Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Beroš o zamjeni identiteta pacijentica u Splitu: ‘Dogodio se velik i bolan propust’

12.05.2020. 13:15


Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj pressici nacionalnog Stožera civilne zaštite priznao je da se u KBC-u Split dogodio velik propust, gdje je zamijenjen identitet dvije pacijentice, od kojih je jedna u međuvremenu preminula.
– U KBC Split dogodio se propust. Zamijenjeni su identiteti dviju bolesnica, jedna je preminula.
Ravnatelj Jurje Meštrović obavijestio me o svemu. Posjetio je ožalošćenu obitelj i izrazio šućut, telefonski sam razgovarao s obiteljima obje pacijentice.
Ovo što se dogodilo u Splitu velik je i bolan propust, izražavam žaljenje i duboku sućut svima uključenima. Ovakav propust zahtijeva odgovornost. To je već drugi velik propust u Splitu. Ravnatelj je pokrenuo postupak za opoziv.
Inspekcija će početi nadzor u KBC-u Split, trebamo vidjeti radi li se o nepoštovanju uputa i protokola ili nečem drugom. O utvrđenom ćete biti obaviješteni, rekao je Beroš.
Jesu li pacijentice bile Covid pozitivne i je li ih se od početka krivo liječilo, ako su im otpočetka utvrđeni krivi identiteti?
– To su detalji o kojima je još preuranjeno govoriti. KBC Split je u specifičnoj situaciji, u tijeku smo epidemije. Učinili su velik napor, svakodnevno primali desetke pacijenata, od kojih su neki dementni i nekontaktibilni.
Najvjerojatnije je došlo do zamjene dokumentacije nakon hitnog prijema i smještaja na bolnički odjel. Ta pogreška nije uzrokovala pogreške u liječanju i letalni ishod kod jedne od pacijentica. Sve se otkrilo kad je druga pacijentica vraćena u starački dom. Nažalost, velika pogreška za koju nema opravdanja, rekao je Beroš.


Ravnatelj KBC Split: Moja ostavka je moralni čin
Ravnatelj KBC- a Split Julije Meštrović u utorak se još jednom ispričao zbog zamjene identiteta dviju pacijentica u toj bolnici, od kojih je jedna preminula, poručivši kako je njegova ostavka moralan čin.
"Ovo je bio moralan čin. Započeli smo unutarnji nadzor nemilog događaja i kao i do sada ćemo detaljno obavijestiti javnost. Sve ćemo detalje istražiti jer sustav mora funkcionirati. Sve ću napraviti da bolnica i dalje funkcionira. Još jednom, zahvaljujem obiteljima na razumijevanju i još jednom im se u svoje osobno ime, i u ime djelatnika KBC Split, duboko ispričavam", izjavio je Meštrović.
Rekao je i da će do odluke Upravnog vijeća i dalje biti ravnatelj, te da će bolesnicima osigurati adekvatnu skrb.
​Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u travnju, kada su djelatnici KBC-a prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenil​i​ identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.
Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i u ponedjeljak ​je ​vraćena u dom, no kada su je tamo doveli utvrđeno je da to nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom travnja preminula te je pokopana u Grudama, a ​u ponedjeljak​ se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.​ Meštrović ​je nakon toga ​o​ svemu obavijestio ministra ​Beroša, ​pokrenuo unutarnji nadzor i podnio ostavku o kojoj će odlučivati Upravno vijeće KBC- a Split.​
To međutim nije bio jedini slučaj zamjene identiteta u KBC-u jer su djelatnici bolnice početkom svibnja ​zamijenili dvije žene istog prezimena ​tako što ​su prvu koja nije bolovala od koronavirusa smjestili u COVID bolnicu na Križinama, dok su zaraženu štićenicu vratili u Dom za starije i nemoćne osobe.