Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

DOMOLJUBNA KOALICIJA Karamarko će nositi listu u IX. izbornoj jedinici

12.05.2020. 19:39


Sudeći prema najnovijim informacijama o formiranju nove političke opcije, HDZ bi u na idućim parlamentarnim izborima u IX. izbornoj jedinici imao zanimljivog protivnika – bivšeg stranačkog predsjednika Tomislava Karamarka.
Naime, Karamarko je glavna karika u kreiranju desne koalicije koja se ovih dana dogovara na nacionalnoj političkoj sceni i u kojoj bi trebale biti vodeće hrvatske stranke desnog političkog spektra. Predsjednica Neovisnih za Hrvatsku, Bruna Esih, već je potvrdila razgovore s Karamarkom, poručujući kako će javnost u vrlo kratkom roku doznati kako će točno izgledati njihiov plan izlaska na izbore. Njenom političkom partneru ostaje još samo riješiti stranački status u HDZ-u, čiji je još uvijek član.
Okupljanje nove političke platforme pod nazivom Domoljubna koalicija tako potvrđuje spekulacije o povratku bivšeg šefa HDZ-a koji sve dosad o svom ponovnom političkom angažmanu nije htio govoriti. No, sastanak s rukovodstvom NHR-a te još nekim desnim strankama kazuje da Karamarko sve ovo vrijeme zapravo pažljivo sprema svoj »come back«.


Ugrozit će Škoru
Niz sastanka s čelnicima desnih stranaka govori da ovoga puta ipak neće odustati kao što je učinio najavljujući kandidaturu za predsjednika HDZ-a da bi na kraju uoči kampanje odustao. Pregovori koji su u tijeku, a za koje saznajemo iz stranaka koje su već dogovorile koaliciju s Karamarkom, kazuju da je riječ o grupaciji etabliranih imena desnog spektra koji bi mogli ozbiljno ugroziti Škorinu koaliciju, a HDZ-u moguće odnijeti dio glasova.
Naime, Karamarko i Esih rade na objedinjavanju desnih političkih snaga kojima će se zasigurno pridružiti i dio Škorinih članova i simpatizera. Riječ je o onima koji su nezadovoljni HDZ-om, a u koaliciji Domovinski pokret Miroslava Škore vidjeli su opciju u kojoj lakše mogu zadovoljiti svoje stavove, osobito nakon HDZ-ova koketiranja s ljevicom.
Nova politička grupacija stoga je šansa za zadovoljavanje apetita svima onima koji se nisu našli u za njih nedovoljno desnom HDZ-u ili onima kojima je Škorino angažiranje ultraljevičara, poput Damira Kajina, komformističko i zapravo neuvjerljivo. U silnom trudu da se angažmanom poznatih Hrvata dodvori glasačima, Škoro je u svoju koaliciju doveo čak i komičare i gumce, pa i bivše IDS-ovce koji apsolutno nikakve veze s njegovim desnim pokretom nemaju. Ovom političkom šaradom stoga samo zbunjuje birače odvraćajući i potencijalne članove koji mu se žele pridružiti.


Milinović: Vidjet ćemo
Karamarko je, pak, iskoristio priliku na desnici procjenjujući da će iz Škorine zbrda-zdola okupljene ekipe privući dio članova u svoju koaliciju, ali i dio neodlučnih koji kalkuliraju kome će se pridružiti. Lansiranje nove desne koalicije moglo bi pomrsiti račune i Škori i dijelu ostalih stranaka, ponajprije zbog pjevačeva nesnalaženja u političkoj areni.
No, ono što je najzanimljivije za lokalnu politčku scenu podatak je da bi Karamarko trebao biti nositelj liste za Sabor u IX. izbornoj jedinici. Tako, naime, govore prve informacije iz njegove koalicije koja je, iako još nije formalizirana, već daleko odmakla u stranačkim dogovorima. Naime, prema najnovijim informacijama, Karamarkovoj bi se koaliciji mogao pridružiti još jedan bivši HDZ-ovac, ličko-senjski župan Darko Milinović koji bi navodno dobio drugo mjesto na listi za našu izbornu jedinicu. Milinović pak ne poriče suradnju s Karamarkom, međutim u jučerašnjem razgovoru za naš list tvrdi da ga još nitko nije kontaktirao:
– Ali, vidjet ćemo, najprije moramo vidjeti kada su izbori. Na kraju krajeva, još ne znamo ni kako će se ovo s koronom odvijati, ali sa mnom nitko nije kontaktirao. Pročitao sam to, ali nemam nikakvih apetita prema tome, no moramo sačekati desetak dana, pa ćemo svi biti pametniji, kaže Milinović dodajući kako ovoga trenutka ne razmišlja o izborima.




Računa i na nezadovoljne u HDZ-u
No, vrlo brzo znat će se tko se sve pridružuje Karamarku, osobito u IX. izbornoj jedinici u kojoj ovaj računa na dio nezadovoljnika politikom njihove stranke. Naime, poznato je da su neki članovi HDZ-a već na nedavnim unutarstranačkim izborima jasno izrazili neslaganje s aktualnim rukovodstvom opredjeljujući se za Plenkovićeva protukandidata Miru Kovača. Stranci zamjeraju izlete ulijevo, ratifikaciju Istanbulske konvencije te općenito smjer u koji ju je odveo Plenković.
No, šef HDZ-a premoćno je pobijedio uzevši još jedan mandat, te će biti zanimljivo pratiti hoće li se i tko u Zadru pridružiti Domoljubnoj koaliciji. Zasad su iz Karamarkove ekipe ispali Hrvatski suverenisti koji su upravo jučer potpisali dogovor s Miroslavom Škorom. Međutim, zbog načina na koji je došlo do dogovora već su izgubili dio članstva koji će se pridružiti Karamarku.
Naime, dio članova i simpatizera već jučer je otvoreno kritizirao predstavnike Hrvatskih suverenista, Hrvoja Zekanovića, Marijana Pavličeka i Ladislava Ilčića, zamjerajući im da su dogovor postigli isključivo na način da »uhljebe sebe«, odnosno izlobiraju vodeća mjesta na listi za Sabor.


«Izdali su nas za Škorine škude«
Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge udovica iz Domovinskog rata RH grada Zagreba i Zagrebačke županije, čak im je otvoreno putem društvenih mreža poručila: »Sve je laž i prevara. Hrast i HKS nisu Hrvatski suverenisti. Nas nigdje nema. Hrvatski narode, samo za njihove pozicije u Saboru. Prevara. Nema Sačića, Mišića i ostalih heroja. Mene ne zanima fotelja, ali nas su izdali za Škorine škude i lobi koji iza njega stoji. Jako mi je žao, prevareni smo« – napisala je čelnica Udruge udovica.
Bit će stoga zanimljivo pratiti koga će sve Karamarko privući u svoju koaliciju, osobito u IX. jedinici u kojoj zacijelo računa na sve koji su javno izrazili neslaganje s HDZ-ovom politikom. Izborna utrka bit će tim intrigantnija zna li se da zadarski HDZ svojoj stranci donosi najviše mandata na parlamentarnim izborima te da je ovdje već više od dva desetljeća neprikosnoveni pobjednik.
 


Babić: Ova koalicija neće polučiti nikakve rezultate


U županijskom HDZ-u sigurni su da Karamarkova Domoljubna koalicija nimalo neće ugroziti HDZ, o čemu glavni tajnik Županijskog odbora, Ante Babić, kaže:
– Stranka je stabilna i odlučna, što se pokazalo i u anketama stranačkih rejtinga, ali i načinu na koji upravljamo krizom u pandemiji koronavirusa, što su građani i sami prepoznali. I unutarstranački izbori su pokazali što članstvo misli o smjeru kojim smjerom naša stranka i pod čijim rukovodstvom. U prošlosti je već bilo pokušaja povratka nekih bivših političara, ali to je zanemarivo. Ovaj Karamarkov pokušaj stoga neće biti povoljan za njega, s obzirom da je teško nakon nekoliko godina doći i ponuditi nešto novo. Jer, što je to novo što već nije viđeno?
Ta koalicija po meni neće polučiti nikakve rezultate i kao takva neće predstavljati apsolutno nikakvu opasnost za našu stranku koja je toliko jaka da će dobiti još jedan mandat, što i zaslužujemo s obzirom na rezultate postignute u prošle četiri godine. A tu, prije svega, treba podsjetiti da niti jedna hrvatska vlada, osim ratnih, nije imala ovoliko problema i udaraca, od samog početka, počev od Agrokora, brodogradilišta, pa do krize s pandemijom, ali je naše rukovodstvo na čelu s Andrejom Plenkovićem to izvrsno odradilo pokazujući kako se država vodi u ovako teškoj situaciji, ističe Babić.
 
 


Zekanović: Nismo izdali svoje članstvo


Iako su se na društvenim mrežama pojavile kritike nakon jučerašnjeg sklapanja koalicije između Hrvatskih suverenista i Miroslava Škore, predsjednik HS-a, Hrvoje Zekanović, ne smatra da su izdali članstvo:
– To ne stoji jer su Hrvatski suverenisti jedini koji su izašli sa svih pozicija vlasti. Uvijek ima onih koji će prigovarati, ali takvi su prigovori smiješni. Odluka o koaliranju sa Škorom donesena je legalno na svim našim tijelima i ovo je želja i Suverenista i naših glasača, a nezadovoljnih će uvijek biti, poručuje Zekanović.