Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ne znaju Austrijanci samo skijati već i jedriti

11.05.2012. 22:00
Ne znaju Austrijanci samo skijati već i jedriti


Nakon što sam završio s jedrenjem u Splitu u klasi 70, došao sam ovdje na Uskok te vodio Kostova i Cupaća s kojima sam bio na Olimpijskim igrama u Pekingu. Poslije Pekinga sam pristupio austrijskoj reprezentaciji


Osim mnogih egzotičnih zemalja koje imaju svoje predstavnike na svjetskom prvenstvu 49er klase u jedrenju poput Bermuda, Novog Zelanda, Malte ili St. Vincenta pravi mali kuriozitet predstavljaju zemlje poput Austrije koje po svom geografskom rasporedu uopće ne dodiruju morske obale. A Austrijanci na ovom natjecanju imaju dvije posade koje predvodi poznati hrvatski trener Ivan Bulaja. On je itekako udomaćen na Uskoku, jer je donedavno bio trener Kostovu i Cupaću nakon čega već tri godine djeluje u službi austrijske jedriličarske reprezentacije. Njegovi štićenici na ovom prvenstvu uglavnom traže pravu formu i koriste ovo natjecanje za trening pred Olimpijadu koju su osigurali na lanjskom svjetskom prvenstvu.
– Imamo dvije posade u Zadru. Jednu od njih čine Nico Luca Delle Karth i Nikolaus Resch koji su već dugo u klasi i nalaze se u svjetskom vrhu, a drugu čine Thomas Zajac i Thomas Czajka. Ova prvo spomenuta posada je trenutačno na 14. mjestu, za bolji plasman ih je spriječila prekjučerašnja diskvalifikacija, no ionako nam nije plasman bio u prvom planu već smo shvatili ovo prvenstvo kao pravu pripremu za ono što nas očekuje u Londonu.
Kakvi su dojmovi vaših Austrijanaca o Zadru i samoj organizaciji svjetskog prvenstva?
– Zadar kao organizator je stvarno poznat u svjetskim jedriličarskim krugovima te je svima ugodno doći ovdje. Najviše jedriličarima godi opuštena atmosfera te cijela organizacija koja je uistinu na visokom nivou, a što je najvažnije ljudi iz organizacije su uvijek spremni pomoći što se itekako odrazi na ukupan dojam svih gostujućih reprezentacija. U inozemstvu je sve pomalo drukčije, sve je nekako hladnije, samo se odrađuje posao i gleda kako zaraditi dok ovdje se sve posade osjećaju kao da su kod svoje kuće i kao da stvarno pripadaju velikoj jedriličarskoj obitelji. Karth i Resch su ovdje bili i 2009. godine na Eurospkom prvenstvu gdje su osvojili brončanu medalju tako da su prezadovoljni što je Zadar domaćin ovog svjetskog prvenstva.
I vi se tu osjećate kao kod svoje kuće, jer ste proveli dosta vremena u službi trenera Kostova i Cupaća.
– Nakon što sam završio sa jedrenjem u Splitu u klasi 70, došao sam ovdje na Uskok te vodio Kostova i Cupaća s kojima sam bio na Olimpijskim igrama u Pekingu. Poslije Pekinga sam pristupio austrijskoj reprezentaciji gdje sam već tri godine i mogu kazati da mi je stvarno dobro te uopće nisam požalio što sam se prihvatio posla u inozemstvu.
Austrija je prvenstveno poznata kao skijaška zemlja, ali izgleda da veliku pažnju posvećuju i sportovima poput jedrenja s obzirom da imaju posadu u samom svjetskom vrhu.
– Jedrenje u Austriji je ipak na nekim sportskim marginama pored zimskih sportova kao što su skijanje, hokej i slično. Međutim posljednjih godina u jedrenju Austrijanci postižu velike rezultate. Donijeli su nekoliko olimpijskih medalja što je za jednu zemlju koja nema mora izuzetno postignuće. No, najveći problem ipak predstavlja činjenica da se osim nekoliko jezera gdje se mogu nekako uvježbavati početnici jednostavno nema uvjeta za treniranje te se pravi jedriličari mogu kvalitetno pripremati izvan svoje zemlje. Takva situacija iziskuje i više financijskih sredstava te se uglavnom ne boravi u Austriji nego se ide od jedne do druge destinacije gdje su pogodni uvjeti za jedrenje – za kraj je kazao Bulaja.