Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

AGLOMERACIJA ZADAR – PETRČANE Suglasnost Odvodnji za kredit od 4,5 milijuna eura – prva točka Gradskog vijeća

12.05.2020. 19:18


Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća zakazane za 13. svibnja, prva točka je Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Odvodnji Zadar za zaduženje kod Europske banke za obnovu i razvoj. Za svaku investiciju iznad milijun kuna gradske tvrtke moraju imati suglasnost Gradskog vijeća, a poslije ove suglasnosti Odvodnja još treba ishoditi i suglasnost Ministarstva financija kako bi sve bilo spremno za provedbu kapitalnog projekta aglomeracija Zadar – Petrčane.
Radi se o velikoj investiciji za obnovu i poboljšanje sustava fekalnih i oborinskih voda u Zadru i Petrčanima, vrijednoj ukupno 567 milijuna kuna. Kako kaže Grgo Peronja, direktor Odvodnje, oko 70 posto ukupne investicije financira se bespovratno iz Europskog kohezijskog fonda, zatim po oko 11 posto financiraju Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode te oko 8 posto se financira iz lokalne komponente – Odvodnja putem kredita EBRR-a.


U tijeku javna nabava za dogradnju uređaja Centar
– U ovom slučaju mi smo nositelj projekta i krajnji korisnik te na ovaj način se zaduženje ne ubraja Gradu Zadru kao njegovo, već tih 8 posto financira Odvodnja. Za Odvodnju će investicija iznositi oko 4,5 milijuna eura, što ćemo platiti kreditom na 10 godina i to iz namjenskih sredstava od naknade za razvitak odvodnje. Odluke o cijeni te naknade i sva potrebna pravna pitanja su već ranije riješena. Ta sredstva se fiksno koriste u svrhe za koje su namijenjena, pojašnjava Peronja.
Kao prvi dio projekta već je u tijeku javna nabava za dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Centar.
– Ponude su otvorene te ih povjerenstvo razmatra. Odluku će donijeti do kraja mjeseca te objaviti odabranog izvođača. Ovisno o daljnjem tijeku javne nabave, počet će i radovi, možda već vrlo brzo. Projekt dogradnje uređaja vrijedan je oko 25 milijuna kuna. Dogradnjom bi se trebao i smanjiti rizik od potencijalnih takozvanih udara, to jest pojave neugodnih mirisa, govori Peronja.
S obzirom da se od same izgradnje uređaja svako toliko pojave neugodni mirisi, očekuje se da s ovom dogradnjom rizik od toga biti smanjen na minimum.
– Najčešće se ti neugodni mirisi pojavljuju zbog nekih tekućina koje dolaze iz septičkih jama jer septičke jame mi samo praznimo, ali ih ne kontroliramo, nisu pod našom kontrolom. Onda se dogodi da dođe do udara na otvorenim dijelovima linije. Laički rečeno, ta stotine metara duga linija s otpadnim vodama na mjestima je zatvorena, na mjestima otvorena. Prilikom dogradnje uređaja, pokrit će se pokrivnim pločama još dva bazena i tu će se onda još duže vremena nego sad zrak zadržavati u zatvorenom području pa dok prođe cijeli taj put i aparaturu s raznim filterima za pročišćivanje zraka, izgubit će neugodne mirise, navodi Peronja.


Za sustav na Bokanjcu previsoka ponuda
Kako još priča nadalje, veliki projekt aglomeracije Zadar-Petrčane je trebao početi s uređivanjem sustava na Bokanjcu, u starom i novom naselju, ali na natječaj za taj projekt je došla samo jedna ponuda. I to, kako kaže Peronja, ponuda previsoke cijene.
– Kroz dogledno vrijeme, očekujemo odluku iz ministarstva da li da ponovimo taj natječaj ili idemo s novim izmijenjenim natječajem, ovisno o svim novim okolnostima koje treba uzeti u obzir. Rok za završetak tih radova za Bokanjac je 3 godine, a za dogradnju uređaja 2 godine. Cijeli taj veliki projekt se sastoji od više odvojenih poslova s posebnim ugovorima, rokovima i izvođačima radova. To su još kao posebna cjelina Zadar, podijeljena opet na 18-19 cjelina-kvartova, pa cjelina Petrčane, a ti svi poslovi su nevezani jedni za druge i mogu se odvijati i paralelno. Rok za završetak cijelog projekta aglomeracije je 31.12.2023., zaključuje Peronja.