Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Razmjena solidarnosti Zadrana i Žepčana

11.05.2012. 22:00
Razmjena solidarnosti Zadrana i Žepčana


Naš narod je u BIH na margini, dok se ovdje naši učenici osjećaju prihvaćenima i to im daje nadu u budućnost. Oni čeznu za Hrvatskom, tako da su ovi susreti za njih vrlo emotivni i važni, a pogotovo kad se odvijaju u ovako lijepom ambijentu i ugodnoj atmosferi, rekao je don Tihomir Šutalo, ravnatelj Katoličkog školskog centra iz Žepča


U okviru međudržavne suradnje škola, ovih dana su se u Zadru susreli učenici i djelatnici zadarske Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i Katoličkog školskog centra Don Bosco iz Žepča u Bosni i Hercegovini. Četrnaest učenika Katoličkog školskog centra došlo je u pratnji ravnatelja don Tihomira Šutala i psihologinje Ivane Ilič.
Oba ravnatelja su jako zadovoljna suradnjom koja traje već četiri godine.
– Ova suradnja smanjuje udaljenost, razvija međusobnu solidarnost i zahvalnost na darovima koje svi ovime dobivamo. Razmjenjujemo iskustva, upoznajemo se s međusobnim uspjesima, problemima i načinima rada. Unaprijed se odredi tematika i susreti su uvijek kreativni i poučni. Kad smo prije nekoliko godina odlučivali s kojom školom uspostaviti suradnju, upravo smo zbog nacionalne i vjerske situacije u BIH izabrali školu iz Žepča jer smo znali da bi tamošnje učenike to više obradovalo nego možda neke iz Italije ili Mađarske, rekao je don Joso Kokić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II.
Kako je kazao don Tihomir Šutalo, ravnatelj Katoličkog školskog centra, ta solidarnost je prepoznata.
– Oni bi možda bili više profitirali da su izabrali neku drugu školu i nama je jasno da ovo čine radi nas. Suradnja se nije slučajno dogodila. Pojedini djelatnici iz obiju škola poznaju se od prije sa sveučilišta ili slično, ali glavni njihov motiv što su nas izabrali je specifičnost našeg naroda. To je prva i jedina međudržavna suradnja koju imamo i našim učenicima je osobito važna. Naš narod je u BIH na margini, dok se ovdje naši učenici osjećaju prihvaćenima i to im daje nadu u budućnost. Oni čeznu za Hrvatskom, tako da su ovi susreti za njih vrlo emotivni i važni, a pogotovo kad se odvijaju u ovako lijepom ambijentu i ugodnoj atmosferi grada Zadra i ove škole, rekao je don Tihomir.
Jučer smo učenike iz Žepča zatekli na kreativnoj radionici kod knjižničarke Elvire Katić gdje su izrađivali antičke stupove za godišnji projekt zadarske Klasične gimnazije “Glasnici davnina” i naučili nešto o izradi plakata i postera.
Kako je rekla časna sestra Mirjam Gadža iz zadarske Klasične gimnazije, jučer su učenici imali radni susret odgojno-obrazovne naravi, popodne su išli u razgledavanje zadarskih znamenitosti, a za danas je predviđen izlet u Nacionalni park Paklenica. U nedjelju nakon mise vraćaju se u Žepče.