Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Izvrstan otpor desetkovanih »Soniksa«

12.05.2021. 07:09


Košarkaši Sonik Puntamike poraženi su u prvom susretu četvrtfinala doigravanja hrvatskog prvenstva od Gorice rezultatom 89:83. Zadrani su ponovno bili u okrnjenom sastavu, ovaj put bez petorice igrača. Treneru Vlašiću nedostajali su Jakov Vladović, Teo Petani, Filip Jošić, Sandro Rašić i Daniel Zovko, dok je rekonvalescent Tomislav Cvitković na parketu proveo manje od 12 minuta, no svi navedeni problemi, koji bi obeshrabrili i puno kvalitetnije momčadi, nisu poremetili Puntamičane koji su od prve minute zaigrali bez pritiska i još jednom pokazali da igraju sezonu za pamćenje. I Gorica je bila u desetkovanom sastavu pa Josip Sesar nije mogao računati na Marka Bakovića i Krešimira Ljubičića, što je uvelike otupjelo oštricu domaćeg napada i oduzelo »Bikovima« dubinu koja ih je krasila čitave sezone. Već je samo otvaranje susreta pokazalo da je Sonik u Turopolje stigao s idejom da ponovi veliki uspjeh otprije pet dana i uzme »break« u četvrtfinalnoj seriji doigravanja. Prve četiri i pol minute protekle su u »opipavanju bila« nakon čega su gosti krenuli u seriju 0:9 kojom su preuzeli rezultatsku inicijativu. Prednjačio je trojac Gospić-Palčić-Vručinić, koji je uz pomoć oporavljenog Lovre Runjića zabio sve zadarske koševe u prvoj četvrtini, pa je semafor već sredinom šeste minute pokazivao 10:18, ugodnih plus osam za Sonik. Tek je završnica prve dionice donijela kratkotrajno buđenje Gorice koja je u samoj završnici prišla na posjed zaostatka, nagovijestivši veliku borbu do samoga kraja.


Kontrola rezultata
Izjednačena košarka se nastavila i u ostatku prvog poluvremena u kojem smo gledali igru mačke i miša u kojoj su, posve neočekivano, lovina bili Vlašićevi momci. Runjić i Palčić su sve do sredine druge četvrtine držali svoju momčad na odstojanju od borbenih domaćina koji su u 18. minuti nakratko prešli u vodstvo, no raspoloženi dvojac zadarskog sastava bio je nerješiva enigma za Sesarove trupe. Mladi Omišanin je skakao i unosio nered u suparnički reket, dok je iskusni Zadranin i junak pobjede protiv Šibenke kapetanski vodio svoju momčad ubacivši u prvih 20 minuta sva četiri dalekometna šuta koja je uputio prema domaćem obruču. Rezultat takve igre bila je iznenađujuća prednost Sonika (48:50) uoči velikog odmora, a da to nije bila tek slučajnost pokazalo je i otvaranje nastavka u kojem su Puntamičani zaigrali puno čvršću obranu i ponovno se odvojili na ugodnu razliku. Dva vezana ubačaja Ante Gospića i polaganje Runjića natjerali su domaćeg stratega na minutu odmora pri rezultatu 55:61. Goricu nije služio šut za tri poena, što je otvorilo priliku Zadranima da na krilima dviju trica Gospića pretkraj treće četvrtine odu na plus sedam (60:67) i u posljednju dionicu uđu u dominantnoj poziciji.


Nezaustavljivi Mazalin
U nedostatku drugih opcija domaćini su se odlučili zonskom obranom pokušati zaustaviti borbene »Sonikse« koji su do tada tricu gađali s visokih 40 posto. Pokazalo se to kao pravi potez. Borna Kapusta je »floaterom« pokrenuo, a šutom za dva poena dovršio seriju 8:0 koja je vratila »Bikove« u vodstvo. Zadrani su pružali hrabar otpor, ali s tek šest (i pol) igrača bilo je primjetno da im u završnici nedostaje svježine da bi stigli do novog velikog iznenađenja i pobjedom okrunili izvrsnu igru u prvih tridesetak minuta. Ruka se skratila, a šutovi sve više završavali na prvom obruču, no unatoč tome semafor je još dvije i pol minute prije kraja pokazivao izjednačenih 78:78. Igračem odluke pokazao se nekadašnji mladi hrvatski reprezentativac i bivši košarkaš Zadra Lovro Mazalin koji je uzeo loptu u svoje ruke i riješio iduća tri napada svoje momčadi, ostavivši Puntamičane da u posljednjoj minuti pokušaju napraviti čudo. Ono se jučer ipak nije dogodilo jer je Mazalin novim polaganjem 38 sekundi prije kraja odveo svoju momčad na plus četiri (86:82), da bi »točku na i« domaće pobjede stavio Kapusta s linije slobodnih bacanja. Konačnom rezultatu unatoč, Sonik je još jednom potvrdio staru narodnu izreku da je ranjena zvijer najopasnija. A ako su košarkaši Hrvoja Vlašića ove sezone išta pokazali, to je da su na košarkaškom parketu prave »zvijeri« koje bi trebale poslužiti kao primjer brojnim sportašima. Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Lovro Mazalin s 25 poena i 14 skokova, dok se kod Sonika posebno istaknuo trojac Gospić-Palčić-Runjić koji je kombinirano ubacio gotovo četiri petine koševa Puntamike, pri čemu valja naglasiti kompletnu predstavu potonjeg koji je svojih 20 poena nadogradio s 11 uhvaćenih lopti i čak sedam asistencija.




GORICA 89 – SONIK P. 83
(26:28, 22:22, 14:17, 27:16)
VELIKA GORICA – Gradska sportska dvorana u Gorici. Bez gledatelja. Suci: Alfred Jovović, Franko Gracin i Jelena Tomić.
GORICA: Kalajžić 14, Savić 4, Mazalin 25, Uljarević 12, Kapusta 9, I. Majcunić 8, Mašić 5, Sokol, Pavlović 12, H. Majcunić. Trener: Josip Sesar.
SONIK P.: Palčić 22, Runjić 20, Šarlija 6, Vručinić 10, Gospić 23, Cvitković 2, Zelanto, Brajčić, Pavin, Manojlović. Trener: Hrvoje Vlašić.
Šut za dva: Gorica 27-48 (56%); Sonik P. 19-32 (59%).
Šut za tri: Gorica 6-26 (23%); Sonik P. 12-34 (35%).
Slobodna bacanja: Gorica 17-25 (68%); Sonik P. 9-14 (64%).
Skokovi: Gorica 43 (32+11); Sonik P. 39 (35+4)