Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dva novooboljela od koronavirusa u Zadarskoj županiji, radnik iz Švedske na letu iz Frankfurta i drugi iz Biograda

12.05.2020. 09:00


Nakon 16 dana bez novozaraženih osoba, na žalost danas imamo dva pozitivna pacijenta na koronavirus. Do sada je ukupno testirano 2132 pacijenta, dok ih je samo jučer testirano 49, među kojima i ova dvojica pozitivna. Do sada na području Zadarske županije ukupan broj zaraženij osoba je 87, a izliječeno je njih 82. Na žalost imamo i jednog preminuloga.  Od dvojice novozaraženih jedan je s područja grada Zadra, a drugi s područja grada Biograda. Ovo je upozorenje da je virus još tu i da nema opuštanja, istaknuo je dožupan i načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković, koji je današnju konferenciju za novinare iskoristio i za čestitku Dana medicinskih sestara i tehničara koji su uz naše liječnike bili glavni factor u borbi protiv koronavirusa.
Šef epidemiološke službe dr. Alan Medić naglasio je kako novooboljeli nemaju širi krug kontakata, ali i upozorio kako se za jedinim kontaktom jednog oboljelog još uvijek traga s obzirom da se radi o taksi vozaču.
– Od jučer imamo situaciju da se ukidaju samoizolacije za naše državljane koji dolaze iz inozemstva i za neke kategorije stranih državljana tako da je sada u procesu informatičko skidanje s platform ljudi koji su do sada bili u samoizolaciji pa nemamo točne podatke, oni će biti u toku dana, ali do sada je isteklo negdje 2987 nadzora, a u ovom trenutku ih imamo 838, a mislim da će tijekom dana kako se budu skidali s platforme biti manje. Što se tiče ovih dvoje novooboljelih, jedna je osoba bila 2.5. na letu iz Frankfurta. Na tom letu su već kolege iz HZJZ-a dobili informaciju da smo imali pozitivne radnike koji su se vraćali s rada u Švedskoj te je onda nama u HZJZ javljeno da testiramo putnike s tih aviona pošto nije bilo jasno gdje su dobili koronu s kojom su ušli u Hrvatsku i među tih 11 testiranih  s područja Zadarske županije jednog smo našli pozitivnog, ostali su negativni. Druga osoba je iz Biograda . Čovjek je imao neke simptome bolesti koji su bili blage kliničke slike, nije pridavao pažnju da bi to mogla biti korona, međutim njegov liječnik je inzistirao da ipak ode na testiranje. Ti simptomi su bili negdje početkom svibnja i pronašli smo pozitivan nalaz. Ono što je važno reći, odmah smo detektirali njegove kontakte, iako on nije imao nekakvo sire kretanje i to su obiteljski kontakti, njih šest, u ovom trenutku što znamo, a što se tiče ovog s aviona, on ima praktički samo jedan kontakt, a to je taksi vozač koji ga je vozio i zagrebačke Zračne luke u Zadar u mjesto prebivališta, odnosno samoizolacije, I to je trenutno drugi kontakt za kojim trenutno tragamo da obavijestimo čovjeka, istaknuo je Medić.


Uskoro opširnije …