Spektakularnom plesnom priredbom obilježen Svjetski dan plesa

Slika korisnika admin

Udruga druga za promicanje plesa Prvi ples iz Sv. Filip i Jakova, voditelja bračnog para Ivana i Nikoline Baričić, spektakularnim programom četvrtu godinu za redom je nizom događanja obilježila Svjetski dan plesa. Sudjelovalo je oko 250 djece, mladeži i odraslih.

Na završnoj manifestaciji već s prvim taktom glazbe nazočni, ponajviše djeca, okupljeni na filipjanskom višenamjesnom igralištu kod Bunara, započeli su plesati, veseliti se.

- Za ples godine nisu važne, dovoljno je samo malo glazbe. U plesu treba uživati jer njegova univerzalnost prevladava sve političke, kulturne i etičke zapreke, poručio je Baričić.

Plesna manifestacija je oduševila publiku koju su organizatori na najbolji mogući način nastojali potaknuti na zdrav život i rekreaciju prepunu pokreta.

- Ples govori univerzalnim jezikom. Plesačevo tijelo ulazi u dijalog s gledateljem, stvara svijet zajedničkih preokupacija, žudnji, mijenja prag osjetilnosti, ističe Baričić.

Na pozornici su plesali i mladi i odrasli

Na pozornici su plesali i mladi i odrasli, a plesala je i publika na užarenom, velikom filipjanskom podiju, odnosno asfaltnom igralištu kod Ville Donat.

Program su otvorila razdragana djeca Prvog plesa od 4 do 6 godina koji su na pjesmu Cotton eye Joe na oduševljenje nazočnih otplesali nesvakidašnji zabavni ples. O plesačima Plesnog studija K2 iz Pakoštana "mađioničarke" Katarine Kety Kazija glas se pronio i izvan granice Hrvatske, diljem Europe.

Nastup Biogradskih mažoretkinja, koje trenutačno broje oko 80 članica podijeljenih u pet skupina, otvorila je najmlađa skupina od 4 do 6 godina s trenericom Agatom Zrilić. Potom su na pozornicu izašle juniorke, kao i najstarija skupina koja svake godine predstavlja grad Biograd na raznim natjecanjima.

- Iza njih je jedno uspješno županijsko prvenstvo te se upravo pripremaju i za državno natjecanje, a njihova trenerica je Laura Pešić, rečeno je u najavi nastupa.

Prvi ples okuplja i djecu OŠ Stankovci od 1. do 8. razreda, u dvije plesne skupine, a u programu se predstavila manja plesna skupina koju čine učenici od 1. do 2. razreda i djeca iz vrtića. Otplesali su ča-ča-ča.

Pod vodstvom učiteljice Anice Soče plesali su učenici 4. razreda područne škole Raštane Donje

"Naša je škola mala, no puna stihova 'bailanda'. Pjesma, ples, ritam i nijedan predmet više nije bitan, haljinice crvene boje i u paru po dvoje, pozornice se ne boje, dok na leptir mašne stoje", otpjevala su djeca iz Raštana Donjih i Glavice.

Najljepše vidjeti djecu sretnu i nasmijanu

Plesna grupa OŠ Sv. Filip i Jakov učieljice Jelene Šoh u hrvatskoj verziji izveli su ples "I can´t stop feeling". Zabavnu plesnu skupinu OŠ Sukošan uvježbala je mentorica Tajana Cvjetković. Plesali su na pjesmu "Jungle Drum".

- Obožavam djecu i posao koji radim ni za što ne bih mijenjao. I dalje ćemo se truditi da djeca, kao i dosad, budu zadovoljna našim radom, jer nema ništa ljepšeg nego vidjeti djecu sretnu i nasmijanu, rekao je Baričić ističući kako je ples izvrsna stvar, posebno za ove najmanje uzraste tijekom osnovnoškolskog obrazovanja.

Udruga okuplja oko 70 djece uzrasta od četiri do iz Sv.Filip i Jakova, Turnja, Sikova, Sv. Petra i Draga, podučava djecu latino američkim, standardnim i zabavnim plesovima. Također održava tečajeve plesa za odrasle i podučava mladence za prvi ples.

- A kako ples dopušta biti izvan paradigme u kojoj živimo, plesači svih uzrasta imaju tu privilegiju plesom bez izgovorene riječi, govoriti snažnije od svih, zaključio je Ivan Baričić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno