Za dvoje djece otvara se škola na Olibu?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Ravnateljsko mjesto Osnovne škole Zadarski otoci nedavno je preuzeo Davor Barić, diplomirani inženjer kemije, profesor kemije i učitelj informatike. Barić je radio kao učitelj kemije i informatike 20 godina, bio je mentor za kemiju, zatim voditelj Aktiva učitelja kemije Zadarske županije, bio na 20 državnih natjecanja, vodio školski časopis u Privlaci "Eko oblak"... Barić je ujedno i suautor udžbenika, radne bilježnice i priručnika iz kemije za 7. razred u izdanju Alfe.

Na javnom natječaju za ravnatelja OŠ Zadarski otoci Barić je odabran između devet kandidata. Kako kaže, kao ravnatelj škole planira razvijati religiozne, moralne i duhovne vrijednosti, zatim društvene i intelektualne vrijednosti te one kulturne i estetske.

U matičnoj školi Zadarski otoci na Bilom brigu je 690 učenika, a trenutačno su otvorene još dvije područne škole na otocima, na Silbi i na Velom Ižu. Upravo je jedan od njegovih prvih zadataka otvaranje škole na Olibu za sljedeću školsku godinu koja je zatvorena prije nekoliko godina jer na otoku nema školske djece.

- Jedna obitelj s dvoje školske djece seli se na Olib i sad čekamo odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za otvaranje škole. Bila bi tamo najvjerojatnije i podružnica Gradske knjižnice, tako da bismo u suradnji s Knjižnicom otvorili školu, rekao je Barić.

Između ostalog, Barić u svojim planovima ističe i pojačavanje veze između matične i područnih škola te razvoj otočnih škola. Želi ostvariti uvjete za svakodnevnu telekonferencijsku nastavu. Škola već ima svoju web-stranicu, a Barić namjerava pokrenuti i školski časopis u elektroničkom izdanju.

- Uređujemo i školski okoliš. U suradnji s braniteljskom Udrugom 'Damir Tomljanović Gavran', posadili smo u školskom okolišu 44 stabla masline. Planiramo sami napraviti za njih i sustav navodnjavanja. Za koju godinu bismo osnovali učeničku zadrugu da proizvodimo maslinovo ulje, ekosapune, suvenire i za što već bude interesa. Posadit ćemo i lavandu na nekoliko zelenih otoka oko škole, kaže Barić.

Škola je uspostavila suradnju s Narodnim muzejom i 16. svibnja će se u OŠ Zadarski otoci otvoriti program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Kako kaže Barić, cilj im je u suradnji s djecom u školi, njihovim roditeljima i Narodnim muzejom postaviti stalnu etnografsku izložbu u školi.

Kako zaključuje novi ravnatelj, ima on puno ideja i planova, ali koče ga dugovi i financije.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno