijskom festivalu se natjecalo 40 djece, 20 dječaka i 20 djevojčica.
Olimpijski festival, u povodu Svjetskog dana sporta, organizirala je Sportska zajednica Zadarske županije. Pokrovitelji Olimpijskog festivala su Hrvatski olimpijski odbora, Zadarska županija, Grad Zadar, Grad Benkovac, Grad Biograd na Moru i Grad Obrovac. Cilj ove dječje manifestacije je promocija olimpizma, odgajanje djece kroz sport i poticanje harmoničnog razvoja intelektualnih, psihičkih i tjelesnih sposobnosti djeteta.
Uoči paljenja olimpijskog plamena, 440 na suncu užarenih malih glava, poput žutih maslačaka, u svečanom mimohodu s odgojiteljicama, a predvođeni zadarskom Gradskom glazbom, prodefiliralo je atletskim stadionom na Višnjiku. Olimpijci iz Dječjeg vrtića Ciciban, koji je prošle godine pobijedio na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića Zadarske županije, nosili su olimpijsku zastavu. Nakon svečanog mimohoda, upaljen je olimpijskih plamen i podignuta olimpijska zastava, a 11. olimpijski festival službeno je otvorio Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru.
 Nekić se prisjetio da su se nekoć Olimpijske igre održavale samo u staroj Grčkoj, da bi krajem 19. stoljeća bile oživljene djelovanjem francuskog humanista baruna Pierrea de Coubertina. Prve Olimpijske igre modernog doba održane su Ateni i to 1896. godine.
– Olimpijske igre su jedinstvo duha i tijela. Izreke “brže, više, jače” i “važno je sudjelovati, ne pobjedili”, moto su olimpizma. Njima se vodi i Olimpijski festival dječjih vrtića Zadarske županije. Pokažite jedni drugima tko je brži, viši, jači…, živeći u miru i prijateljskom duhu. Zaista, na kraju, nije važno pobijediti, nego sudjelovati, kazao je Nekić, otvarajući 11. olimpijski festival dječjih vrtića Zadarske županije.
Mali olimpijci natjecali su se u atletici, što uključuje trčanje na 50 metara, štafetu 4×25 metara, bacanje loptice u dalj i skoku u dalj te malom nogometu. Pratile su ih 72 odgojiteljice koje su ih posljednjih mjeseci pripremale za malu olimpijadu. Za poštivanje malih olimpijskih pravila zaduženo je bilo 24 sudaca iz Zbora atletskih sudaca Zadar i Nogometnog saveza Zadarske županije.