Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Plenković: Milanović prodaje boze, HDZ nema svog kandidata za Vrhovni sud

12.05.2021. 10:13


Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je ponovno ustvrdio da predsjednik Republike "prodaje boze" u polemici vezanoj uz izbor predsjednika Vrhovnoga suda te poručio da HDZ nema "svog kandidata" za to mjesto.
"Milanović cijeloj hrvatskoj javnosti prodaje boze i vidim da mu se u tome počela pridruživati i njegova kandidatkinja koja neće biti izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda", rekao je premijer odgovarajući u Rijeci na pitanja novinara vezana uz izbor predsjednika Vrhovnoga suda, posebno kandidatkinje Zlate Đurđević koju podržava Milanović, a HDZ najavljuje da će u Saboru glasati protiv nje.
Plenković je ponovio stav HDZ-a da se ona sama diskvalificirala kandidiravši se u protuzakonitoj proceduri, što je potvrdio i Ustavni sud, a naglasio je i da se ne slažu s njezinim programom s obzirom na to, kako je istaknuo, da se zalaže za to da se suci biraju u Saboru, odnosno da ih bira politika.
To da suce bira Hrvatski sabor – znate koliko bi to bilo godina nazad, više od 30, naglasio je Plenković, podsjetivši na pristupne pregovore o ulasku Hrvatske u EU te dodao kako uopće ne može vjerovati da se takva ideja pojavila.
"Cijelo vrijeme smo obasuti kao javnost lažnim tezama da mi imamo nekog svog kandidata. Ne. Kandidat će biti onaj koji će proći zakonitu proceduru, kojeg će predsjednik predložiti, a Hrvatski sabor izabrati temeljem njegovih kvaliteta i stručnosti. Ali ne netko tko ne poštuje pravni poredak i netko koga predsjednik forsira u nezakonitoj proceduri, taj neće biti sigurno", dodao je.
Politika HDZ-a nije da mi želimo imenovati suce, naglasio je Plenković. "Milanović želi meni sugerirati – 'je, pa to ti je dobro, evo HDZ može imenovati suce'. Ja kažem – 'ne, ne, ne, stani, ti si možda spavao za vrijeme ulaska u EU'. Mi znamo što su današnje vrijednosti, što je neovisno sudstvo, mi želimo da suce ne bira politika", poručio je.
Odbacio je pritom i tezu da HDZ želi utjecati na izbor predsjednika Vrhovnoga suda, a s obzirom na to da je na tome sudu predmet u kojem se HDZ-u sudi u slučaju Fimi medija, podsjetio da predsjednik Vrhovnog suda ne sudi, ne dodjeljuje predmete i ne utječe na supstancu bilo kojeg predmeta.


Cilj je do kraja lipnja procijepiti 55 posto odrasle populacije
Govoreći o epidemiji koronavirusa, premijer je ocijenio da je Hrvatska uspjela pronaći balans između zdravstvene zaštite i rada, obrazovanja i koliko toliko normalnog života te rekao da je tome velik doprinos dala i osobna odgovornost svakog građana.
Sada se nalazimo u situaciji da smo kao Vlada osigurali dovoljne količine cjepiva da se dnevno procjepljivanje ubrzava i želimo ostvariti naš cilj da se do 30. lipnja procijepi između 50 i 55 posto odrasle populacije, istaknuo je.
"To je to otprilike 1,65 milijun ljudi i ja vjerujem da idemo jako dobro, da ćemo za dva do tri dana već proći milijun procijepljenih sugrađana i da sa ovakvom dinamikom dostave cjepiva možemo osigurati baš takvo procjepljivanje", dodao je.