Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

RAŽANAČKO VIJEĆE Smanjene plaće djelatnicima općinske uprave, vrtića i knjižnice, ne i vijećničke naknade

12.05.2020. 19:01


Sjednica Općinskog vijeća Općine Ražanac zbog mjera zaštite vezanih uz koronavirus COVID-19 umjesto u Općinskoj vijećnici održana je u Knjižnici Jurja Barakovića. Sjednicu su obilježile higijenske mjere, općinski paket mjera koji obuhvaća oslobađanje plaćanja komunalne naknade za korištenje javne površine za drugi kvartal, za 10 posto smanjenje osnovica plaća za načelnika, općinske djelatnike, donačelnikove naknade, za djelatnike vrtića i knjižnice u trajanju tri mjeseca.
Također, sjednicu je obilježilo i neizglasavanje dopune dnevnog reda koji je predložio oporbeni HDZ-a, a odnosila se na tromjesečno oslobađanje plaćanja komunalne naknade za korisnike stambenog prostora, vlasnika ili korisnika poslovnog prostora ili građevinskog zemljišta, potpuno oslobađanje od plaćanja komunalne naknade onih koji obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja te smanjenje vijećničke naknade s 500 na 300 kuna i predsjednika Općinskog vijeća s 2.000 na 1.000 kuna. Kako je rekao jedan od vijećnika, "može tuđe, svoje ne".
 


Nije prošla dopuna dnevnog reda


– U uvjetima epidemije bolesti COVID-19 nastupile su posebne okolnosti koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožavaju život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, narušavaju gospodarsku aktivnost i uzrokuju znatnu gospodarsku štetu. Klub vijećnika HDZ-a predlaže da se dopuni i izmjeni Zakon o komunalnom gospodarstvu, a odnose se na privremeno tromjesečno i na stalno oslobađanje plaćanja komunalne naknade, kazao je Predrag Dušević, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a.
Izuzetno je važno, kaže on, da svi solidarno snose tereta, da budu odgovorni kako bismo lakše prebrodili krizu i što prije se vratili normalnom načinu života.
– Kad se mogu smanjiti osnovice plaća načelniku, općinskim djelatnicima te djelatnicima vrtića i knjižnice bilo bi zaista pošteno da se i naše vijećničke naknade u ovoj krizi sasvim ukinu ili djelomično smanje u korist Opće bolnice Zadar, istaknuo je Dušević.
Na sjednici je nazočilo svih 13 vijećnika, sedam većinskih vijećnika i šest HDZ-ovca. Međutim, prijedlozi rezultatom 3:10 nisu dobili potrebnu većinu da budu stavljeni na dnevni red. Naime, i vijećnici HDZ-a na ovom glasovanju nisu bili jedinstveni. Za su bili Predrag Dušević, Tomislav Ivanac i Nikola Miletić, a protiv Ivana Sinovčić Žagar, Marko Katić i Mate Dušević. Protiv je bila i vijećnička većina: Jure Matak, Ive Lilić, Mate Lilić, Edmond Miletić, Nikola Dundović, Ante Dundović i Šime Barać.
 




Za Općinu, ne za bolnicu


– Osobno sam za to da se smanje vijećničke naknade, ali ne u korist zadarske Opće bolnice već u korist Općine Ražanac, odnosno za potrebite općinske žitelje, rekao je Edmond Miletić, vijećnik vladajuće većine.
Vijećničke naknade u iznosi od 500 kuna po održanoj sjednici neće se smanjiti na 300 kuna, niti naknada predsjedniku Vijeća s 2.000 na 1.000 kuna.
– O vijećničkim naknadama ne može odlučivati načelnik, a ni Općinsko vijeće, već svaki vijećnik pojedinačno. Na svakom je vijećniku ponaosob da se odrekne vijećničke naknade za donacije, humanitarne sve ili u druge svrhe, objašnjavao je Nikola Miletić, općinski načelnik.
Nakon diskusija, raznoraznih prijedloga pa i odvojenog glasovanja o svakoj mjeri ponaosob, jednoglasno su usvojene mjere za ublažavanje negativnih posljedica na gospodarstvo Općine Ražanac uslijed pandemije koronavirusa.
Osnovica za izračun plaće načelnika Općine Ražanac za travanj, svibanj i lipanj ove godine umanjuje se za 10 posto. Također se naknada za rad zamjeniku načelnika na rok od tri mjeseca smanjuje za 10 posto. U istovjetnom postotnom iznosu smanjuje se i osnovica plaće općinskim djelatnicima te ravnateljicama i djelatnicima Knjižnice Jurja Barakovića i Dječjeg vrtića Ražanac, izuzev onima s neto plaćom manjom od 4.000 kuna.
 


I odgojiteljicama manje plaće


– Predlažem da se o mjerama ne glasa u paketu već za svaku mjeru posebno, jer sam izričito protiv da se plaće smanjuju i djelatnicima dječjeg vrtića. Osim što im je plaća smanjena jer mališani ne idu u vrtić sad ih i mi kažnjavamo. Ruku na srce, nije pošteno, mišljenja je Mate Dušević, međutim, prijedlog nije prihvaćen.
Jednoglasno je usvojena odluka po kojoj se svi poslovni subjekti oslobađaju komunalne naknade za poslovni prostor i zemljište koji služi za obavljanje djelatnosti u visini od 100 posto za drugi kvartal ove godine, odnosno za travanj, svibanj i lipanj. Također, i korisnici koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru kojih je davatelj Općina Ražanac oslobađaju se 50 posto godišnje naknade za 2020. godine.
– Ukupni novčani iznos donesenih mjera je oko 170.000 kuna, naglasio je Miletić.
U nastavku sjednice općinski načelnik je podnio izvješće o radu za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2019. Usvojeno je godišnje izvješće o izvršenju općinskog proračuna za 2019., te za Dječji vrtić Ražanac i Knjižnicu Jurja Barakovića. Nakon žive diskusije nekoliko vijećnika, uglavnom o (ne)kažnjavanju nepropisnog parkiranja, te traženja veće transparentnosti u radu usvojeno je i izvješće o radu općinskog komunalnog redarstva za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020.
 


Zadarskoj bolnici 3.000 kuna


Općina Ražanac se u iznosu od 3.000 kuna pridružila jedinicama lokalne uprave u Zadarskoj županiji koje su donirale Opću bolnicu Zadar. Naime, nadljudskom zalaganju djelatnika koji riskirajući svoje zdravlje, u okviru svojih kompetencija brinu o onima kojima je pomoć najpotrebnija te sudjeluju u globalnom cilju sprječavanja širenja virusa COVID-19, Opća bolnica Zadar je zajedničkim snagama ispunila svoju funkciju i glavnu zadaću, a to je briga i skrb za zdravlje pacijenata, rekao je Nikola Miletić.