Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Za melanom riskantno i geliranje noktiju

11.05.2012. 22:00
Za melanom riskantno i geliranje noktiju


Dr. Perina ističe da su solariji jednako opasni kao i sunce, osobito oni novije generacije, tzv. turbosolariji, a sve je više dokaza i o štetnosti uređaja koji se koriste za geliranje noktiju. Njihova visoka temperatura navodno pogoduje nastanku melanoma


U Euromelanom day – projekt za rano otkrivanje melanoma, koji se u Hrvatskoj održava petu godinu zaredom, uključilo se 70-ak dermatologa diljem Hrvatske, među njima i Odjel za dermatologiju i venerologiju u zadarskoj Općoj bolnici, gdje je besplatan pregled kože radi otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože obavilo 30 građana.
U akciji u zadarskoj bolnici angažirane su tri liječnice. Prema riječima dr. Jadranke Perine, voditeljice Odjela za dermatologiju i venerologiju, među 30 pregledanih pacijenata, kod jednog mladića nalaz je bio sumnjiv, a kako je riječ o “obiteljski opterećnom” slučaju, poslan je na daljnju obradu, odnosno na kirurgiju.
U solarij s roditeljima
– Pregledali smo 30 pacijenata, među kojima smo imali jedan sumnjiv nalaz. Mladić je poslan na daljnju obradu. Ostali nalazi su bili u redu. To je dijelom zasluga i osviještenosti građana koji posljednjih godina redovitije odlaze na kontrolu kod dermatologa. Najvažnije je ne izlagati se suncu od 10 do 17 sati. Tada je ono najjače. Na sunce se ne smije bez zaštitne kreme za sunčanje, čiji faktor treba prilagoditi tipu kože. Što se tiče djece, ona mlađa od tri godine ne smiju se izlagati suncu, kaže dr. Perina, ističući da su solariji jednako opasni kao i sunce, osobito oni novije generacije, tzv. turbosolariji, koje u inozemstvu mogu koristiti jedino osobe starije od 18 godina, a one mlađe uz odobrenje roditelja.
Govoreći o zaštitnom faktoru, dr. Perina navodi da osobe svijetle puti, one osjetljive pa čak i alergične na sunce, trebaju koristiti faktor 50. Za one tamnije, tip 2 i 3, preporučuje se faktor 30. Takva zaštita treba se koristiti cijelo ljeto.
– Odjeća treba biti pamučna, gusto tkana i tamne boje. Onako kako se oblače beduini. Žene lice trebaju zaštiti toniranim kremama, koje imaju efekt pudera. Na plaži, za kupanje, treba koristiti vodootporne preparate, koji se neće ‘skinuti’ u moru, govori dr. Perina.
Sve je više dokaza, kako ističe dr. Perina, i o štetnosti uređaja koji se koriste za geliranje noktiju. Njihova visoka temperatura navodno pogoduje nastanku melanoma.
Neizbrisivo pamćenje
Inače, prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske od 1968. do 1995. godine učestalost malignog melanoma povećala se za 309, a smrtnost od melanoma za 310 posto. Zadnji zaokruženi podaci iz 2008. godine govore da u Hrvatskoj od melanoma oboli 13,4 muškarca i 11,9 žena na 100 tisuća ljudi. U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 600 novooboljelih od melanoma. Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma. Osobit rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje i kroz godine nagomilana oštećenja stanica kože uzrokovana UV zrakama se ne mogu više popraviti. Ovaj proces je odgovoran za prerano starenje kože, ali s latencijom od 15 do 40 godina može dovesti i do zloćudne preobrazbe stanica u koži. U osobito rizičnu skupinu ulaze osobe izrazito svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože te sve osobe koje imaju posebnu vrstu atipičnih, displastičnih madeža.