Vuk sit, ali koze nisu na broju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Vuk je ponovno napao stado koza i ovaca  61-godišnjeg Nediljka Baraća iz Jovića. Nediljko više i ne broji koliko mu je štete vuk napravio u "blagu". Svako malo vuk zađe u njegovo stado od 100-tinjak ovaca i 10-ak koza. I uvijek pokolje koju glavu blaga. Ovaj put stradala je koza. 

- Ovo je treći put da je u kratko vrijeme vuk napravio štetu u mom stadu. Prije 20 dana isto je bio tu, prije godinu dana također i prije dvije godine, priča ogorčeno Nediljko, koji uz svoju malu mirovinu, s ovcama i kozama zapravo uzdržava čitavu obitelj.

Prije tri godine vuk mu je zaklao tri ovce i tri janjeta. Tri godine čekaju odštetu od države. Nešto su, kaže Nediljko, platili, ali ne sve.

Vučji krvavi pir događa se svaki put samo 150-200 metara od kuće Baraćevih u Jovićima.

- Prijavili smo i sad štetu, i rekli su nam da je promjer vučje šape 5 cm, a očnjaka 4 cm. Radi se o jako velikom vuku, što sam i sam vidio na svoje oči. Nemoguće je da toliki vuk može narasti u našem kraju, bez da ga netko nije uhranio, govori Nediljko, koji je prošli put bio vrlo blizu vuka koji je napao njegove koze.

- Bio sam od njega na 20 metara. Jedna je susjeda vikala na njega, zvala mene, a vuk nije uopće reagirao na viku, nego je mirno klao kozu. Tek kad smo prišli sasvim blizu, onda je pobjegao. Strah nas je, kaže Nediljko sliježući ramenima, jer ne zna, kaže, što treba raditi.

Vuka se ubiti ne smije, odšteta sporo dolazi, a živjeti se mora. Problemi s vukovima koji dolaze sve bliže i bliže naselja i kuća, postao je zaista svakodnevica pastira zadarskoga kraja. No, nitko još nije pokazao dovoljno sluha da se taj problem i riješi. Ljudi su ogorčeni, vukovi siti, ali koze i ovce, na žalost, nisu ostale na broju, barem ne one Nediljka Baraća iz Jovića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno