Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bobetko: Od 2015. do 2020. potaknuli smo 18,6 milijardi kuna investicija

12.05.2021. 10:08


Ante Janko Bobetko je u Velikoj vijećnici Zadarske županije održao prezentaciju "Podrška poduzetnicima u sjevernoj Dalmaciji putem Mreže poduzetničkih potpornih institucija".
– HAMAG-BICRO je ključna Vladina institucija za poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Kontinuirano kreiramo mjere koje poduzetnicima pružaju podršku kroz sve razvojne faze poslovanja, što je s obzirom da je Hrvatska malo tržište, jedan od najvažnijih faktora poslovnoga uspjeha. Od 2015. do 2020. godine potaknuli smo 18,6 milijardi kuna investicija, podržali smo oko 12.800 projekata, što je generiralo 23.000 novih radnih mjesta, istaknuo je Bobetko.


Od pandemije do danas uloženo šest milijardi kuna
– Po strukturi ulaganja koja smo realizirali, najviše otpada na ulaganja u financijske potpore i bespovratna ulaganja. Agencija je bila posebno aktivna u zadnjih godinu i pol, tj. od početka pandemije koronavirusa. U tom smo razdoblju u hrvatsko gospodarstvo uložili preko šest milijardi kuna. Veći se dio novca utrošio na ulaganja u investicijske projekte, a manji dio otpada na obrtna sredstva. Zbog pandemije koronavirusa, veliki dio novca dan je u obliku bespovratnih sredstava i zajmova za očuvanje poslovanja i likvidnosti, pojašnjava Bobetko.
BOND (Business Organisations Network Development) je jedinstvena mreža različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija (PPI). Mreža BOND poduzetnicima pruža objedinjeni pristup poslovnim znanjima, vještinama, partnerima, informacijama i uslugama važnima za pokretanje i razvoj poslovanja. Projekt je usmjeren na povećanje konkurentnosti hrvatske ekonomije kroz razvoj učinkovitih PPI – ja, koje će svojim djelovanjem stvoriti povoljno okruženje za razvoj poslovanja i povećati mogućnosti rasta, razvoja i održivosti poduzeća.
– Pilot projekt BOND pokrenut je 1. srpnja 2017. godine, s ciljem povezivanja poduzetničkih potpornih institucija u Hrvatskoj, poboljšanja kvalitete postojećih usluga i razvoja novih, te ujednačavanja dostupnosti i kvalitete usluga poduzetnicima u svim županijama, u skladu sa smjernicama Strategije razvoja poduzetništva Republike Hrvatske 2013. – 2020. godine, kaže Bobetko, te nastavlja kako je projekt strukturiran u dvije faze.


Most između poduzetnika i agencije
– Prva faza obuhvatila je okupljanje i strukturiranje PPI-ja. Cilj tog dijela projekta bilo je povećanje poduzetničkih aktivnosti i stvaranje povoljnijeg poduzetničkog okruženja, što želimo postići decentralizacijom HAMAG-BICRO-a i otvaranjem novih podružnica diljem zemlje, koje će služiti kao most između poduzetnika na lokalnoj razini i agencije na državnoj razini, ističe Bobetko, te kaže da je na nacionalnoj razini trenutno 91 PPI. Najviše takvih institucija su poduzetnički akceleratori i lokalne razvojne agencije.
– U Zadarskoj su županiji takve institucije Inovativni Zadar d.o.o. i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija. Želimo organizirati i otvaranje Udruge BOND, koja bi bila prvi primjer sustavno umreženih PPI-ja u Europi. Hrvatska je na samom europskom dnu po omjeru poduzetničke uspješnosti, tako da su najtraženije edukacije zaposlenika PPI-ja vezane za poslovno planiranje i provedbu cost – benefit analiza, pravna i poslovna savjetovanja, te sektorske analize. Kroz ovaj se program, kroz model mentorstva, također želi povezati stručnjake i znanstvenike sa lokalnim poduzetnicima. Planiramo i ljetnu školu, na kojoj bi se poduzetnike savjetovalo o pronalasku tržišne niše za njihove proizvode i usluge, kako bi mogli konkretizirati svoje planove i ostvariti što veći poslovni uspjeh, zaključuje Bobetko.