Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Od izloženih 50 radova već devet prodano

12.05.2021. 07:38


U Gradskoj je loži svečano otvorena humanitarna izložba slikarskih radova Ane Marije i Josipa Botterija, u organizaciji Lige protiv raka Zadar. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Zadra i predsjednik Lige Branko Dukić.
Mirka Batur, galeristica i članica Predsjedništva Lige protiv raka Zadar istaknula je kako je izložba, osim velikih napora koje su uložili članovi Lige i produkt njenog minulog rada i suradnje sa najpoznatijim hrvatskim slikarima, u vremenu kad je stanovala u Zagrebu, te radila u Mimari i Klovićevim dvorima.
– Želim da Zadrani i gosti uživaju u najboljem od hrvatske likovne umjetnosti. Zadar je grad u kojem se trebaju predstavljati antologijska djela hrvatskog slikarstva, kao što su ona od Mihanovića, Popovića i Oreba. Na izložbi će biti izloženo oko 50 radova Ane Marije i Josipa Botterija. Ana Marija je među ljubiteljima umjetnosti poznata po svojim djelima u kojima je prisutan snažan kolorizam. Umjetnica stvara u tehnikama akrilika, pastela, mozaika i vitraja. ​Među djelima Josipa Botterija Dinija istaknula bih djela iz njegove pariške faze, radove sakralne tematike i one s temom Zadra, ulja na platnu i grafike, prepričala je Batur.
– Na otvorenju izložbe već smo prodali devet umjetnina. Prihod od izložbe ide Ligi protiv raka Zadar, za potrebe opremanja linearnog akceleratora, čiju nam kupnju osigurava Vlada Republike Hrvatske, zaključila je Batur, te dodala kako će izložba za sve zainteresirane biti otvorena do kraja mjeseca.


Antologijski slikari
Djela Ane Marije Botteri mogu se pronaći u Galeriji umjetnina u Splitu, Nadbiskupskom ordinarijatu u Mariboru, Galeriji Zvonimir u Zagrebu i Muzeju grada Kaštela. Umjetnica je ostvarila više od 50 samostalnih izložbi. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika.
Josip Botteri Dini najpoznatiji je po svojim vitrajima i mozaicima sakralne tematike. Danas predaje na Likovnoj akademiji u Splitu. Njegova se djela mogu naći u mnogim hrvatskim i svjetskim crkvama, npr. u Melbourneu, Dubrovniku, Beču, itd. Djela su mu također izložena i u Vatikanskom muzeju, Galeriji umjetnina "Branislav Dešković", Muzeju za umjetnost i obrt, Galeriji umjetnina u Splitu, Muzeju grada Šibenika, Zbirci Biškupić i Zbirci Zagrebačke nadbiskupije.