Trojanski konj

Slika korisnika admin

Svjedoci smo kako akcija postavljanja Trojanskog konja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu nije pobudilo baš nikakav interes medija, iako su ga postavile one nevladine udruge koje su, inače, omiljene u medijima. Riječ je o prosvjednoj akciji protiv najvećeg trgovinskog sporazuma u povijesti, Transatlantskog trgovinskog i investicijskoga partnerstva (TTIP), oko kojega Europska unija i Sjedinjene Države pregovaraju iza zatvorenih vrata, van očiju i ušiju javnosti. Navodno ovaj ugovor multinacionalne kompanije de facto stavlja iznad zakonodavstva države. To je i razlog što Trojanski konj, poput kakve maske zalutale iz davno završene karnevalske povorke, luta usamljen gradovima Europe, bez utjecaja na upravljače država, ali i one kojima su u pitanju već poljuljana prava na rad i zdravlje. Netko reče, kako je omjer korporativnih lobista naspram zagovaračima javnog interesa u procesima pregovora 9:1. Ako računamo na Ahilovu petu krupnog kapitala, moramo znati da ćemo najprije sami ostati bez krvi.

Činjenica je da nitko od smrtnika ne zna što se iza brda valja, iako već godinama slušamo sve jaču tutnjavu. Ne znaju to ni vođe manje moćnih država, kako se može zaključiti po njihovom držanju. Sve je u rukama birokracije korporatista. Baš zato što nemamo saznanja što nam moćnici EU i Amerike spremaju, možemo zaključiti kako sve to ne sluti na dobro. Živimo blizu istini da ćemo postati tek potrošački broj tovljen genetički tretiranom hranom, kontroliran i špijuniran na svakom koraku. Preko "domaćih" banaka već nam se uzimaju osobni podatci za svjetske centre moći.

Svijetu jednostavno nije bolje od kada je njime zavladalo "slobodno tržište", što je evidentno svima. Kriza i recesija, pad nacionalnih ekonomija, poput zaraze trese cjelokupno europsko tkivo. Čovjek je kao pojedinac u krizi, obitelj je u krizi, društvo je u krizi, u krizi je i naš odnos prema Bogu. Već će konzervativci i liberali zajedno priznati kako se tradicionalne vrijednosti društva gube u nepovrat, a ono što ih nasljeđuje nepoznato je i nalazi se u "zoni sumraka". Slobodno tržište ne prihvaća čovjeka, ne poznaje domovinu i vjeru, ruši obitelj, melje čovjeka. Ono što smo nekada zvali domom paralizirano je, novi ideološki poredak svim silama pokušava paralizirati i domovinu. Moćnici će TTIP sporazumom države staviti ad acta. Svoju ćemo radnu snagu izvoziti, a uvoziti tuđu. Proturječje je postalo osnovnim načinom komuniciranja. Prihvaćam da se svijet mijenja, ali se promjene ne bi trebale događati na račun eksperimenta s ljudima. Moderno je društvo u svoj sustav uvelo ideologiju nasilja preko idolatrije slobodnog tržišta, prateći proces licemjernom parolom o otvorenosti granica, mada je očigledno kako svijet postaje sve opasniji i u vlastitome dvorištu. Ponuđena nam je imitacija života. Demokracija živi svoje naličje. Proizvođači novca iz sjene upravljaju ekonomijom i politikom, kulturom i filozofijom, zato nema definiranja strateških nacionalnih interesa, nema jasnih ekonomskih programa političkih stranaka, jer profit odlučuje o svemu. Sve se odvija jednosmjerno, na jednoj je strani multinacionalist a na drugoj modificirani liberalni potrošač.

Trojanski konj ipak nije izazvao skandale i uznemirenost, čak ni znatiželju kakvu izazivaju parade ljudi koji u stogu sijena traže iglu. Oko ponuđenog problema nisu se organizirale tribine i rasprave, kao što se organiziraju o duhovima minulih vremena. Ravnodušnost se tumači činjenicom kako smo i tako zabavljeni preživljavanjem ali su isto odšutjeli i političari svih opcija, kao da im je globalistički flaster na ustima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno