Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Najbolja fotografija »Ljubav« Lea Lendića iz Splitko-dalmatinske

12.05.2021. 12:30


Fotografija pod imenom Ljubav Lea Lendića iz Splitsko-dalmatinske županije proglašena je najboljom fotografijom po izboru stručnog žirija u okviru fotonatječaja Volim svoju županiju 2021.. Ranije je proglašena fotografija s najvećim brojem glasova, a to je fotografija laneta iz Primorsko-goranske županije, Davorina Jurkovića, koja je dobila 7.800 glasova.
Najbolje po izboru stručnog žirija proglašene su jučer putem zoom sastanka, na početku kojeg je okupljene pozdravio Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije te predsjednik Hrvatske zajednice županija koja organizira natječaj.
– Prošlo je šest godina od prvog kruga natječaja, zajedno smo gradili priču koja se sve više razvijala i na tome neizmjerno hvala svima koji su slali fotografije i koji su sudjelovali u organizaciji. Toplo se nadam da se vidimo i dogodine, rekao je Pauk.
Melita Pavlek iz Hrvatske zajednice županija kaže da je sve počelo kako bi Zajednica i županije bile vidljivije na društvenim mrežama.
– A sad smo došli do toga da je ukupno do sad stiglo 13.400 fotografija od 4.500 autora, a za dalje pripremamo i neke novitete, rekla je Pavlek.
U dva tjedna trajanja natječaja, pristiglo je 2.692 fotografije, a veliki posao izbora najboljih imao je stručni žiri poid palicom Mare Milin, poznate zadarske fotografkinje sa zagrebačkom adresom.
– Kad pregledavam fotografije, trudim se ne gledati tuđe ocjene, niti gledati imena i prezimena, ni odakle dolaze. Ide sve ‘na mutavo’. Važna je samo estetika, kvaliteta i na kraju – osjećaj. Baš tome svjedoči fotografija koju smo izabrali za najbolju. Od 1.500 njih koje su ušle u prvi uži krug, na prvo gledanje je ušla i više nikad nije izašla iz mog mentalnog sklopa, rekla je Milin.
Također, pohvalila je i Ivana Dilberovića koji je napravio novi logo natječaja, u kojem svako slovo i znak simbolizira jednu županiju.
U Zadarskoj županiji za najbolju je proglašena fotografija Tulove grede Branke Jovančević.
– Ovo je moj Velebit, Tulove grede, avion je napravio svoje, zalazak sunca je napravio svoje. Jako lijepo, bravo Branka Jovančević, bio je kratki komentar Mare Milin uz fotografiju iz naše županije.
Na drugom mjestu je fotografija Tri ceste Tomislava Jugkale iz Zagrebačke županije, a na trećem mjestu fotografija iz Sisačko-moslavačke županije Igre prijestolja na Lonjskom polju Marije Čehko.