Privatne pripreme od 474 do 1.424 kune po predmetu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Da je u obrazovni sustav potrebno hitno unijeti promjene,  ukinuti bubanje suvišnog gradiva, kao i smanjiti broj obveznih predmeta, a povećati one izborne, rasteretiti učenike i dati im veću kreativnost,  već je isticano puno puta. O tome se govori već godinama, svaka Vlada  koja dođe na vlast priča o promjenama u sustavu obrazovanja, ali se isto  tako već godinama ništa ne mijenja. Učenici u osnovnim i srednjim školama preopterećeni su školskim gradivom, a prilikom pripremanja za  državnu maturu, većini njih uobičajena obrada gradiva u školi nije dovoljna. Stoga, se nerijetko odlučuju, uz redovnu nastavu odlaziti na skupe  privatne pripreme za državnu maturu, na što se u Hrvatskoj potroše milijuni kuna.

Učenici ne vjeruju redovnom obrazovnom sustavu ili ne vjeruju sebi?

Rade Šimičević, ravnatelj Gimanzije Vladimira Nazora, kazao je kako  20 do 30 posto učenika njegove škole odlazi na pripreme za državnu maturu izvan nastave.

- Matematika je predmet na koji se najviše odlazi na pripreme za maturu, ali idu i na pripreme iz stranog jezika i hrvatskog jezika, rekao je  Šimičević.

Šimičević smatra kako svaki učenik koji redovito pohađa nastavu, te  kontinuirano uči i radi može upisati fakultet koji želi.

- Repeticije ne mogu zamijeniti kontinuirani rad i pohađanje nastave,  ne mogu biti stil rada tijekom obrazovnog razdoblja. Međutim, to je priroda društvene zajednice, mislimo ako smo nešto platili da nam je uspjeh zagarntiran, tvrdi Šimičević.

Njegovo mišljenje dijeli i ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića,  Tihomir Tomčić.

- Od početka školske godine u sklopu škole organiziramo dodatne pripreme za državnu maturu iz matematike, fizike, hrvatskog i stranog jezika. Dio učenika pohađa dodatne satove, a naš savjet roditeljima je i bio  da djeca radije na dodatnu nastavu odlaze u školu što im je besplatno,  nego da plaćaju privatne pripreme, pojasnio je Tomčić.

Naglašava kako od početka državna matura nije zaživjela u pravom  smislu riječi, onako kako je to bilo zamišljeno.

- Državna je matura zamišljena kao kraj obrazovanja, vanjskog vrednovanja škole i učenika. Međutim, ona se danas svela isključio na to da  učenici upišu željeno visoko učilište. Vidjet ćemo što će reforma školstva  u budućnosti donijeti, ali su promjene nužne i potrebne, istaknuo je  Tomčić.

U zadarskoj Algebri ove su godine prvi počeli sa pripremama za državnu maturu.

- Na pripreme dolaze učenici iz gimnazija i strukovnih škola, gotovo  svi, rekla je Melita Brclar, oditeljica poslonice Algebra.

Najpopularniji predmeti na pripremama su matematika, hrvatski i  strani jezik, kemija, fizika, biologija, a ovisno o predmetu i razini za koju  se žele pripremati, satnica može trajati od 36 do čak 132 školska sata. O  predmetu i broju sati ovisi i cijena. Tako su u Algebri među jeftinijim  predmetima na pripremama za državnu maturu, hrvatski i strani jezik za  koje pripreme koštaju 759 kuna za razinu A. Inače se cijene kreću od 474  kuna do 1.424 kuna po predmetu. U ovu jeftiniju varijantu spadaju predmeti poput politike i gospodarstva, psihologije, informatike.

- Ciklusi priprema za državnu maturu u Algebri su počeli u studenom i  prosincu, za što su imali jako velik interes, dok je nešto manji interes bio  u veljači i ožujku, dodala je Brclar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno