Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Otpor žilavih Šibenčana slomljen u trećoj četvrtini

12.05.2021. 07:04


Susret prvog i osmog na ljestvici po očekivanju je otišao na stranu Zadra koji je i četvrti put ove sezone odnio pobjedu u susjedskom derbiju. Šibenka je pružila solidan otpor, posebno u prvom poluvremenu, no nastavak se kao i svaki put dosad pokazao kobnim po njihove ambicije. Nakon odlične prve, loše druge, treća četvrtina se ispostavila ključnim razdobljem za momčad Veljka Mršića koja se u tim trenucima nametnula u obrani i tako potvrdila autoritet velikog favorita. Četvrtfinalna serija se sada seli u Šibenik na Baldekin gdje će u petak Mršićev sastav tražiti prolaz iz dvokoraka u polufinale doigravanja.


Odlično otvaranje
Za razliku od prošlog susjedskog derbija odigranog u Jazinama, u ovaj su Mršićevi igrači ušli s puno više obrambenog elana i s očitom namjerom da sav posao pokušaju riješiti već u prvom poluvremenu. I moglo se tako nešto naslutiti nakon uvodnih 12 minuta koje je Zadar iskoristio za bijeg na 16 razlike (36:20), no preostalo vrijeme do odlaska u svlačionice debelo su naplatili Šibenčani koji su iskoristili tipični »lako ćemo« pristup domaćeg sastava, spustivši se na tek četiri minusa (46:42). Šteta iz perspektive Zadra što pravu timsku igru koju su prikazali u prvoj četvrtini, s čak devet naspram tek jedne asistencije gostiju i s pet pogođenih trica iz sedam pokušaja, nisu i bolje kapitalizirali. Najbolje je protivnika napasti njegovim najjačim oružjem, a u tom vanjskom šutu Zadrani su iskazali zavidnu preciznost. Otvorio je kanonadu Justice koji je i zabio prvih sedam koševa za domaću momčad, a Šibenka je potom uzvratila sa šest poena (7:6). Uzvratio je Bursać koji je vezao tricu i dvicu (12:6), da bi dalekometnu paljbu nastavili Mavra, Onuaku i Justice za odlazak na prvu dvoznamenkastu prednost (25:15). Ubrzo je i Mavra s košem i dodatnim (28:15) donio novu dozu frustracije za goste koje je pak u tom razdoblju iznad vode održavao nepogrješivi Amerikanac Freeman. Ulazak u drugu četvrtinu obilježili su Junaković u ulozi asistenta i Jure Planinić kao egzekutor. Čak tri puta zaredom je ta osovina savršeno odradila posao i postavila spomenutih 16 plusa (36:20), no kao mnogo puta ove sezone, Mršićevi igrači su neobjašnjivo stali igrati i tako pokvarili odličan dojam iz prve dionice. U redovima Šibenke usamljenom Freemanu pridružili su se Širko i Bašić koji su otvorili topovsku paljbu izvan perimetra i visoka prednost Zadra se brzo otopila (41:36), na dvije minute do poluvremena. Izgledalo je nakon trice Palokaja i dva bacanja Justicea da su se bijeli probudili iz letargije (46:36), ali demantij je stigao u završnih 20 sekundi kad su s izgubljenim loptama otvorili priliku tricašima Bašiću i Širku koju nisu propustili kazniti (46:42).


Buđenje Cartera
Očekivano, povratkom na teren nakon odmora domaćin je pripremio novi udar za Šibenku, posebno se to odnosilo na defanzivni kraj terena, dok je Mršića mogla veseliti i činjenica da se konačno probudio Justin Carter koji je s deset koševa u pet minuta trasirao svojoj momčadi put prema mirnijim vodama. Uz Cartera, iskazali su se Bursać i Mavra koji je pak uz šuterski učinak i uspješno zaključao Freemana te je na semaforu ponovno zasvijetlila dvoznamenkasta prednost Zadra (65:52). Ipak, ni tada se nije završio posao već se dopustilo u tri završne minute treće četvrtine gostima da se dalekometnim šutevima Širka i Mikovića održe na pristojnoj distanci (67:58). No, Šibenčani su zato susret s realnošću doživjeli na otvaranju zadnje dionice. Potpuno im je potopila brod serija Zadra od 13:0 u koju je Onuaku ugradio pet poena, a Justice četiri, i tako je stavljena točka na i prvog četvrtfinalnog susjedskog dvoboja. Mršićeva momčad pobjegla je u tim trenucima na najvećih 22 plusa (80:58), pa se u nešto manje od sedam minuta do kraja nije mogao očekivati novi povratak »narančastih«. Štoviše umorile su im se ključne figure Širko, Freeman i Miković koje pak njihov trener Rahimić nije posjeo na klupu kako bi im očuvao svježinu za uzvrat na Baldekinu. Mavra i Justice predvodili su listu strijelaca kod domaćina sa 16 poena, dok su dvoznamenkasti broj koševa upisali još Onuaku (14), Planinić (13) i Carter (10). Kod Šibenke se najboljim pokazao Freeman s 21 ubačajem.
Infobox (Okvir): ide okvir
Izjavili su




Veljko Mršić, trener Zadra
– Jedna očekivana utakmica koju smo otvorili napadački dobro, no nismo bili pravi i u obrani. Šibenka je odlična napadačka momčad i morali smo u nastavku odraditi obranu na zavidnom nivou kako bi riješili utakmicu u svoju korist.


Dženan Rahimić, trener Šibenke
– Čestitam Zadru na pobjedi. Po meni ovo je bila preslika one utakmice u Jazinama. Nas je koštao pad koncentracije u trećoj četvrtini, ali smo dobili ono što smo htjeli da pariramo snažnom domaćinu i damo sve od sebe kako bi mu otežali put do pobjede.


Doigravanje – četvrtfinale


1. Zadar – 8. Šibenka 1-0 (95:73)


4. Gorica – 5. Sonik P. 1-0 (89:83)
2. Split – 7. Zabok 2-0 (91:51, 66:62)
3. Cibona – 6. AO Škrljevo 1-0 (92:80)
ZADAR 95 – ŠIBENKA 73
(30:20, 16:22, 21:16, 28:15)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Denis Hadžić, Gordan Terlević i Marko Stanković.
ZADAR: Carter 10, Jordano, Justice 16, Palokaj 7, Brala, Vuković 4, Bursać 9, Junaković 6, Mavra 16, Onuaku 14, Planinić 13, Kraljević. Trener: Veljko Mršić
ŠIBENKA: Freeman 21, Šarić 5, Gulin 8, Bašić 11, Solomun 2, Antić, Miković 8, Vlaić, Širko 16, Jurković 2. Trener: Dženan Rahimić.